Odpowiedz 
Katastrofa pod Szczekocinami
Autor Wiadomość
vorteX Offline
Użytkownik

Liczba postów: 219
Katastrofa pod Szczekocinami
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rynek-kolejowy.pl/31254/Szczekociny_14_ofiar_smiertelnych_59_rannych__aktualizacja.htm">http://www.rynek-kolejowy.pl/31254/Szcz ... izacja.htm</a><!-- m -->
04-03-2012 08:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Muszyniak Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 243

niech robia dalej spolki , niech sie kłócą dalej , za tory odpowiada kto inny , za tabor kto inny !!! PO NASZYCH SZYNACH JEZDZI KOLEJ Z LAT 70 !!!! MOŻE SIE ŁUDZĘ ALE MAM NADZIEJE ŻE TA TRAGEDIA CZEGOS KOGOŚ NAUCZY !!! P.S ALE DLACZEGO DO TEGO TRZEBA POŚWIĘCAĆ 15 LUDZI !!!!
04-03-2012 10:56
Kacpergron Offline
Użytkownik

Liczba postów: 37

@Muszyniak - spokojnie. Katastrofa jest duża i zginęło wielu ludzi, ale podchodźmy do tego na spokojnie.
04-03-2012 11:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467

@Muszyniak nie [-------] na tematy na których się [-----] znasz

Mimo wielu nerwów, zważamy na to co piszemy.
/Elektrowóz
04-03-2012 11:06
Muszyniak Offline
Członek NSMK

Dolmio nie [--------] tylko piszę a co może Ty się znasz na kolei ???? 30% szyn w Polsce jest w stanie dostatecznym reszta do wymiany NO TO LUDZIE KOCHANI !!!! ET-22 ILE MA LAT ??? Dolmio i co głupio Ci ??? Dolmio NA KOLEI SIĘ NAWET W PEWNYM SENSIE NIE TRZEBA ZNAĆ , WYSTARCZY POPATRZEĆ NA TO CO JEŹDZI I PO CZYM JEŹDZI !!! W NASZYM PKP !!!

[ Dodano: 2012-03-04, 11:15 ]
Kacpergron musi kolej w naszym kraju przejsc zmiany NIE REMOTNOWAĆ STARUCHY !!!! TYLKO KUPOWAĆ I INWESTOWAĆ W NOWY TABOR !!!!

To co wyżej, i nie pisz większość posta wielkimi literami. Będę usuwać.
/Elektrowóz
04-03-2012 11:14
Exile Offline
Użytkownik

Liczba postów: 536

Muszyniak, to nie jest kwestia sprzętu. Paradoksalnie, to że jechały stare maszyny, które nie wyciągają 300 km/h zmniejszyło liczbę ofiar. Póki co nie wiadomo dlaczego 2 składy znalazły się na 1 torze. Podobno któryś z maszynistów zginorował s1, ale nic jeszcze nie jest pewne...
04-03-2012 11:26
Muszyniak Offline
Członek NSMK

Exile ok zobaczymy co było przyczyną ale to trzeba wszędzie nagłaśniać co jeździ po naszych szynach !!! Jak ja wsiadłem do pociągu (żałowałem że nie miałem ze soba aparatu foto) i zobaczyłem na jednym z kursowych kibelków tabliczkę PAFAWAG 1967 to mnie zmroziło !!! i cóż z tego że wyremontowany !!! ale to złom !! To tak jakbyś jeździł po 120 km/h na godzinę jakimś 20/30 letnim samochodem !!! Ja może się łudzę ale mam nadzieje że ta tragedia kogoś czegoś nauczy !!! Tylko dlaczego potrzeba było śmierci 15 osób !!!
04-03-2012 11:33
Dolmio Offline
Członek NSMK

No tak się składa że jestem inżynierem budownictwa kolejowego i już od ponad pół roku pracuje na torach więc coś tam liznąłem tematu. I z całym szacunkiem [----------] OD RZECZY

Dolmio, to już drugi raz. Każdy jest zdenerwowany ale to nie powód by wulgaryzować na forum. Dostajesz ostrzeżenie.
/Elektrowóz
04-03-2012 11:41
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Muszyniak, kwestia wieku jest nieporównywalna w przypadku pojazdów drogowych a pojazdów szynowych. Tutaj nie zawiniła ani infrastruktura ani tabor. Podobno obydwa wjazdy pociągów były na sygnał zastępczy.
04-03-2012 11:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
vorteX Offline
Użytkownik

Liczba postów: 219

Nie wiem jak u was ze znajomością przepisów ale gdyby obydwa składy jechały na sygnał zastepczy to do katastrofy o takich rozmiarach na pewno by nie było. Nie wiem jaka jest tam sygnalizacja ale podejrzewam że raczej SBL. W taki wypadku maszynista powinien wyjeżdżać na szlak ze szczególną ostrożnością ni przekraczając 20 km/h
04-03-2012 12:24
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

Oto polska właśnie... wydarzyła się katastrofa, wielka tragedia, a my kłócimy się o nieistotne w jej obliczu rzeczy... dajcie se siana albo kłóćcie się na priv...

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
04-03-2012 12:44
Dolmio Offline
Członek NSMK

Nie ma tam SBL.
04-03-2012 12:52
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Nie oceniam kto jest winny ale powiem jedno - kolej jest u nas strasznie przestarzała a urządzenia SRK w wielu miejscach pamiętają czasy Stalina. Na współczesnych systemach zabezpieczeń do takiego gó.... mogło by nie dojść. Więc budujmy dalej za publiczne pieniądze świątynie, pomniki i miliardy na religię w szkołach. Bo trzeba się modlić żeby nie było powtórki.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
04-03-2012 12:56
Dolmio Offline
Członek NSMK

A co geniusze poradzicie w sytuacji gdy pracująca koparka uszkodzi światłowód od urządzeń SRK? Trzeba wtedy jeździć na Sz i wszystko w rękach dyżurnych ruchu. Takie sytuacje zdarzają się bardzo często i nie da się ich uniknąć. Są urządzenia które wykrywają i pokazują przebieg kabli elektrycznych którymi płynie prąd, ale nie ma urządzeń które wykryją leżący w ziemi światłowód. No i wychodzi na to że super-hiper-kosmiczna technologia też ma swoje wady.

Wiek taboru i urządzeń SRK nie ma tu żadnego znaczenia, a na sytuacje awaryjne są przewidziane odpowiednie procedury, pozostaje kwestia ich przestrzegania. Przestrzegając procedur można bezpiecznie jeździć nawet i na berło, a na błędy ludzie nie pomoże nic.
04-03-2012 13:16
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Dolmio napisał(a):Trzeba wtedy jeździć na Sz i wszystko w rękach dyżurnych ruchu. Takie sytuacje zdarzają się bardzo często i nie da się ich uniknąć.

Codziennie koparka nie uszkadza. Przypomnij sobie SBL na Warszawa - Wołomin i wszystko w temacie. Dużo ponad 100000 zatrzymań pociągów po rozkazy...

Dolmio napisał(a):No i wychodzi na to że super-hiper-kosmiczna technologia też ma swoje wady.

Nic nie jest idealne ale chyba nie powiesz że lata 50 są w systemach SRK bardziej współczesne niż obecne systemy.

Dolmio napisał(a):Wiek taboru i urządzeń SRK nie ma tu żadnego znaczenia,

Ha ha ha a to dobre. Weźmy 60letnie SRK ciągle nawalające czy nie ma ono żadnego znaczenia?

Błędy ludzkie się zdarzają ale nowoczesne systemy dodają pewności pracownikowi.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
04-03-2012 13:22
Odpowiedz 

Skocz do: