Z archiwum ET21 czyli coś nie coś na temat ET21 z kryniczanki.
W dzisiejszym odcinku:
ET21-340
ET21-340 z CMST2 Jasło skreślona z ilostanu oczekuje już fizycznej likwidacji. (Jasło, 01.07.2001)
ET21-340 została wyprodukowana przez wrocławski Pafawag w roku 1966 numer fabryczny - 373.
Na stan PKP wpisana została z dniem 25 marca 1966 roku, pierwszy przydział lokomotywownia Wrocław Główny. Sputnik przechodził jeszcze w swojej służbie na stany lokomotywowni Wałbrzych, Wrocław Brochów, Poznań Franowo i Kutno. W październiku 1985 roku ET21-340 zostaje przekazana do Południowej DOKP do Krakowa Prokocimia, skąd 23.05.1987 r. zostaje przekazana do Tarnowa akurat na świeżo zelektryfikowaną kryniczankę. W 1997 roku nastąpiła reorganizacja służby trakcji utorzono Zakład Taboru w Nowym Sączu z połączenia dwóch wówczas lokomotywowni Nowy Sącz+Jasło. 13 sierpnia 1998 r., to przejście 21-340 z ZT Tarnów do ZT Nowy Sącz (sekcja Jasło), gdzie sputnik zostaje już do końca swojej służby, pracując zarówno w ruchu towarowym jak i pasażerskim. Kiedy dokładnie nastąpiło odstawienie z ruchu nie wiem, na pewno w dniu 3 sierpnia 2000 roku, lokomotywa ma już status "OKS" - oczekuje kasacji, która to nastąpiła bardzo szybko bo z dniem 16.06.2000 r., decyzją nr CTT1a-639-08/2000 nastąpiło oficjalne zdjęcie tego pojazdu z ilostanu. Lokomotywa jeszcze przez parę lat stała na terenie szopy w Jaśle by w 2005 roku w ramach rozpoczęcia na szeroką skalę akcji palnik, jako jedna z pierwszych tarnowsko-jasielsko-sądeckich etek zostaje pocięta na złom. Jeszcze taka ciekawostka jest to moja "pierwsza" lokomotywa, na którą udało mnie się zabrać, pamiętam zerwałem się wtedy ze szkoły na stację w Sączu i do Grybowa zaliczyłem przejażdkę właśnie w kabinie ET21-340 takie wtedy laby były