Odpowiedz 
Nasze przeżycia kolejowe
Autor Wiadomość
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,757
Nasze przeżycia kolejowe
Elektrowóz napisał(a):No wiec ja zaczne. Kiedyś udalo mi sie manewrowac EDYTKA na Dunajcu. A z takich mniejsztych to jechalem w kabinie paru KIBLI, SA109, i raz na SM-ce...
Z tych gorszych moge sie pochwalic: spisaniem wielokrotnie przez SOK-istow za (chodzenie po terenie kol, jazde na rowerze po peronie uwaga, II (hardcore Icon_mrgreen ) oraz wielokrotny opiernicz od: maszynistow, drozniczki, kierowniczki pociagu, oraz pana z ekipy drogowcow. Aha i kiedys malo nie przezylem zawalu na Dniach Techniki Kolejowej jakis maloletni MK podczas mojego wychodzenia z kabiny SM42 zacza sie bawic syrena... W tym momecie moglem stac sie kolejnym zabojcą, ale tak sie nie stalo Icon_mrgreen Uwierzcie mi... zoladek wam skacze do gardla a mozg chce wyskoczyc. Dobra dosyc tego. Nastepni prosze...

Lukasz92 napisał(a):U mnie raczej skromnie - jednorazowa jazda w kabinie EN57-1074, wielokrotne bywanie na lokomotywach - ET41, ET21, EU07, Ty2, SM30, SM42. Jazda pociągami do Krynicy od wczesnego dzieciństwa - prawdopodobny powód fascynacji koleją Icon_biggrin , zatargów ze służbami kolejowymi nie miałem - nie licząc opieprzy od drogowców, mechaników, dróżników etc. Z ciekawostek - to jazda ED72 "na wstecznym" z Piwnicznej do Łomnicy Zdroju Icon_mrgreen , bycie jedynym pasażerem na całej trasie pociągu 70026 Icon_biggrin - jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę

Dominik333 napisał(a):No to może teraz ja Icon_biggrin

Działo się to w lany poniedziałek.Byłem bardzo ucieszony bo mogłem się przejechać wraz z Tatą na Kraków.Wracając w Brzesku wyłączyła się Przetwornica no i Wszyscy wraz ze mną Byli bardzo zdenerwowani bo co to żeby 4 Atmosferach dojechać do Tarnowa Icon_confused no ale tylko mój tata zachował "Zimną Krew" no i dojechaliśmy do Tarnowa z chyba 15 minutowym opóźnieniem ale gdy mieliśmy zjechać do szopy to wtedy się zacząłem denerwować bo już powietrza nie było w cylindrach.no ale udało się po cennych wskazówkach taty wiedziałem co robić gdy minąłem "moim"członem tarczę manewrową zacząłem kręcić hamulec ręczny.Uff... co to był za dzień w domu byłem o 23 a do Tarnowa przyjechaliśmy ok. 21.10
A w zdarzeniu brała udział EN57-907

Więcej opowiadań już wkrótce Icon_biggrin

kolejoman5 napisał(a):Jeśli chodzi o mnie, to niedawno miałem okazję dzięki uprzejmości mechanika przejechać się w kabinie EN57,numeru nie pamiętam już. Pozatym kiedyś zdarzało sie sporadyczne manewrować w Stróżach legendą polskich kolei, SM42. Icon_biggrin Natomiast dodam, że moim skromnym marzeniem jest przejechać sie w kabinie EP09 na CMK (Kraków-Warszawa).
22-06-2008 19:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

To teraz ja;]
Więc tak z prowadzenia maszyn to było tego mało:
ET22-374 na odcinku Stary Kisielin - Niedoradz
Kilknaście razy jechałem w kabinie EN57/71, EU07, ET22, SM42, SU45.
Wizitowałem też na kilku nastawniach: Tarnów, Nowy Sącz, Niedoradz, Głogówko, Leszno)
A z tych mniej miłych to oczywiście spisanie kilka razy przez SOKistów, i tradycyjnie ochrzan przez mechaników, manewrowch, nastawniczych, drogowców, dróżniczek (ostanio na imprezie Jelczem po Nowym Sączu i okolicach, dzięki "uprzejmośći" dróżniczki mało nie wpadłem pod jadącego Bema, na przejeździe w Barcicach)
Natomiast moim marzeniem jest poprowadzić ET41 na jakiejś górskiej linii z pociągiem towarowym ("Kryniczanka", Katowice-Zwardoń, Wrocław-Węgliniec, Wrocław-Międzylesie, Katowice-Chałupki)
22-06-2008 21:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
P@weł Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 157

Ja mam bardzo skromne przeżycia: jedna jazda en57( nie pamiętam numeru) i tydzień codziennej jazdy z mechanikiem na SM42-662 w Nowej Dębie. Jedno upomnienie od sokisty za jazdę rowerem po peronie
23-06-2008 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pysi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 343

No to tak:
ET21 - kilka razy w okolicach 1998/1999 roku jako mały berbeć na trasie Tarnów Mościce - Zakłądy Azotowe Tarnów (króko ale zawsze coś)
ET22 - ta sama trasa
ET41 - Tarnów Mościce - Lokomotywownia Tarnów
SM42 - wycieczka z bogumiłowic na tarnowska filie
ED72 - Kraków Główny - Zakopane Icon_smile
Z ochrzanów... raz przez drogowca, jestem ostrożnyIcon_razz, no i kilka razy tłumaczyłem się na szopie a po co a czemu itd Icon_smile
Moim marzeniem jest przejechanie Kryniczanki na ET21 Icon_smile
23-06-2008 21:03
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

To może teraz ja ;)
Wiele razy ET21 i ET41 przezgórke i na Tarnów
Raz ostrym kantem na Jasło i esemką po tamtejszej lokomotywowni
Niezliczona ilośc razy NS - Chabówka [ jeszcze kociołkami ;) ], później NS - Tymbark
Rumunienie się przezgórkę i do Marcinkowic
EN57 Kraków - NS
ED72 w Świnoujściu
SPOT KW - NS :D

Z ochrzanów to najbardziej pamiętny ;)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=wUzDL8qViMY">http://pl.youtube.com/watch?v=wUzDL8qViMY</a><!-- m -->

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
24-06-2008 07:59
MKraków Offline
Użytkownik

Liczba postów: 65

To tak:
yyyy
ponad 20 razy w kabinie maszynisty na Trasie Kraków-Tarnów-Kraków w EN57 lub EN71, ED72.
Raz na SKM Sopot-Gdynia , trochę mało ale nadrobie to jakoś .Ale pierwsza jazda kiblem w 2004r .
lub (wyżebarana) jazda w EN71 Mościce- Tarnów który przyjeżdżał 4 MINUTY PRZED MALINOWSKIM.
A w planach :
EU07 lub coś innego do Katowic lub Gliwic i tradycyjnie Kibelki.

A z ochrzanu to że robiłem foty na stacji analogiem kilka lat temu ,lub że weszłem na peron gdy stał Orient Express. Icon_razz

TLK WIELKOPOLANIN RRUULLEEZZ
01-07-2008 16:22
P@weł Offline
Członek NSMK

MKraków napisał:

Cytat:A z ochrzanu to że robiłem foty na stacji analogiem kilka lat temu ,lub że weszłem na peron gdy stał Orient Express. Icon_razz

To widzę że kolega lubi dobre pociągi jak arystokrata jakiś Icon_mrgreen
02-07-2008 09:58
Qozak Offline
Użytkownik

Liczba postów: 95

A ja dostałem mandat od SOKistów :]

W Polsce kolej już była.
02-07-2008 14:14
P@weł Offline
Członek NSMK

Cytat:A ja dostałem mandat od SOKistów :]

A to za co????
02-07-2008 14:35
Qozak Offline
Użytkownik

Liczba postów: 95

Przechodzenie w miejscu niedozwolonym. Bardzo dyskusyjny mandat. Gdyby nie to, że byłem za gówniarza na drugim końcu Polski, bez wiedzy rodziców to bym poszedł z tym do sądu grodzkiego Icon_biggrin Icon_biggrin Icon_biggrin

W Polsce kolej już była.
02-07-2008 14:49
jasek
Unregistered

Re: Nasze przeżycia kolejowe
Z cyklu moj pierwszy raz Icon_mrgreen ET21-340 odcinek NS - Grybow w 96.

Pozdro!
10-08-2008 16:12
Odpowiedz cytując ten post
Lw Offline
Administrator

O właśnie, porcja moich wspominek Icon_biggrin

- Lata 90. -> SP42 (jeszcze w ciemnym malowaniu) prowadząca pociąg pospieszny z Krynicy (!) chyba do Lublina (!) - miałem przyjemność jechać tym składem do Sącza Icon_smile

- Również lata 90. -> pierwszy raz widziałem parowóz na stacji w Sączu - był to chyba Ty2 - tak wynika z relacji mojego taty Icon_wink

- Około 2002r miałem przyjemność zapalać w bonanzie czerwone końcówki "Pc5" oraz uczestniczyć w przygotowaniu składu do odjazdu dzięki uprzejmości kierownika pociągu Icon_smile

- Z ciekawszych sytuacji kolejowych to pamiętam skład 2*EN57 na Ex Malinowski w czasie jakichs powodziowych objazdów jakoś około 2000-2002 Icon_biggrin

- Pociąg towarowo-osobowy w relacji Limanowa - Nowy Sącz w zestawieniu SM42+SM42+Bh+brutto - chyba 2000r

Hmm, było jeszcze tego troche, jak sobie cos przypomnę to dopisze Icon_smile
10-08-2008 19:09
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

Lukasz92 napisał(a):- Z ciekawszych sytuacji kolejowych to pamiętam skład 2*EN57 na Ex Malinowski w czasie

:shock:
10-08-2008 19:36
Lw Offline
Administrator

Aaa no i oczywiście było też przeciąganie wszystkich pociągów od Stróż do Sącza przez ST43 chyba w 2003r Icon_wink
10-08-2008 20:52
jasek
Unregistered

Lukasz92 napisał(a):Aaa no i oczywiście było też przeciąganie wszystkich pociągów od Stróż do Sącza przez ST43 chyba w 2003r Icon_wink

W 2004 przez trzy dni. Towarki i pospiechy smigaly na ST43 - maszyny z Jasla i Tarnowa, a osobowki EN57 byly przeciagane przez SM42.

Pozdro!
11-08-2008 10:47
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do: