Odpowiedz 
Kolejne bujdy o Piekiełku
Autor Wiadomość
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467
RE: Kolejne bujdy o Piekiełku
Niewybudowanie P-P też oznacza zaoranie i zniszczenie "pięknej turystycznej linii pomiędzy Nowym Sączem, a Chabówką" przez śmierć techniczną. Jeśli P-P nie powstanie to nikt nie wyłoży pieniędzy na rewitalizację tej linii, a bez tego za kilka lat trzeba będzie ją zamknąć ostatecznie ze względów bezpieczeństwa.
26-07-2015 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Exile Offline
Użytkownik

Liczba postów: 530
@hds.147, błagam, powiedz mi, że ten post to jest trolling...
26-07-2015 21:55
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521
Dolmio ma 100% racji. Obecnie podejście PLK do linii 104 jest takie, że nie wolno IZ-owi w Nowym Sączu zrobić przy niej nic poza opryskanie, które i tak nic nie daje - nie trzeba się domyślać dlaczego. Wystarczy, że zostanie wymieniony choć jeden podkład i przedstawi się to w papierach warszawka już robi awanturę. Tak więc mamy wyjście albo w perspektywie może 5 - 10 lat nie mieć nic (jeśli podejście PLK się nie zmieni) albo mieć linię, która może nie będzie tak urokliwa (w swej ruinie) ale będzie szansą dla całego regionu nie dlatego, że będzie ultra fajnie bo będą turyści - na tym mi akurat najmniej zależy. Dla mnie osobiście będzie ratunkiem przed zbliżającą się klęską na drogach na której w niedługim czasie liczba autobusów i TIRów przewyższy liczbę aut pasażerskich. Już mnie szlag trafia gdy muszę jechać do Krakowa i poza tirami mam Szwagropole Włajażery i inne tałatajstwo, którego kierowcy jeżdżą jak popaprańcy niemający świadomości że narażają życie nie tylko moje, swoje ale również nie rzadko ponad 50-ciu pasażerów.

Podsumowanie: znając historię projektu P-P niestety należę do tej grupy, która traktuje ten temat jako idealne pole do lansowania swojej osoby i robienia z niego czegoś w rodzaju kiełbasy wyborczej z czego jak pokazała historia gro ludzi korzysta. Nie mniej jednak nic mnie nie kosztuje wysłanie swoich uwag i w imieniu Stowarzyszenia to zrobiłem .
28-07-2015 05:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dolmio Offline
Członek NSMK

Jest dokładnie tak jak Prezes mówi. System finansowy PLK jest tak zrobiony że w centrali widać każdą złotówkę wydaną na daną linię. A na niektóre linie jest zakaz wydawania kasy, czyli wyrok śmierci w zawieszeniu.
28-07-2015 16:38
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797
@Exile, nie to nie trolling. Osobiście wolałbym aby ta zabytkowa linia pozostała w takim kształcie, jak do tej pory ( może lepszym stanie technicznym). Ale w naszych realiach, to nie grozi jej ani Piekiełko, ani choćby podstawowe utrzymanie

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
28-07-2015 18:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,753
Tymczasem, wybrano wariant linii do ewentualnej realizacji: http://www.podleze-piekielko.pl/#!aktualnosci/cee5

Zwyciężyła opcja budowy 1A i wariant modernizacji 4.

Mapa linii tutaj: http://media.wix.com/ugd/0a3577_df5288f7...69ffbb.pdf
28-07-2015 20:54
Exile Offline
Użytkownik

Liczba postów: 530
@hds.147 - zamieszkaj w takim razie w Miasteczku Galicyjskim. Tam będziesz się doskonale czuł ze swoim "zabytkowym" myśleniem.
Mieszkańcy Sądecczyzny, w przeciwieństwie do Ciebie, chcą iść do przodu i nie patrząc na zabytkowość linii mieć ją zmodernizowaną tak, by dojazd do Krakowa odbywał się w warunkach nie urągających człowieczeństwu.
29-07-2015 10:12
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797
@Exile, w którym miejscu mówię, że ludzie mają dojeżdżać w warunkach urągających człowieczeństwu ? Przeczytaj to, co napisałem jeszcze raz, a późnij ponownie i najlepiej do momentu aż zrozumiesz.

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
30-07-2015 21:11
PitekAntrop Offline
Użytkownik

Liczba postów: 17
http://www.strefabiznesu.gazetakrakowska...lona-trase

Ten fragment:
Cytat:Pojawiła się jednak alternatywna możliwość jego sfinansowania. To Europejski Fundusz Inwestycji Strategicznych (EFIS), osobne pieniądze od tych zagwarantowanych już Polsce z UE. Co więcej, PKP-PLK właśnie wybrało wariant przebiegu linii z kilkunastu propozycji.
mnie zainteresował, skoro jest szansa na finansowanie to może nie jest to tylko kiełbasa wyborcza?!

"...Jam karzeł, jam karzeł!!!
Gnom zły i złośliwy, świat widzę ponuro..."

Pozdrawiam Icon_cool
PA
05-08-2015 12:31
lukboc Offline
Użytkownik

Liczba postów: 243
Poczekamy, zobaczymy.....
Tymczasem prorocze okazują się słowa jednego z forumowiczów odnośnie planu Junckera (EFIS):
>>Czas zacząć układać litanię do św Junckera... "Środki z EIFS na projekt ześlij nam"<<
a tymczasem..... https://www.facebook.com/763433033740790...=1&theater
Więc litania całkiem realna Icon_biggrin
Tak na serio to myślę, że najpóźniej do końca roku, po przeterminowaniu kiełbasy wyborczej, wyjdzie w którą stronę idziemy. I wtedy już będzie można powiedzić czy 2023 czy może 2050....
08-08-2015 13:32
PitekAntrop Offline
Użytkownik

Z Gazety Krakowskiej:
http://www.strefabiznesu.gazetakrakowska...ow-zlotych
Cytat:Na jutrzejszym posiedzeniu rady ministrów temat nie będzie poruszany ale decyzji można się spodziewać do dwóch tygodni – zapewnił Olszewski w rozmowie z "Gazetą Krakowską".
IMHO 2 tyg. = Święty Nigdy, gdyby "była wola polityczna", to by się tym zajęli na WPRządu w KrakowieIcon_evil

Pozdrawiam Icon_cool
PA
24-08-2015 17:24
PitekAntrop Offline
Użytkownik

Obiecanki-cacanki KopaczankiIcon_razz

Pozdrawiam Icon_cool
PA
27-08-2015 06:48
lukboc Offline
Użytkownik

Z ciekawostek.....
http://pociagautobusgory.pl/przygotowani...adeczanki/
hmmm - jedno co może sprawić, że plan budowy Sądeczanki dogoni Podłęże - Piekiełko to chyba brak dobrej woli urzędników szczebla centralnego...
24-01-2016 09:38
lukboc Offline
Użytkownik

Cytat z facebook'a kampanii Pociąg-Autobus-Góry:
>>Dobre wiadomości z senackiej komisji infrastruktury w sprawie linii Podłęże-Piekiełko.
Senator Jan Hamerski zgłosił wniosek o przesunięcie inwestycji z listy rezerwowej na podstawową. Poparł go senator Stanisław Kogut, który jednocześnie zrugał wicedyrektora Grzegorza Jagielskiego z PKP PLK, szukającego wymówek, by tylko tej koniecznej inwestycji nie realizować. (najważniejsze fragmenty nagrania: 12:31:09 oraz 12:05:00)<<
http://senat.atmitv.pl/senat-console/arc...code=9KI81
Ciekaw jestem czy poprawka przejdzie.....Icon_rolleyes
Tymczasem powoli rodzi się koncepcja korytarza towarowego nr 11 (TEN-T): http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/...75335.html
Warto zwrócić uwagę na planowany przebieg....
14-02-2016 10:13
Dolmio Offline
Członek NSMK

17 mld poszło na dzieci to na drogi i kolej zabrakło.
14-02-2016 20:01
Odpowiedz 

Skocz do: