Odpowiedz 
Bieszczady
Autor Wiadomość
misiek2010 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 52
Bieszczady
Dziś byłem na zorganizowanej autokarowej wycieczce w Bieszczady. Po drodze mijaliśmy niewielkie odcinki bieszczadzkich linii kolejowych: Jasło-Zagórz-Krościenko, Zagórz- Łupków, tor Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej (tutaj spodobało mi się że torowisko było ładnie wykoszone, choć po kilku km znowu ukazał się nieużywany odcinek kolejki ze Smolnika do N.Łupkowa) . Jakkolwiek na odc. Jasło- Zagórz tor wygląda na używany, tak od Zagórza w stronę Krościenka już chyba nic nie jeździ. Szlak w stronę Łupkowa też nie był za bardzo przetarty. Żal było patrzeć na takie piękne widokowo trasy, nieuczęszczane tory, puste stacje i przystanki. Można było sobie tylko wyobrazić jak to ładnie musiało wyglądać jak jechał tamtędy pociąg z turystami. Ja nie wiem jak można było tak zaniedbać infrastrukturę, żeby doprowadzić to wszystko do takiego stanu. Czemu wcześniej nie myślano też więcej np. o skomunikowaniach PKP-PKS (to mi przyszło na myśl jak zobaczylem stację Uherce- blisko do Soliny, duża stacja, kilka torów, parking przed stacją), czemu nie dbano o torowiska. Na prawdę, tam aż się prosi o pociąg.
Na koniec jeszcze mijaliśmy kawałek odc. Jasło- Stróże no i ta sama myśl- czemu we władzach byli/są tacy betonowi ludzie o nazwisku 'niedasię'. A wystarczy tylko chcieć...
12-07-2012 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 762

Teraz jest remont linii 108 pomiędzy Jasłem, a Nowym Zagórzem, stąd też mało jeździ składów.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
13-07-2012 00:21
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

misiek2010 napisał(a):Żal było patrzeć na takie piękne widokowo trasy, nieuczęszczane tory, puste stacje i przystanki.

Pieniadze, pieniadze i jeszcze raz pieniadze. Kolej nie działa w ekonomicznej próżni -za te wszystkie tory, stacje, przystanki i pociagi ktos musi zaplacic, stety lub niestety.
13-07-2012 11:20
gacek Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1,991
RE: Bieszczady
Ciekawy artykuł :
http://www.rynek-kolejowy.pl/49594/kolej...adach.html
30-11-2013 19:15
Odpowiedz 

Skocz do: