Odpowiedz 
Remont dworca PKP za 30 mln złotych
Autor Wiadomość
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797
Remont dworca PKP za 30 mln złotych
Materiał TV-NS

<!-- m --><a class="postlink" href="http://tv-ns.pl/wydarzenia/material/4478/b/1.html">http://tv-ns.pl/wydarzenia/material/4478/b/1.html</a><!-- m -->

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
15-07-2011 16:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Dlaczego jak to czytam:
Cytat:Jeszcze w tym roku ma się rozpocząć remont dworca PKP w Nowym Sączu - zapewnia senator PiS Stanisław Kogut.
To na mojej twarzy pojawia się ironiczny uśmiech? Czy tylko ja tak mam Icon_wink ?
15-07-2011 16:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Kamil zapewniam cię że nie tylko ty tak masz Icon_smile U mnie to samo Icon_smile

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
15-07-2011 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

Ale chyba najlepszy kawałek to: "Senator Kogut wierzy, że obiekt po remoncie [...] będzie użytecznym dworcem, na którym większa liczba pasażerów pojawi się po budowie linii kolejowej Kraków - Podłęże - Piekiełko". Z polskiego na nasz: nigdy Icon_lol

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
15-07-2011 20:07
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,757

Nie no, fakt jest faktem że dworzec wyremontują prędzej czy później. Tylko co zrobić, żeby miał on komu służyć...
15-07-2011 22:04
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Nie zaczyna sie naprawiania kolei od d**y strony. Najpierw przyciągniecie pasazerow, wiecej polaczen, potem remont dworca. Priorytetem na obecna chwilę jest zakonczenie remontu Kryniczanki, poprawa czasu przejazdu, dopiero po tym mozna myslec o modernizacji dworca. Co po nowym budynku w sytuacji gdy pasazerowie ida po pracy na dworzec busow a nie kolejowy ?
15-07-2011 22:53
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Pułtuski ma racje. Naprawdę wolałbym aby te 30 mln zł wpakowali jeszcze dodatkowo w linię, aby czas przejazdu się odrobinę jeszcze zmniejszył. Choćby na odcinku Nowy Sącz - Muszyna - Zwolnienie przed Rytrem na widoczność, trzydziestka na wyjeździe z Rytra, dwadzieścia w Młodowie - wystarczy zamontować kamerę, 30 przy wjeździe do Żegiestowa. I odcinek Nowy Sącz - Rytro by zrobić 100. Gwarantuję że 10 min jesteśmy w stanie zaoszczędzić, a 30 mln zł napewno by wystarczyło.
15-07-2011 23:41
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Zgadzam się całkowicie z przedmówcami. Ja z swojej listy życzeń dodam wymianę rozjazdu w Krynicy ograniczenie do 20km/h. Icon_smile

I jeszcze jedno do standardowej pieśni wyborczej "Piekiełko, och piekiełko" doszedł refren "będzie remont dworca za 30 baniek"....

16-07-2011 07:07
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Niektórzy (nie chce wymieniać poi nazwisku już) myślą, że dworzec czy centrum komunikacyjne to będzie taki zegarek z wodotryskiem. Co z tego, że będzie dworzec na miarę Krakowa Głównego (PKP, PKS, MPK razem) jak pociągi będą jechały do Krakowa 3 godziny a do Krynicy 2. To tak samo jakby naprawiać auto któremu się zepsuł silnik i zaczynać od wymiany kół czy felg na ładniejsze. Co z tych felg że będzie samochód ładnie wyglądać jak i tak nie pojedzie.
16-07-2011 11:21
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792

Może lepiej zacząć od peronów - dostosować wysokość do odjeżdżających pociągów, poprawić dojście na perony etc.?

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
16-07-2011 12:27
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Najlepiej zainwestowac to 30 milionow czy ile kosztuje taki remont dworca na kontynuacje rewitalizacji Kryniczanki z Regionalnego Programu Operacyjnego- teraz robią Tarnow-Stroze, za rok mogliby zrobic np. jeden tor ze Stroz do Sacza, albo z Sacza do Kamionki zrobic na Vmax=100 (geometria toru na to pozwala, jest prosto jak na magistrali w niektorych miejscach). Sa dwa tory wiec nie trzeba bedzie wprowadzac KKA i rozwalac calej kolei. Mozna by tez zrobic remont odcinka Krynica-Muszyna, szlak jest tam coraz gorszy i chyba niedlugo obnizą szlakową do 40...

Poza tym , za 30 milionow mozna by kupic ze 3 Acatusy, albo zmodernizowac z 8 EN57 (nie wiem jakie to koszty dokladnie). Pieniadze na nowy dworzec, z ktorego zwinal sie niedawno ostatni kiosk oraz bar fast food to kasa w błoto.

Nowy dworzec potrzebny był w Tarnowie- pociagi co chwile, kilkanascie tysiecy podroznych dziennie, setki sprzedanych biletow miesiecznych, pospieszne, inter regio, ekspres, osobowe- i tu remont byl strzalem w dziesiatke, bo tam sa pasazerowie ktorzy na ten dworzec zasługują. A u nas w Nowym Saczu? Sami wiecie jak to wyglada Icon_sad
16-07-2011 12:38
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Eeee tam na Muszyna - Krynica nie ma takiej tragedii owszem podkłady trzeba wymienić ale co tam śmiga lekkie EN57.

16-07-2011 13:11
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Ile dokładnie kilometrow jest ze stacji Muszyna do stacji Krynica i ile minut mozna urwac? Przy teoretycznej modernizacji do Vmax 80-90 ?
16-07-2011 14:20
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Pułtuś, 10,537km km od środków peronów. Rekord złotych lat to 92-93 Poprad 14 minut w obie strony a ile z tego urwać po modernie takiej - góra 3 minuty i nie wszędzie się da więcej niż 30-50km/h np. łuk i most kolejowy w Powroźniku tam dodatkowo jest bardzo duży spadek.

16-07-2011 14:56
Pułtuś Offline
Członek NSMK

14 minut?? A teraz jest 17 ! Czyli czas przejazdu pogorszył sie raptem o 3 minuty ? W takim razie chyba faktycznie na trasie Muszyna-Krynica nie da sie szybciej..
16-07-2011 15:10
Odpowiedz 

Skocz do: