Odpowiedz 
ED72A dla PR Kielce gotowy!!!
Autor Wiadomość
gornik357 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 11
ED72A dla PR Kielce gotowy!!!
Dnia dzisiejszego na torach postojowych stacji Kielce (Gł) zawitał pierwszy z 20 modernizowanych dla woj. Świętokrzyskiego ezetów. Zaskoczyło mnie tylko, że jest to ED72-004, a nie EN57-1777, na którego "stawiałem". Od siebie dodam, że w odróżnieniu do PRowskich SPOTów robi świetne wrażenie. Zwykły pasażer pomyśli, że to nowa jednostka. Co do samej modernizacji- na razie nie chcę spekulować. Jak dowiem się czegoś konkretnego, to dam znać. Pozdrawiam.
[Obrazek: ed72a004.jpg]
PS:
Zgadzam się na publikacje powyższego zdjęcia na innych stronach o tematyce kolejowej, jednak proszę o umieszczanie informacji, że autorem jestem ja, ( Icon_lol ) czyli Bartosz Górnicki.

W 2011 na kolejowym szlaku: 3839km
14-08-2011 16:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

Modernizację wykonał ZNTK Mińsk Mazowiecki??
14-08-2011 18:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

:shock: :shock: :shock:

kopara mi opadła ze zdziwienia... To jest EDEK ?! Wow, ale go przerobili, w zyciu bym nie powiedzial ! O co chodzi z tymi barwami ? Ani one wojewodzkie, ani Przewozow Regionalnych... Ale podoba mi sie !

Wyglada ... nowoczesnie Icon_biggrin na efekt tej modernizacji czekalem od dawna! Ciekawe czy bedzie jezdzil w relacji Kielce-Krakow.
14-08-2011 18:44
mario Offline
Użytkownik

Liczba postów: 90

Tylko 8,5 miesiąca spóźnienia. Brawo ZNTK MM... Icon_rolleyes
14-08-2011 18:55
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 791

Pierwszy ED zmodernizowany i to przez jeden chyba bardziej niemrawych ZPR.
Czekam na pierwsze zdjęcia wnętrza Icon_smile

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
14-08-2011 19:07
gornik357 Offline
Użytkownik

@kolejoman5 Tak, data zakończenia: 12 sierpnia. Tak więc świeżynka Icon_smile .
@Pułtuś
Cytat:O co chodzi z tymi barwami ? Ani one wojewodzkie, ani Przewozow Regionalnych... Ale podoba mi sie !
Mylisz się. Są to nowe barwy dla taboru należącego do województwa, czyli biały z szarymi i czarnymi akcentami+ każda jednostka ma drzwi i detale w innym kolorze. Jest to o tyle dobre, że z daleka widzę co jedzie Icon_smile . Mało ma to jednak wspólnego z barwami herbu i flagi województwa. A tam... Nad czym tu debatować Icon_mrgreen ? Grunt, że malowanie jest po prostu fajne Icon_cool .
Cytat:Ciekawe czy bedzie jezdzil w relacji Kielce-Krakow.
Powiem Ci tak- Najbardziej obciążone relacje odsługiwane przez PR Kielce to:
*Kielce-Włoszczowa/Częstochowa- przeważnie jedzie 1 lub 2 kible. O ile w wakacje jest tu luźno, o tyle w roku szkolnym czasami drzy dwóch kiblach jest niezła rzeźnia Icon_smile .
*Kielce-Katowice -tutaj najczęściej jedzie jeden kibel. Zazwyczaj po kilku przystankach wszystkie miejsca siedzące są już zajęte. Ludzie często stoją przy drzwiach.
Na trasie Kielce- Kraków też bywa tłocznie, ale jest to znośne i myślę, że kibel tam wystarczy. Z uwagi na to, że ED72, to pojazd 4-ro członowy stawiam raczej na którąś z dwóch wymienionych przezemnie relacji, ale z PRami nigdy nic nie wiadomo Icon_mrgreen. Najlepszy przykład: miały być modernizowane kible, a są- edki.

[ Dodano: 2011-08-14, 20:41 ]
MK_Rabka napisał(a):Pierwszy ED zmodernizowany i to przez jeden chyba bardziej niemrawych ZPR.
Czekam na pierwsze zdjęcia wnętrza Icon_smile
Nie taki znowu niemrawy:
-zakup 2x EN81 (województwo)
-zakup 6x ELF+ chęć dokupienia dwóch kolejnych (pierwsza partia ma przyjść we wrześniu, ale jakoś czarno to widzę Icon_wink.
-"przygarnięcie" dwóch EN71+ oidp 23 kibelków (w tym rodzynek- najstarszy jeżdżący, czyli EN57-005)
-modernizacja ED72 na ED72A
-zapowiedź modernizacji 20 ezetów
-przyjęcie nowych barw
-kasacja wszystkich Skarżyskich Bip :x
itd...
...czyli jednak coś tam robią. Inna sprawa, że bez "motywacji" wojewody nie kiwnęliby palcem w bucie Icon_mrgreen.

14-08-2011 19:22
alojz Offline
Użytkownik

Liczba postów: 201

kolejoman5 napisał(a):Modernizację wykonał ZNTK Mińsk Mazowiecki??
Owszem, Newag przegrał tę część przetargu dość dużą różnicą punktów.
14-08-2011 19:47
Pułtuś Offline
Członek NSMK

@Gornik357

Dobra, dobra, tylko ze w PR Kielce przypada najwieksza w skali kraju liczba pracowników zakładu w przeliczeniu na jeden pociag. Wasz zakład zatrudnia po prostu za duzo pracownikow, a za malo pociagow, i za to go ''srednio lubie''. W dodatku PR Kielce prowadzi ruch bodaj na 4 trasach w sumie. Oczywiscie nie jest to zaden zarzut w stosunku do Ciebie Icon_smile przeciwnie, fajnie ze mamy na forum MK-ola z wojewodztwa swietokrzyskiego.

Elfy w Swietokrzyskim ? Jakos nic o tym nie słyszałem... i ze niby we wrzesniu juz ?
14-08-2011 20:31
alojz Offline
Użytkownik

Liczba postów: 201

Pułtuś napisał(a):Elfy w Swietokrzyskim ? Jakos nic o tym nie słyszałem... i ze niby we wrzesniu juz ?
Owszem - dwuczłonowe (34WE) - <!-- m --><a class="postlink" href="http://bip.sejmik.kielce.pl/Artykul-Przetarg-nieograniczony-o-wartosci-powyzej-10-000-000-euro-na-dostawe-4-sztuk-nowych-dwuczlonowych-elektrycznych-zespolow-trakcyjnych,11166,9939.html">http://bip.sejmik.kielce.pl/Artykul-Prz ... ,9939.html</a><!-- m -->
Pierwsze dwa do końca września, drugie dwa do końca listopada.
14-08-2011 20:40
gornik357 Offline
Użytkownik

Cytat:Dobra, dobra, tylko ze w PR Kielce przypada najwieksza w skali kraju liczba pracowników zakładu w przeliczeniu na jeden pociag. Wasz zakład zatrudnia po prostu za duzo pracownikow, a za malo pociagow, i za to go ''srednio lubie''.
Tutaj muszę Ci przyznać rację. Do tego dochodzi gówniane zaplecze techniczne.
Cytat:W dodatku PR Kielce prowadzi ruch bodaj na 4 trasach w sumie.
Kielce-Włoszczowa
Kielce-Częstochowa
Włoszczowa-Częstochowa
Kielce-Skarżysko
Kielce-Ostrowiec
Skarżysko-Ostrowiec
Kielce-Kraków
Kielce-Katowice
Kielce-Sędziszów
Nie doliczam do tego oczywiście połączeń nie dawno zlikwidowanych, takich jak Kielce-Busko Zdr., Kielecka Kpinayyy... Kolej Miejska, czy "spalinowce" ze Skarżyska.

Nie bronię ich, choć możliwe, że tak to wygląda Icon_wink . Po prostu mówię jak jest.

14-08-2011 21:55
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Spoko, przeciez obaj wiemy w jakiej rzeczywistosci sie obracamy Icon_wink A i rozróżnij linie kolejowe posiadajace numer, od relacji pociagow, bo to roznica Icon_smile

Co ciekawe, na obecny rozklad jazdy byl zaplanowany bezposredni pociag REGIO Tarnow-Krakow-Kielce- Skarzysko Kamienna, ale decydenci zadecydowali jednak, ze nie opłaca sie łączyć relacji Icon_twisted

A i jeszcze pytanko, juz odnoszace sie do meritum wątku- ile EZT ma PR Kielce?
14-08-2011 22:24
gornik357 Offline
Użytkownik

Cytat:A i rozróżnij linie kolejowe posiadajace numer, od relacji pociagow, bo to roznica
Taaa? No nie wiedziałem Icon_razz . A tak na poważnie, to źle Cię zrozumiałem. Myślałem, że chodzi Ci o relacje, a nie linie.
Cytat:A i jeszcze pytanko, juz odnoszace sie do meritum wątku- ile EZT ma PR Kielce?
2x EN71
22x EN57 (w tym 3 odstawione)
do tego można dodać 2x EN81, ale one należą do województwa, nie PRów, a poza tym to trudno to nazwać ezetem Icon_wink .

15-08-2011 10:14
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 791

Podobno ED zdefektował na swoim debiucie.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://infokolej.pl/viewtopic.php?p=216664#216664">http://infokolej.pl/viewtopic.php?p=216664#216664</a><!-- m -->

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
15-08-2011 22:58
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Heh, jednak jezdzi do Krakowa Icon_razz
16-08-2011 00:25
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Dla mnie brak słów popatrzcie na to

Cytat:15.08.2011 - być może debiut liniowy - zadania zaplanowane do realizacji:
- REGIO 23141 Kielce 6:02 - Kraków Gł. 8:10 zrealizowane
- REGIO 32144 Kraków Gł. 14:42 - Kielce 16:50 zrealizowane
- REGIO 23149 Kielce 18:16 - Kraków Gł. 20:27 defekt pod Kielcami, podmiana jednostki, pociąg opóźniony 25 min

6,5h postoju w Krakowie przecież ten pociąg w normalnej firmie robiłby jeszcze jedno kółko do Kielc.

Dziwi was że PR muszą paść?

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
16-08-2011 04:43
Odpowiedz 

Skocz do: