![]() |
|
ED72A dla PR Kielce gotowy!!! - Wersja do druku +- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum) +-- Dział: Kolej w Nowym Sączu (/forumdisplay.php?fid=32) +--- Dział: Tabor (/forumdisplay.php?fid=38) +--- Wątek: ED72A dla PR Kielce gotowy!!! (/showthread.php?tid=3365) Strony: 1 2 |
ED72A dla PR Kielce gotowy!!! - gornik357 - 14-08-2011 16:16 Dnia dzisiejszego na torach postojowych stacji Kielce (Gł) zawitał pierwszy z 20 modernizowanych dla woj. Świętokrzyskiego ezetów. Zaskoczyło mnie tylko, że jest to ED72-004, a nie EN57-1777, na którego "stawiałem". Od siebie dodam, że w odróżnieniu do PRowskich SPOTów robi świetne wrażenie. Zwykły pasażer pomyśli, że to nowa jednostka. Co do samej modernizacji- na razie nie chcę spekulować. Jak dowiem się czegoś konkretnego, to dam znać. Pozdrawiam. ![]() PS: Zgadzam się na publikacje powyższego zdjęcia na innych stronach o tematyce kolejowej, jednak proszę o umieszczanie informacji, że autorem jestem ja, ( - kolejoman5 - 14-08-2011 18:16 Modernizację wykonał ZNTK Mińsk Mazowiecki?? - Pułtuś - 14-08-2011 18:44 :shock: :shock: :shock: kopara mi opadła ze zdziwienia... To jest EDEK ?! Wow, ale go przerobili, w zyciu bym nie powiedzial ! O co chodzi z tymi barwami ? Ani one wojewodzkie, ani Przewozow Regionalnych... Ale podoba mi sie ! Wyglada ... nowoczesnie - mario - 14-08-2011 18:55 Tylko 8,5 miesiąca spóźnienia. Brawo ZNTK MM... - MK_Rabka - 14-08-2011 19:07 Pierwszy ED zmodernizowany i to przez jeden chyba bardziej niemrawych ZPR. Czekam na pierwsze zdjęcia wnętrza - gornik357 - 14-08-2011 19:22 @kolejoman5 Tak, data zakończenia: 12 sierpnia. Tak więc świeżynka @Pułtuś Cytat:O co chodzi z tymi barwami ? Ani one wojewodzkie, ani Przewozow Regionalnych... Ale podoba mi sie !Mylisz się. Są to nowe barwy dla taboru należącego do województwa, czyli biały z szarymi i czarnymi akcentami+ każda jednostka ma drzwi i detale w innym kolorze. Jest to o tyle dobre, że z daleka widzę co jedzie Cytat:Ciekawe czy bedzie jezdzil w relacji Kielce-Krakow.Powiem Ci tak- Najbardziej obciążone relacje odsługiwane przez PR Kielce to: *Kielce-Włoszczowa/Częstochowa- przeważnie jedzie 1 lub 2 kible. O ile w wakacje jest tu luźno, o tyle w roku szkolnym czasami drzy dwóch kiblach jest niezła rzeźnia *Kielce-Katowice -tutaj najczęściej jedzie jeden kibel. Zazwyczaj po kilku przystankach wszystkie miejsca siedzące są już zajęte. Ludzie często stoją przy drzwiach. Na trasie Kielce- Kraków też bywa tłocznie, ale jest to znośne i myślę, że kibel tam wystarczy. Z uwagi na to, że ED72, to pojazd 4-ro członowy stawiam raczej na którąś z dwóch wymienionych przezemnie relacji, ale z PRami nigdy nic nie wiadomo [ Dodano: 2011-08-14, 20:41 ] MK_Rabka napisał(a):Pierwszy ED zmodernizowany i to przez jeden chyba bardziej niemrawych ZPR.Nie taki znowu niemrawy: -zakup 2x EN81 (województwo) -zakup 6x ELF+ chęć dokupienia dwóch kolejnych (pierwsza partia ma przyjść we wrześniu, ale jakoś czarno to widzę -"przygarnięcie" dwóch EN71+ oidp 23 kibelków (w tym rodzynek- najstarszy jeżdżący, czyli EN57-005) -modernizacja ED72 na ED72A -zapowiedź modernizacji 20 ezetów -przyjęcie nowych barw -kasacja wszystkich Skarżyskich Bip :x itd... ...czyli jednak coś tam robią. Inna sprawa, że bez "motywacji" wojewody nie kiwnęliby palcem w bucie - alojz - 14-08-2011 19:47 kolejoman5 napisał(a):Modernizację wykonał ZNTK Mińsk Mazowiecki??Owszem, Newag przegrał tę część przetargu dość dużą różnicą punktów. - Pułtuś - 14-08-2011 20:31 @Gornik357 Dobra, dobra, tylko ze w PR Kielce przypada najwieksza w skali kraju liczba pracowników zakładu w przeliczeniu na jeden pociag. Wasz zakład zatrudnia po prostu za duzo pracownikow, a za malo pociagow, i za to go ''srednio lubie''. W dodatku PR Kielce prowadzi ruch bodaj na 4 trasach w sumie. Oczywiscie nie jest to zaden zarzut w stosunku do Ciebie Elfy w Swietokrzyskim ? Jakos nic o tym nie słyszałem... i ze niby we wrzesniu juz ? - alojz - 14-08-2011 20:40 Pułtuś napisał(a):Elfy w Swietokrzyskim ? Jakos nic o tym nie słyszałem... i ze niby we wrzesniu juz ?Owszem - dwuczłonowe (34WE) - <!-- m --><a class="postlink" href="http://bip.sejmik.kielce.pl/Artykul-Przetarg-nieograniczony-o-wartosci-powyzej-10-000-000-euro-na-dostawe-4-sztuk-nowych-dwuczlonowych-elektrycznych-zespolow-trakcyjnych,11166,9939.html">http://bip.sejmik.kielce.pl/Artykul-Prz ... ,9939.html</a><!-- m --> Pierwsze dwa do końca września, drugie dwa do końca listopada. - gornik357 - 14-08-2011 21:55 Cytat:Dobra, dobra, tylko ze w PR Kielce przypada najwieksza w skali kraju liczba pracowników zakładu w przeliczeniu na jeden pociag. Wasz zakład zatrudnia po prostu za duzo pracownikow, a za malo pociagow, i za to go ''srednio lubie''.Tutaj muszę Ci przyznać rację. Do tego dochodzi gówniane zaplecze techniczne. Cytat:W dodatku PR Kielce prowadzi ruch bodaj na 4 trasach w sumie.Kielce-Włoszczowa Kielce-Częstochowa Włoszczowa-Częstochowa Kielce-Skarżysko Kielce-Ostrowiec Skarżysko-Ostrowiec Kielce-Kraków Kielce-Katowice Kielce-Sędziszów Nie doliczam do tego oczywiście połączeń nie dawno zlikwidowanych, takich jak Kielce-Busko Zdr., Kielecka Kpinayyy... Kolej Miejska, czy "spalinowce" ze Skarżyska. Nie bronię ich, choć możliwe, że tak to wygląda - Pułtuś - 14-08-2011 22:24 Spoko, przeciez obaj wiemy w jakiej rzeczywistosci sie obracamy Co ciekawe, na obecny rozklad jazdy byl zaplanowany bezposredni pociag REGIO Tarnow-Krakow-Kielce- Skarzysko Kamienna, ale decydenci zadecydowali jednak, ze nie opłaca sie łączyć relacji A i jeszcze pytanko, juz odnoszace sie do meritum wątku- ile EZT ma PR Kielce? - gornik357 - 15-08-2011 10:14 Cytat:A i rozróżnij linie kolejowe posiadajace numer, od relacji pociagow, bo to roznicaTaaa? No nie wiedziałem Cytat:A i jeszcze pytanko, juz odnoszace sie do meritum wątku- ile EZT ma PR Kielce?2x EN71 22x EN57 (w tym 3 odstawione) do tego można dodać 2x EN81, ale one należą do województwa, nie PRów, a poza tym to trudno to nazwać ezetem - MK_Rabka - 15-08-2011 22:58 Podobno ED zdefektował na swoim debiucie. <!-- m --><a class="postlink" href="http://infokolej.pl/viewtopic.php?p=216664#216664">http://infokolej.pl/viewtopic.php?p=216664#216664</a><!-- m --> - Pułtuś - 16-08-2011 00:25 Heh, jednak jezdzi do Krakowa - Kryniczanin - 16-08-2011 04:43 Dla mnie brak słów popatrzcie na to Cytat:15.08.2011 - być może debiut liniowy - zadania zaplanowane do realizacji: 6,5h postoju w Krakowie przecież ten pociąg w normalnej firmie robiłby jeszcze jedno kółko do Kielc. Dziwi was że PR muszą paść? |