Odpowiedz 
CMK Opoczno Południe
Autor Wiadomość
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659
CMK Opoczno Południe
"PKP Polskie Linie Kolejowe ogłosiły przetarg na budowa peronu na stacji Opoczno Południe na Centralnej Magistrali Kolejowej łączącej Warszawę z Krakowem i Katowicami. Obiekt ma być gotowy do obsługi podróżnych w grudniu 2014 r. Inwestycja ma się zamknąć w kwocie 3 mln zł.

Ogłoszenie przetargu umożliwiło podpisanie umowy między przedstawicielami PKP PLK oraz samorządów: miejskiego, powiatowego i wojewódzkiego podpisali porozumienie w sprawie przystosowania technicznej stacji na CMK do obsługi pociągów pasażerskich, która została podpisana na początku lutego tego roku.
Inwestycja ma być zrealizowana w systemie „projektuj i buduj”. Poza budową peronu przewiduje ona dostosowanie istniejącego obiektu inżynieryjnego w km 92,720 do pełnienia funkcji przejścia podziemnego dla pieszych. Wykonawcy mogą składać swoje oferty do 28 marca 2012 r.
Rok 2013 będzie czasem opracowywania dokumentacji. Roboty rozpoczną się na wiosnę przyszłego roku. Zakres prac obejmie budowę peronów o długości 300 m i wysokości 76 cm nad główką szyny, dróg dojazdowych oraz parkingu. W przyszłości, według deklaracji samorządowców, stacja stanie się węzłem multimodalnym, przyjmującym pasażerów zamieszkałych w promieniu do 50 km."

A więc prawdopodobnie powstanie druga stacja handlowa na Centralnej Magistrali Kolejowej. Co o tym sądzicie?
13-02-2013 18:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959
RE: CMK Opoczno Południe
Rozbiórki i likwidacji kolei ciąg dalszy.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
13-02-2013 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,744
Jak dla mnie OK. Kolej po pierwsze ma służyć ludziom. Dwa - przecież nie każdy EIC będzie się tam zatrzymywał. Trzy - widać jest zapotrzebowanie skoro budują przystanek.
13-02-2013 21:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 762
Podejrzewam, że po budowie tego peronu, TLK jadące przestaną zatrzymywać się w Dębie Opoczyńskiej.

Peron nie taki zły pomysł. Z Opoczna ciężko gdzieś dojechać koleją w końcu.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
13-02-2013 22:16
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521
Na Włoszczową Płn. też wszyscy psioczyli a jednak pomysł wypalił.
13-02-2013 23:21
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

(13-02-2013 21:31)Lw napisał(a):  . Dwa - przecież nie każdy EIC będzie się tam zatrzymywał.
Ja mam nadzieję, że żaden EC/EIC/Ex. IR i TLK-tak.
Z założenia jestem co prawda przeciwnikiem przekształcania stacji technicznych na handlowe na CMK, ale tym razem osobiście wstrzymam się (do czasu) z oceną sensowności budowy tego peronu.
Kolej ma służyć ludziom i to jest prawda. Jednak budowa takiego peronu musi mieć uzasadnienie ekonomiczne. Zauważcie, że Opoczno jest dwa razy większe od Włoszczowy a peron jako pierwsza otrzymała Włoszczowa.
Boję się tylko, czy za chwilę nie odezwą się Olszamowice czy Szeligi, że im też się należy...
21-03-2013 11:45
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497
Jestem calym sercem za tą inwestycją.
21-03-2013 17:12
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521
Ja również jestem za. Założenie na początku było inne dla tej linii - towarowe, potem była to trasa dla pociągów najwyższych klasą, nawet pośpieszne/TLK nie jeździły tamtędy, ale czasy się zmieniają. Kolej podupada w opinii przeciętnego pasażera, więc taka inwestycja jest krokiem w przód ku przyszłemu pasażerowi. Nie będzie to przeszkadzało w żadnym stopniu pociągom EIC czy EC a te, które będą się zatrzymywać zanotują czas jazdy dłuższy o max 5 - 10 min. Nie jest to żadna strata a korzyść dla przewoźnika aby "zgarnąć" nowych klientów.

A i MK powinni się cieszyć, bo będzie można jechać gdzie indziej na focie niż do Włoszczowy nie mając np. samochodu Icon_biggrin ... tak cieszę się i z tego powodu Icon_biggrin
21-03-2013 18:00
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

(21-03-2013 18:00)Elektrowóz napisał(a):  A i MK powinni się cieszyć, bo będzie można jechać gdzie indziej na focie niż do Włoszczowy nie mając np. samochodu Icon_biggrin ... tak cieszę się i z tego powodu Icon_biggrin
Gdyby tylko to kryterium wziąść pod uwagę, to osobiście chciałbym w Szeligach jeszcze stację handlową i ewentualnie w Strzałkach Icon_smile. Dobre miejsca na fotki.
21-03-2013 18:30
Odpowiedz 

Skocz do: