Odpowiedz 
Przyszłość forum
Autor Wiadomość
Exile Offline
Użytkownik

Liczba postów: 456
Przyszłość forum
Koledzy, ja proponowałbym w ogóle przenieść się z tego forum na SSC albo założyć coś własnego (fanpage na FB np). Administratorzy tego forum raczej mają je w poważaniu i rzadko się tu pojawiają. Ponadto jakiś miesiąc temu była awaria, przez kilka dni forum było niedostępne. Jeden czort wie kiedy to forum na dobre coś trafi i zostaniemy bez Waszych statystyk, czego byłoby niezmiernie szkoda.
03-03-2019 08:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pp Offline
Użytkownik

Liczba postów: 174
RE: 26.02.2019
Nie każdy ma i nie każdy chce mieć konto na FB. W sumie to forum ma bardzo fajną formułę i jest przyjazne w obsłudze. No i szybko można wyszukać różne archiwalne wiadomości.
Podpiąć się na SSC na odrębnym wątku? Może to by miało sens. Ale jednak forum jest bardziej przejrzyste.
04-03-2019 08:16
gacek Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,839
Wiadomo , każdy pomysł jest dobry i do rozważenia. Ja proponuję aby jednak raczej zachować to forum , jest to takie nasze , lokalne forum , z wieloma cennymi archiwalnymi informacjami a obecnie cennymi statystykami , trzeba tylko ożywienia , większej aktywności.
04-03-2019 10:46
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 757
Załóżcie sobie na dysku google arkusz z frekwencją
Nr pociągu w kolumnach, dni w wierszach.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
04-03-2019 16:14
Exile Offline
Użytkownik

Pomysł z arkuszem Google jest dobry, tylko co jeśli ktoś inny będzie chciał dopisać swoją obserwację? Bo np. zdarzyło mu się jechać z regionu do Krakowa i chce podzielić się frekwencją? Żeby nie zrobił się bałagan.
To forum złe nie jest - proste i czytelne - ale już zdarzały się awarie, które przez administrację były chyba niezauważane z błahego powodu - z tego co obserwuję, to główny admin loguje się raz na kilkanaście dni... więc jak to forum na dobre coś trafi, to i Wy stracicie ogrom swojej pracy i miłośnicy wspaniałe źródło informacji. Chodzi o stworzenie alternatywy dla tego zawodnego i zaniedbanego forum.

Proponuję wątek na SSC - "Kolej na Sądecczyźnie". Tam moglibyście publikować swoje pomiary frekwencji jako posty, a jednocześnie wpisywać suche liczby do arkusza Google. Mielibyśmy i miejsce do dyskusji i tabelkę w excelu, którą później można byłoby się posługiwać przy własnych analizach.
05-03-2019 09:11
gacek Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,839
Może wreszcie ktoś z administratorów tego lokalnego forum zabierze głos w tej sprawie.
05-03-2019 11:44
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 757
Arkusz można udostępnić dla konkretnych maili do edycji.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
05-03-2019 18:08
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,741
Co do forum to jest konserwowane w miarę możliwości na bieżąco. Nie ma ryzyka że zginie lub będzie zlikwidowane.

To że admin się nie loguje codziennie nie znaczy że nie patrzy co się dzieje. Poza tym chyba nie jest problemem zgłosić awarię lub błąd forum do NSMK. Mail jest ogólnodostępny, mało tego są tu osoby które się znają osobiście, mają do siebie telefony lub wiedzą gdzie nas szukać.

A jeżeli są uwagi/pomysły to proszę tu albo na priv.
05-03-2019 22:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Exile Offline
Użytkownik

RE: Przyszłość forum
To już jak Koledzy, którzy de facto tworzą teraz to forum uważają. Ja po ostatniej "wpadce" kiedy forum nie bylo dostępne przez prawie tydzień zaufania doń nie mam i wygląda na to, że nikogo z osób które "znają się osobiście" to forum już nie interesuje. Wiele osób po prostu z działalności miłośniczej wyrosło, a wyprowadzając się z Sądecczyzny stracili zainteresowanie regionem. Nie czarujmy się - wystarczy spojrzeć na daty logowań "członków NSMK" - dominuje ostatnie logowanie w roku 2017 lub 2018. To mówi samo za siebie.
Na pewno apelowałbym o jedno - stworzenie arkusza Google to doskonały pomysł, bo:
1) zabezpiecza Waszą pracę na wypadek awarii forum (każdego forum, SSC też może paść)
2) pozwala zainteresowanym na tworzenie statystyk, wygodniejsze przeglądanie danych. Jeśli ktoś chciałby przeanalizować frekwencję w tych połączeniach które raportujecie musiałby przekopywać się przez dziesiątki tematów.
Ja proponuję dalej tworzenie postów z opisami + suche dane wpisywane do arkusza Google.
07-03-2019 09:01
Lw Offline
Administrator

Cytat: Ja po ostatniej "wpadce" kiedy forum nie bylo dostępne przez prawie tydzień zaufania doń nie mam i wygląda na to, że nikogo z osób które "znają się osobiście" to forum już nie interesuje. Wiele osób po prostu z działalności miłośniczej wyrosło, a wyprowadzając się z Sądecczyzny stracili zainteresowanie regionem. Nie czarujmy się - wystarczy spojrzeć na daty logowań "członków NSMK" - dominuje ostatnie logowanie w roku 2017 lub 2018. To mówi samo za siebie.

To że prawie nikt z NSMK się nie udziela, wynika z prostego powodu: osoby aktywne mają swoją grupę na facebooku i tam przeniosło się główne życie tego forum.
07-03-2019 16:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Exile Offline
Użytkownik

@Lw, czyli to forum ma sens czy nie ma sensu? Wg mnie sam powiedziałeś, że nie ma i pisanie o sytuacji w regionie na forum konkretnego stowarzyszenia nie ma racji bytu, ponieważ to stowarzyszenie porzuciło forum.
Jednak zmieniam zdanie i uważam, że przeniesienie benedyktyńskiej pracy Kolegów na SSC albo stworzenie niezależnego nowego forum jest konieczne. A to forum niech będzie zarchiwizowane i z jasnym komunikatem: "forum zamknięte, osoby zainteresowane rozmawiają na FB".
08-03-2019 09:07
Lw Offline
Administrator

Gdzie ja mówię że nie ma sensu? Ktoś zabrania korzystać i pisać? Nie ma problemu, załóż własne forum/grupę/arkusz skoro masz pretensje do NSMK, że przeniosło się w inne miejsce.

Zasada chyba jest prosta, piszą ci którzy mają coś do powiedzenia i chcą się tym podzielić. Pisanie na forum jest dobrowolne i stowarzyszenie nie będzie nikogo zmuszać do publicznej aktywności. A to forum jest otwarte i dostępne dla wszystkich, nie tylko członków NSMK, więc nie ogarniam skąd te fochy.

Z mojej strony deklaruję że mimo małego ruchu to forum zostanie utrzymane w obecnej formie i na pewno nie będzie zamknięte.
08-03-2019 16:41
mojżesz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 839
A ja deklaruję że, jak się sezon zacznie to pewnie też coś napiszę. Icon_razz Co do aktywności: oprócz Lw (administratora), mojżesza i Kopra ze stowarzyszenia to faktycznie mało osób się udziela. Brakuje mi Muszyniaka (foty), wieści jakie pociągi jeżdżą, ale takie mamy czasy że ten "zły" facebook dominuje i wszyscy z niego korzystają.

Ps; nie tak dawno aż musiałem sobie fotę SM31 ze 104 ściągnąć którą kiedyś zrobił Lw bo mi się bardzo podobała Icon_mrgreen
08-03-2019 21:13
pp Offline
Użytkownik

Liczba postów: 174
"Z mojej strony deklaruję że mimo małego ruchu to forum zostanie utrzymane w obecnej formie i na pewno nie będzie zamknięte."

No i bardzo fajnie. Cieszę się. Ja nie mam konta na fejsie i nie mam zamiaru go mieć. Nie jest mi do niczego potrzebne.
Forum w obecnej formie jest otwarte i przystępne dla każdego chętnego. Mimo małego ruchu, jednak się rusza :-)
21-03-2019 09:12
Exile Offline
Użytkownik

CBA.pl wyłącza darmowy hosting.
Czy to oznacza, że forum zniknie?

https://www.cba.pl/forum/viewtopic.php?t=30815
16-02-2020 20:22
Odpowiedz