Odpowiedz 
Zerwanie mostu na rzece Poprad
Autor Wiadomość
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Już nałożona została pierwsza z dwóch części przęsła czy tam "spodu".
17-11-2010 21:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mojżesz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 889

Jest już jakaś konkretna data oddania mostu do użytku?
Co do wypowiedzi kryniczanina:
Cytat:A więc most 20 grudnia ale z prędkością do 20km/h i prawdopodobnie przeciąganie składów dieslem.
Czy nie lepiej żeby:
1) elektowóz był rozpędzony i przejechał przez most ze składem z opuszczonym pantografem
2) zastosowany popych do Starego Sącza przez disla
3 pchany tylko przez most bez doczepiania?
Wybierzcie najodpowiedniejszą opcję.
PS: Jak oddadzą most do użytku to czy będzie relacja na forum z przebiegu testu wytrzymałości mostu?
19-11-2010 13:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

Elektrowóz napisał(a):Już nałożona została pierwsza z dwóch części przęsła czy tam "spodu".
To tylko patrzeć jak położą resztę przęseł. Możliwe zatem, że w niedalekiej przyszłości odbędą się próby obciążeniowe. Dobrze by było się zorientować kiedy Icon_wink

mojżesz napisał(a):kryniczanina:
Cytat:A więc most 20 grudnia ale z prędkością do 20km/h i prawdopodobnie przeciąganie składów dieslem.
Czy nie lepiej żeby:
1) elektowóz był rozpędzony i przejechał przez most ze składem z opuszczonym pantografem
2) zastosowany popych do Starego Sącza przez disla
3 pchany tylko przez most bez doczepiania?
Jeśli to co napisał Kryniczanin to prawda to:
1] Ograniczenie prędkości wyklucza tą opcję,
2] Najprawdopodobniejsza opcja, spalinówka jako popych lub na przód pomiędzy Starym a Nowym Sączem,
3] Nie wiem jak do tego się odnoszą przepisy, ale raczej wątpię w takie rozwiązanie.

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
19-11-2010 14:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

To jakas kpina albo ponury zart....

PR Kraków: Kolejny przetarg na KKA

Małopolski Zakład Przewozów Regionalnych w Krakowie ogłosił przetarg na zastępczą komunikację autobusową na trasie Nowy Sącz – Krynica.

Przedmiotem zamówienia jest przewóz osób komunikacją autobusową w zastępstwie nie kursujących pociągów z Nowego Sącza do Krynicy w terminie od 12 grudnia 2010 r. do 31 marca 2011 r. Jednocześnie zamawiający zastrzega sobie prawo skrócenia umowy w przypadku oddania mostu kolejowego na Popradzie (informowaliśmy dzisiaj za PAP, iż zerwany w wyniku czerwcowej powodzi most zostanie oddany do ruchu 23 grudnia br.).

Termin składania ofert upływa 29 listopada. Jedynym kryterium udzielenia zamówienia jest najniższa cena.

Podczas gdy......

Od 23 grudnia pociągi znów będą mogły jeździć po moście na Popradzie - poinformował PAP rzecznik PKP Polskie Linie Kolejowe Krzysztof Łańcucki. Most zerwała w czerwcu br. powódź, od tego czasu między Starym Sączem a Nowym Sączem kursowała komunikacja zastępcza.

Chodzi o most kolejowy między Starym a Nowym Sączem. Podczas powodzi na początku czerwca wezbrane wody rzeki podmyły filary mostu i zawaliły się dwa przęsła. W ten sposób zostało przerwane kolejowe połączenie między Nowym Sączem a Krynicą i Muszyną, ponieważ innych tras kolejowych do tych miejscowości nie ma. Umowę na odbudowę mostu kolejarze podpisali w lipcu - przypomina PAP.

Zrodlo: Rynek Kolejowy.
19-11-2010 16:07
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

No to kolei regionalnej na południe od Nowego Sącza już nie ma...

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
19-11-2010 16:43
mojżesz Offline
Członek NSMK

Hds.147 spójrz na to:
Cytat:Lokomotywę popychającą należy sprzęgać z pociągiem i włączyć w przewód hamulca zespolonego, jeżeli pociąg ma być popychany do stacji, na której ma postój. Jeżeli pociąg ma być popychany tylko na części szlaku lub do stacji, na której nie zatrzymuje się, wówczas od stacji ostatniego postoju nie należy sprzęgać z nim lokomotywy popychającej.
Jeżeli lokomotywa popychająca, nie sprzęgnięta z pociągiem, po ukończeniu popychania ma dojechać za pociągiem do sąsiedniej stacji, maszynista powinien odłączyć się od składu i jechać za nim w odległości około 100 m.
Źródło:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://stud.pam.szczecin.pl/~wizard/details.php?image_id=21716&mode=search">http://stud.pam.szczecin.pl/~wizard/det ... ode=search</a><!-- m -->
Mnie ten fragment interesuje, bo 3) opcja byłaby aktualna. Jeżeli rozumieć przez pojęcie "część szlaku" most. Skróciło by to czas przejazdu pociągu przez most.
19-11-2010 16:57
hds.147 Offline
Użytkownik

Nie wiem jak u nas ze stosowaniem takiego rozwiązania, ale nie słyszałem żeby je kiedyś wykorzystywano. Zresztą te kilka[naście] minut dłużej dla pociągu towarowego to raczej niewielka różnica, bo w przypadku osobówek to raczej na pewno odpada Icon_wink

19-11-2010 21:30
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Podejrzewam, że przetarg PRów to zabezpieczenie na ewentualne opóźnienie otwarcia mostu. Wg. mnie lepiej aby już był przetarg niż później gdy się okaże, że most będzie miał poślizg, połączenie NS-Krynica zostanie bez jakiejkolwiek komunikacji.
19-11-2010 23:18
mojżesz Offline
Członek NSMK

Jak myślisz co będzie na popychu: trumna czy stonka? Do towarowych sugerowałbym że, raczej trumna (ciężkie składy) a osobowe to może być stonka, prawda hds?
W pełni zgadzam się z tobą Elektrowóz. Tam wyraźnie pisze, że umowa zostanie przerwana jak zrobią most. Po prostu musieli przedłużyć umowę, bo ta wygasa.
PS: Czemu po zalogowaniu znika mi ten temat, a po wylogowaniu jest na pierwszym miejcu?
20-11-2010 13:29
jasek
Unregistered

kryniczanin napisał(a):No to kolei regionalnej na południe od Nowego Sącza już nie ma...
Podczas imprezy w Tarnowie usłyszałem, że jak się "nie dogadają" między sobą
to żaden pociąg jedynie słusznej spółki do Krynicy nie pojedzie...
hds.147 napisał(a):Nie wiem jak u nas ze stosowaniem takiego rozwiązania, ale nie słyszałem żeby je kiedyś wykorzystywano.
Było i jest stosowane takie "pchanie"...
mojżesz napisał(a):PS: Czemu po zalogowaniu znika mi ten temat, a po wylogowaniu jest na pierwszym miejcu?
Może to przez ten nick ?
20-11-2010 14:10
Odpowiedz cytując ten post
creator Offline
Użytkownik

Liczba postów: 31

Chcem sa opýtať kedy je spustenie nákladnej prepravy cez most?

Chcę zapytać, kiedy jest uruchomienie towarowego przez most?

Plaveč - ŽSR 188
20-11-2010 18:59
hds.147 Offline
Użytkownik

creator napisał(a):Chcę zapytać, kiedy jest uruchomienie towarowego przez most?
Gdy próby obciążeniowe zakończą się powodzeniem i most uzyska dopuszczenie do eksploatacji... jednak nie wcześniej niż zostanie zakończona budowa. A to jest jedną wielką zagadką Icon_wink

20-11-2010 20:06
creator Offline
Użytkownik

hds.147 napisał(a):Gdy próby obciążeniowe zakończą się powodzeniem i most uzyska dopuszczenie do eksploatacji... jednak nie wcześniej niż zostanie zakończona budowa. A to jest jedną wielką zagadką Icon_wink

tak to jest prawda - wielka zagadką, dziękuję bardzo. Miejmy nadzieję, że nie prijechał duży mróz i złej pogody. Icon_neutral

tak to je pravda - veľká záhada, ďakujem pekne. Dúfajme, že nepríde veľký mráz a zlé počasie. Icon_neutral

Plaveč - ŽSR 188
20-11-2010 20:40
Górolik Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 244

Materiał filmowy tv-ns:
http://tv-ns.pl/w-obiektywie/material/3593/b/1.html
21-11-2010 13:44
creator Offline
Użytkownik

24.11.2010 Aktuálny stav
24.11.2010 Obecny status

[Obrazek: 997710246.jpg]

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sadeczanin.info/aktualnosci-gospodarka/art/9718">http://www.sadeczanin.info/aktualnosci- ... a/art/9718</a><!-- m -->

Plaveč - ŽSR 188
26-11-2010 21:16
Odpowiedz 

Skocz do: