Odpowiedz 
Zerwanie mostu na rzece Poprad
Autor Wiadomość
pysi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 343

Na trasie Tarnów-Nowy Sącz bez pociągów aż do lipca

MAŁOPOLSKA. Co najmniej do końca czerwca, trasą kolejową z Tarnowa w kierunku Stróż nie przejedzie żaden pociąg. Wielka woda w wielu miejscach podmyła tory, uszkodziła nasypy i sieci trakcyjne. Mocno przeliczyli się ci, którzy myśleli, że PKP na czas naprawy zniszczeń uruchomi komunikację zastępczą.

Pracownicy niewielkiej stacji w Kłokowej koło Pleśnej są załamani. Linia kolejowa poprowadzona była tutaj brzegiem Białej. Po piątkowej powodzi powstała gigantyczna wyrwa. Tory, na kilkudziesięciometrowym odcinku, dosłownie wiszą w powietrzu nad głęboką przepaścią.

- Od 25 lat pracuję na tej stacji, ale czegoś podobnego nie widziałam - mówi jednak z kobiet, która miała dyżur akurat w chwili, kiedy od Tuchowa szła fala kulminacyjna. - Rzeka, na moich oczach, kawałek po kawałku, zabierała brzeg, podmywała tory i most- opowiada.

Podobne uszkodzenia są w sumie w siedmiu miejscach - na trasie do Stróż. W Burzynie koło Tuchowa, o mało co nie doszło do tragedii. Z podmytych przez wodę torów wypadł pociąg osobowy. Wagony od piątku stoją wykolejone, bo służby techniczne kolei nie są w stanie dotrzeć z dźwigiem od Tarnowa czy Stróż na miejsce wypadku.

- Naprawa wszystkich zniszczeń na trasie z Tarnowa przez Stróże i Nowy Sącz do Krynicy pochłonie kilkadziesiąt milionów złotych - wylicza Krzysztof Łańcucki, rzecznik spółki PKP Polskie Linie Kolejowe.

Najwcześniej, bo ok. 20 czerwca, wznowiony ma zostać ruch na trasie z Nowego Sącza do Gromnika.

- Nie jesteśmy w stanie zapewnić zastępczej komunikacji autobusowej, bo również drogi są uszkodzone. Podróżni muszą radzić sobie na własną rękę - mówi Barbara Węgrzynek, rzeczniczka PKP Przewozy Regionalne w Krakowie.

Naprawy pochłoną miliony złotych

Największe uszkodzenia linii kolejowych spowodowały wezbrane wody Białej. Nieprzejezdne są odcinki: Kłokowa-Łowczówek - podmycie nasypu,

Łowczówek-Pleśna-Łowczów - zalanie toru, Łowczów-Tuchów - zamulenie przejazdu, Tuchów-Siedliska - podmycie nasypu, uszkodzenie sieci trakcyjnej, Gromnik-Bogoniowice-Ciężkowice - podmycie toru, Zborowice- Bobowa - osuwiska, uszkodzenie sieci trakcyjnej, zalanie torów, uszkodzenie napędów rozjazdów, Bobowa-Wilczyska - zalanie toru, drzewa powalone na tor, uszkodzenie urządzeń sterowania ruchem.

Paweł Chwał, Gazeta Krakowska
10-06-2010 12:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Pamietacie planowana rewitalizacje linii? To teraz juz wiemy czemu jej nie bedzie :cry: nici z szybkiej kryniczanki.
10-06-2010 19:24
Muszyniak Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 243

Teraz mogliby zrobic szybka kolej na Kryniczance ( bo natura stworzyła sama takie warunki ) to najlepiej zrujnować ejjj Boże Boże a słyszałem że US STEEL Kosice ponoć chcą dać jakaś kasę na rewitalizację naszej Kryniczanki....komu jak komu ale im też na tej trasie zależy tylko u nas w Polsce się nic nie opłaca bravo PKP !!!!!!
10-06-2010 19:29
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467

Pułtuś napisał(a):Pamietacie planowana rewitalizacje linii? To teraz juz wiemy czemu jej nie bedzie :cry: nici z szybkiej kryniczanki.
Skąd informacja że jej nie będzie?
10-06-2010 19:39
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Dolmio napisał(a):Skąd informacja że jej nie będzie?
Bo nie będzie pieniędzy gdyż wszystko pójdzie na most...?
11-06-2010 07:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dolmio Offline
Członek NSMK

taa autostrad też nie będą budować bo wszystko idzie na naprawy po powodzi...
Przestańcie chrzanić.
11-06-2010 12:19
Burdzio Offline
Użytkownik

Liczba postów: 190

Dworzec w Krynicy nieczynny do końca czerwca jak na razie Icon_wink

PKSem: 2009 - 15535 km, 2010 - 14231 km, 2011 - ~15000 km, 2012 - ~8000 km
11-06-2010 16:17
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Dolmio napisał(a):Przestańcie chrzanić.
Dolmio, a może to Ty przestań chrzanić? Jak coś piszę to nie są to moje wywody a informacje z wiadomych źródeł.
Tak więc zajmij się Paczką Całościową i nie rób bandy Icon_wink
16-06-2010 21:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Trens Offline
Użytkownik

Liczba postów: 60

Elektrowóz napisał(a):Tak więc zajmij się Paczką Całościową i nie rób bandy Icon_wink
hahaha, dobre, bardzo dobre.
16-06-2010 22:23
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

Elektrowóz, jak to ostatnio mi powiedział jeden z naszych forumowych kolegów, że nie wierzy w to co mówia kolejarze, bo oni często gęsto bajki pisza.. więc jakie to Twoje zródło?
No wybacz, ale Dolmio ma racje..
17-06-2010 06:39
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

ISDR napisał(a):Elektrowóz, jak to ostatnio mi powiedział jeden z naszych forumowych kolegów, że nie wierzy w to co mówia kolejarze, bo oni często gęsto bajki pisza.. więc jakie to Twoje zródło? No wybacz, ale Dolmio ma racje..
No chyba nie myślisz, że powiem imiona, nazwiska adresy i inne przydatne dane by udowodnić o jakie pewne źródło mi chodzi. Ja nie opieram się na plotkach manewrowych, rewidentów czy pracowników ZU Południe Icon_mrgreen
17-06-2010 20:37
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

Elektrowóz, ja tam nie wiem na kim Ty się opierasz.. no ale skoro twierdzisz że przez powódz nie będzie modernizacji kryniczanki, to zapewne masz informacje z górnej półki... ciekawe kto Ci taka bajeczke sprzedał..
Zreszta mniejsza o to. We wtorek miała inauguracja ruchu towarowego przez przejscie kolejowe w Łupkowie. Obecnie wszystko jedzie przez Rzeszów.
17-06-2010 21:03
aleksander78 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 9

Bylem w niedziele na moscie na Popradzie.
Kiepsko to wyglada.

Dwa filary z trzech uwalone, kontrukcja jak wiecie kompletnie zniszczona.
Poprad zmienil nurt i robi zakole przy pierwszej kolumnie (podporze) od strony starego sacza, ucial mase lini brzegowej od strony Starego Sacza i nadal podmywa poczatek mostu.

Zlomiarze tez sie zajeli odpowiednio linia. Ukradziono parenascie metrow trakcji od zwirowni do samego mostu.

Zdjecia podesle pozniej.

Jedno co wypadaloby zrobic to zabrac sie za regulacje nurtu Popradu w okolicy mostu, drugie porzadki a trzecie budowa od nowa.

Przykry widok.
Nie sadze ze szybko zobaczymy ruch na tej linii (rok jak nic minimum).

Jedyni ktorzy maja frajde to miejscowi zule ... maja miejsce do picia.

Aleksander
29-06-2010 12:27
Dolmio Offline
Członek NSMK

aleksander78 napisał(a):Bylem w niedziele na moscie na Popradzie.
Nie sadze ze szybko zobaczymy ruch na tej linii (rok jak nic minimum).
Jutro wybór oferty na budowę mostu, nieoficjalnie słyszałem o znacznie bliższym terminie.
29-06-2010 16:47
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Słyszałem że na dniach KKA startuje Nowy Sącz - Krynica.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
30-06-2010 08:32
Odpowiedz 

Skocz do: