Kryniczanin
Użytkownik
Liczba postów: 959
|
Sądeccy busiarze ostro grają o klienta
ZGROZA
Cytat:Sądeccy busiarze ostro grają o klienta
Na trasie Nowy Sącz - Krynica zaostrza się walka konkurencyjna między prywatnymi przewoźnikami osób - linii Rafatex i AR-TUR. Rywalizacja, zdaniem naszych czytelników i pasażerów firm przewozowych, przybiera coraz niebezpieczniejsze formy.
Kierowcy busów zajeżdżają sobie miejsca na przystankach, aby podebrać wsiadających ludzi. Na drodze mkną jak szaleni, byle wyprzedzić konkurencję. Ciągle rozmawiają przez telefony komórkowe, podając kolegom z firmowych busów aktualną sytuację na drodze. Doszło też do wzajemnego zdzierania rozkładów jazdy na przystankach.
- To jakieś szaleństwo, co wyprawiał kierowca busu z AR-TUR-a - skarży się Stanisław K. (prosił o zachowanie anonimowości). - Jechał jakby wiózł worki z kartoflami, a nie ludzi. - Rozumiem, że mamy wolny rynek, ale nie można uprawiać wolnej amerykanki na drodze. Ostatnio miałem jechać busem Rafatexu spod Urzędu Gminy w Krynicy, ale ktoś mu kazał wyruszyć pięć minut wcześniej, żeby urządzić konkurencję - opowiada mieszkaniec Muszyny. - Jak raz zwróciłem kierowcy uwagę, żeby nie rozmawiał przez komórkę, to odparł, żebym się nie wtrącał. Ewentualnie mogę nie jechać jak mi się nie podoba.
Czytaj także: Po małopolskich drogach jeżdżą "busy śmierci"
Kierowcy obydwu firm bardzo niechętnie godzą się na rozmowę. Jeśli już, to całkiem anonimowo. Na pytanie o konkurencyjną wojnę, odpowiadają: - Takie życie. - Mamy pracę i nie chcemy jej stracić. Jak firma dobrze egzystuje, to i nam się wiedzie lepiej - mówi jeden z Rafatexu. Firma z Siennej, w której pracuje, prowadzi od 1998 roku licencjonowany przewóz osób. Do zeszłego roku nie miała konkurencji na trasie do Krynicy, poza sądeckim PKS-em. Klientów zdobywał m.in. stała ceną biletów (4 zł), niższą o 60 gr niż w autobusach PKS-u.
AR-TUR-a założyła w 1997 r. firma handlowo-usługowa KOZI z Nowego Sącza. Obsługuje linię Nowy Sącz - Krynica - Muszyna - Szczawnik. Jeździ też do Krynicy z Nowego Sącza przez Grybów.
- Na tamtej trasie jest czterech przewoźników i z nikim nie mamy takich problemów jak z Rafatexem na drodze Nowy Sącz - Łabowa - Krynica - twierdzi Artur Kozodrój, właściciel AR-TUR-a.
Ceny biletów do Krynicy i Sącza są w jego busach identyczne jak w Rafatexie. - Dostosowaliśmy się, bo nie boimy się konkurencji - mówi Kozdrój. - Rafatex czuł się przez tyle lat jak monopolista i robił, co mu się chciało, aż tu pewnego dnia pojawiła się konkurencją i nerwy puszczają, więc jest "wojna".
Co na to właściciele firmy Rafatexu, nie wiadomo. Mimo usilnych starań, nie udało nam się z nimi skontaktować. Czytelnicy "Krakowskiej", którzy zgłosili wybryki kierowców prywatnych przewoźników, odgrażają się, że jak nic się nie zmieni to przeniosą się do wygodniejszych, chociaż droższych autobusów PKS-u. Część pasażerów, mimo obaw, deklaruje, że chce dalej korzystać z szybszych i tańszych busów. Wszyscy apelują do policji, aby przyjrzała się drogowym harcom busiarzy.
Żródło: Gazeta Krakowska / Rynek Kolejowy
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gazetakrakowska.pl/nsacz/385336,sadeccy-busiarze-ostro-graja-o-klienta,id,t.html">http://www.gazetakrakowska.pl/nsacz/385 ... ,id,t.html</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rynek-kolejowy.pl/22935/Sadecczyzna_Jazda_busem_ryzykowna.htm#k186652">http://www.rynek-kolejowy.pl/22935/Sade ... tm#k186652</a><!-- m -->
<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
|
|
| 29-03-2011 13:09 |
|
MK_Rabka
Użytkownik
Liczba postów: 792
|
"Pociąg InterRegio zajechał drogę pociągowi TLK, celem (...)", ani "Pociąg jechał z szaloną prędkością (...)
Cóż, na kolei tego nie usłyszymy, ale kogo z pasażerów to obchodzi.
Pozdrawiam!
∫Zdjęcia∫ ∫Filmy∫
|
|
| 29-03-2011 14:17 |
|
Exile
Użytkownik
Liczba postów: 537
Podróżuję busami na trasie Muszyna - Nowy Sącz i nieraz widziałem sceny opisywane wyżej. Tylko proszę mi powiedzieć - czy mam jakikolwiek inny wybór? Z Muszyny Ar-tur to jedyne bezpośrednie połączenie z Nowym Sączem.
Tylko błagam - nie piszcie, że z Muszyny do Sącza można dojechać pociągiem i to jeszcze tanio i wygodnie!
|
|
| 29-03-2011 18:33 |
|
Kryniczanin
Użytkownik
|
Exile, Ale taka jest prawda tanio i wygodnie z Muszyny tylko pociągiem 1h05min.
|
|
| 29-03-2011 18:48 |
|
kolejoman5
Członek NSMK
Liczba postów: 659
Exile napisał(a):i to jeszcze tanio i wygodnie!
Jak dla mnie podróż pociągiem jest z pewnością o wiele wygodniejsza niż busem (szczególnie niż tzw.mikrobusami). Oczywiście inną sprawą jest oferta przewozowa na relacji (Krynica)Muszyna-Nowy Sącz.
|
|
| 29-03-2011 20:21 |
|
Pułtuś
Członek NSMK
Liczba postów: 1,497
Czemu nikt tego nie powstrzyma? Czy nie ma urzędu który by regulował takie sprawy ? Czy musi dojść do tragedii, by ktoś coś zrobił ? A w sumie, niech dojdzie, może wtedy ludzie zmądrzeją i zainterweniują, skoro Polak potrafi być mądry tylko po szkodzie
|
|
| 29-03-2011 20:52 |
|
Burdzio
Użytkownik
Liczba postów: 190
Był wypadek w 2006 (LTek wpadł do rowu za Krzyżówką - 2 osoby ranne) i nie za bardzo ktoś się przejął. Dwa miesiące temu złapali pijanego kierowcę w Nawojowej i nikt się nie przejął. Tydzień temu policja wywaliła 6 osób z busa bo było za dużo i nikt się nie przejął. Tak narzekają, a w praktyce to im to odpowiada, bo przecież busiki są szybkie, nie?
5 lat jeżdżę codziennie na trasie Nowy Sącz - Krynica i o tym co wyprawiał Rafatex, żeby PKS wyprzedzić to można by książkę napisać - blokowanie drogi karetce, wyprzedzanie na Krzyżówce przed Tunelem. Teraz konkurencja jest szybsza, to trzeba jeszcze szybciej jeździć.
PKSem: 2009 - 15535 km, 2010 - 14231 km, 2011 - ~15000 km, 2012 - ~8000 km
|
|
| 29-03-2011 22:19 |
|
Exile
Użytkownik
Liczba postów: 537
kryniczanin, potrzebuję być w Sączu przed 14 - którym pociągiem mogę "tanio i wygodnie" dojechać? 10.20 czy lepszy byłby może 15.25?
Gdyby sprawa trafiła do jakiegoś urzędu może udałoby się wszystkim trzem przewoźnikom dogadać? I stworzyć cykliczny rozkład - odjazdy co 20 minut z Krynicy do NS?
|
|
| 30-03-2011 06:23 |
|
Elektrowóz
Członek NSMK
Liczba postów: 1,521
|
Exile napisał(a):I stworzyć cykliczny rozkład - odjazdy co 20 minut z Krynicy do NS?
Jeśli chodzi o pociągi, to jest to niewykonalne. Nawet na trasie Tarnów - Kraków przy tamtejszym obłożeniu mniej więcej od 70 do ponad 100% nie jeżdżą osobówki co 20 min.
|
|
| 30-03-2011 08:56 |
|
Kryniczanin
Użytkownik
|
Exile, Śmieszny argument ty tak to ja ci wyskoczę z twoimi ulubionymi busami
Ktoś potrzebuje z Tylicza do Sącza bezpośrednio dojechać w sobotę (jeżdzi jeden przewożnik busowy) ale jeżdzi od poniedziałku do piątku więc nie dojedzie wcale ty możesz 2h zaczekać idąc np. na zakupy po Sączu.
Potrzebą cywilizacyjną XXI wieku jest zniknięcie tego.
|
|
| 30-03-2011 08:58 |
|
Pułtuś
Członek NSMK
Liczba postów: 1,497
Elektrowóz napisał(a):Exile napisał(a):I stworzyć cykliczny rozkład - odjazdy co 20 minut z Krynicy do NS?
Jeśli chodzi o pociągi, to jest to niewykonalne. Nawet na trasie Tarnów - Kraków przy tamtejszym obłożeniu mniej więcej od 70 do ponad 100% nie jeżdżą osobówki co 20 min.
Kamil, ale Exile chyba mowil o busach co 20 minut, a nie o pociagach :/
|
|
| 30-03-2011 09:47 |
|
MK_Rabka
Użytkownik
Liczba postów: 792
|
Pan Władziu wytnie w GA(G)Sach okna i będzie.
Z własnym krzesłem przejazd za złotówkę, wypożyczenie za 4 zł.
Pozdrawiam!
∫Zdjęcia∫ ∫Filmy∫
|
|
| 30-03-2011 16:30 |
|