Odpowiedz 
Plebiscyt Semafor
Autor Wiadomość
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959
Plebiscyt Semafor
Mamy nowy rok więc czas na podsumowanie go. Forum kolejowe-sprawy organizuje plebiscyt o nazwie "Semafor" mamy nadzieję że stanie on się stałym noworocznym elementem naszego forum.

Sprawa jest prosta administracja nominuje "zielone" czyli pozytywne akcenty i "wjazd na zastępczy" czyli negatywne na kolei w poprzedzającym roku. Zadanie elektorów to wybranie dwóch wydarzeń i zagłosowanie na nie. Mogą to być różne kombinacje 2x pozytyw, 2x negatyw, 1 pozytyw, 1 negatyw. Plebiscyt trwa 15 dni po tym terminie opublikujemy wyniki. A oto pełna lista kategorii i nominacji:

Kolej Regionalna

Zielone:

- W miarę bezproblemowe przejęcie części linii w woj. Wielkopolskim prez Koleje Wielkopolskie,
- Zakupy nowego taboru przez Urzędy Marszałkowskie,
- Całokształt działalności Lubelskiego ZPR który pokazuje z całą konsekwencją że Polska A może być też na wschodzie

Wjazd na zastępczy:

- Przejęcie ruchu przez Koleje Śląskie w całym województwie, do tej nominacji nie trzeba komentarza każdy wie że wyszła klapa,
- Dzień pieszego pasażera czyli Mistrz Bareja wiecznie żywy - Przewozy Regionalne i oferta pociągów w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia w woj. Opolskim,
- Wycięcie postojów na stacjach i przystankach w województwie Śląskim

Kolej Dalekobieżna

Zielone:

- W miarę bezproblemowe działanie kolei jako całości w trakcie turnieju EURO 2012 kolejowy kataklizm nie nastąpił,
- Opanowanie sytuacji taborowej (wagony) w PKP IC najlepszy dowód na to jest taki że w grudniu spółka pożyczała wagony KŚ,
- Stopniowa likwidacja pociągów kwalifikowanych z Warszawy do Gdyni Ex jadący 7 godzin 350km nie potrzebuje komentarza

Wjazd na zastępczy:

- Składy TLK zestawione z wagonów klasy najwyższej a na pociągach kwalifikowanych wagony z demobilu. TLK Łodzianin, Norwid, Artus, Neptun, Kaszub, Brzechwa...,
- Regulamin PLK na rozkład 2012/3 likwidujący praktycznie kolej dalekobieżną na odcinku Kraków - Rzeszów,
- Wykorzystywanie autobusów jako pociągi dalekobieżne mimo czynnych i przejezdnych alternatywnych tras kolejowych (IR Bus)

Infrastruktura Kolejowa

Zielone:

- Zakład Linii Kolejowych w Lublinie i utrzymanie szlaków w woj. Lubelskim także tych regionalnych,
- Rewitalizacja Poznań - Tczew czyli jak za śmieszne pieniądze w porównaniu z modernizacjami mieć szlak który potrafi konkurować z przewoźnikami drogowymi,
- Brak zgody Komisji Europejskiej na przekazanie 1,2mld Euro z kolei na drogi i start programu rewitalizacji związany z próbą wykorzystania tych pieniędzy

Wjazd na zastępczy:

- Modernizacja Kraków - Katowice pracujące non stop maszyny, odbudowa drugiego toru pod Jaworznem, i pędzące coraz szybciej pociągi...To tylko sen. Jak jest każdy widzi,
- Kolejny rok niekończącej się modernizacji CMK i pytań ile nią pojedziemy w przyszłości,
- Regionalny Program Operacyjny czyli samorządy remontujące linie kolejowe i dodatkowe jeszcze płacące większe stawki za dostęp po remoncie

Oferta dla pasażera

Zielone:

- Likwidacja Biletu Plus w Kolejach Wielkopolskich,

- Sprzedaż Biletu Podróżnika przez drużyny pociągowe PKP IC - w końcu koniec dyskryminacji pasażerów z stacji bez kas biletowych dlaczego pasażer ma płacić jeszcze więcej skoro PKP IC zlikwidowało jedyną kasę na stacji,

- Bilet Świąteczny w PKP IC - tak powinna minimalnie wyglądać zniżka za wcześniejszy zakup biletu,

Wjazd na zastępczy:

- Likwidacja najstarszej oferty promocyjnej na torach Last Minute - "wymarzony" prezent dla wiernych klientów na dziesiąte urodziny oferty,

- Karnet IC - innowacyjne w skali światowej rozwiązanie jak sprzedać karnet w którym można wybrać tylko jeden termin użytkowania, śmierć naturalna nastąpiła szybko,

- Nominacja troszkę przedwczesna, ale nie mogliśmy się powstrzymać nowa taryfa PKP IC ważna od dzisiaj. Z jakiego powodu? Za całokształt

Zapraszamy wszystkich do głosowania

Administracja Kolejowych Spraw

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
01-01-2013 12:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
misiek2010 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 54

Cytat:Wykorzystywanie autobusów jako pociągi dalekobieżne mimo czynnych i przejezdnych alternatywnych tras kolejowych (IR Bus)
Tutaj raczej bym nie negował. Bo albo iR byłyby całkowicie zlikwidowane na modernizowanych odcinkach (ograniczona przepustowość), albo dojeżdżalibyśmy tylko do Krakowa. A tak mamy bezpośrednie połączenia autostradą do Katowic, nie trzeba biegać po Krakowie. Moim zdaniem - plus dla PR za iR Busy (zresztą wystarczy zobaczyć na frekwencję).

P.S. Z Biletem Sąsiedzkim można za 2 zł dojechać z Grybowa do Ptaszkowej Icon_smile
01-01-2013 16:37
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Kryniczanin, w czym Ci iR Bus wadzi? Wolisz zeby ludzie jechali Marcel Busem czy autobusem Przewozow Regionalnych? Chyba dobrze ze pieniadze ida do kieszeni PR, a nie busiarzy?

Typowo mikolska postawa - awtobusy som be wiec inter regio bus jest be, bo to autobus a nie pociag no i nie mozna go focić :x
01-01-2013 21:43
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

No cóż, jak dla mnie mimo wszystko największym sukcesem było zablokowanie przez KE przesunięcia środków z kolei na drogi.
Natomiast niestety większość to same porażki, największa to chyba modernizacja E-30 (odc. Kraków-Katowice). Największa, bo mająca znaczenie strategiczne dla przewozów tak regionalnych, jak i dalekobieżnych.
01-01-2013 22:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Czyli według Twojego mikolskiego myślenia Ci ludzie już zawsze będą klientami PR dlatego że jadą IR busem?

Rozbawiłeś mnie. IR BUS na liniach gdzie jest dostępny sensowny objazd to bardzo ślepe tymczasowe działanie które odbije się PR czkawką jeśli przetrwają.

Pomyśl logicznie za kilka lat jak (może) E30 Rzeszów - Katowice będzie przejezdne i wrócą pociągi to myślisz że Ci wszyscy ludzie co jadą autobusem za pociąg rzucą się jak wściekli na dworzec PKP na IR? Nic bardziej mylnego - polecą, ale na dworzec autobusowy i pojadą pierwszym lepszym przewoźnikiem drogowym. O to się nie martw elastyczność autobusów jest olbrzymia w dzień likwidacji na E30 IR Busów pojawią w tym samych godzinach inni z podobnymi cenami a może nawet podobną nazwą JR Bus?. A pasażer nauczony/przyzwyczajony pojedzie nimi bo znał już drogę, czas przejazdu, i będzie miał poczucie bezpieczeństwa dojazdu na czas, a nie skok w nieznane i rozpoczynanie wszystkiego od nowa.

Wbrew mikolskiemu poglądowi IR bus to hodowla stałego wiernego pasażera nie PR a autobusów.

Nie mam nic przeciwko IR Bus np. do Karpacza, ale z Jeleniej Góry.

02-01-2013 08:10
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Cytat: Rozbawiłeś mnie. IR BUS na liniach gdzie jest dostępny sensowny objazd to bardzo ślepe tymczasowe działanie które odbije się PR czkawką jeśli przetrwają.

Jesli 2 godziny 15 minut z Krakowa do Katowic albo brak mozliwosci bezposredniego dojazdu pociagiem z Przemysla/Rzeszowa/Tarnowa do Gliwic/Katowic nazywasz sensownym dojazdem to ja nie mam pytań.... Porób troche w informacji na KG, zobaczysz jak ludzie klną na ten PLKowski wymysł o podzieleniu relacji i jak wzburzeni są brakiem bezposrednich polaczen. Duza czesc pasazerow kierujac sie wyborem srodka transportu wybiera to polaczenie, ktore jest bezposrednie. Dlatego IR Busy cieszą sie tak duzym zainteresowaniem.

Cytat:Pomyśl logicznie za kilka lat jak (może) E30 Rzeszów - Katowice będzie przejezdne i wrócą pociągi to myślisz że Ci wszyscy ludzie co jadą autobusem za pociąg rzucą się jak wściekli na dworzec PKP na IR? Nic bardziej mylnego - polecą, ale na dworzec autobusowy i pojadą pierwszym lepszym przewoźnikiem drogowym.

Chyba raczysz żartować. Po modernizacji i czasie przejazdu 1:40 z Krakowa do Rzeszowa żaden przewoznik nie bedzie zainteresowany puszczaniem autobusow do Rzeszowa. Chyba że jak Szwagropol z kursami do Grybowa ktorymi nikt nie jezdzi - tylko po to żeby zrobic kolei na złość Icon_razz O klientele po modernizacji sie nie martw, ludzie nie są aż tak głupi.

Cytat: A pasażer nauczony/przyzwyczajony pojedzie nimi bo znał już drogę, czas przejazdu, i będzie miał poczucie bezpieczeństwa dojazdu na czas, a nie skok w nieznane i rozpoczynanie wszystkiego od nowa.

W ostatnich dniach kursowania iR Busow podrozni zostana zaopatrzeni w rozklady jazdy pociagow i poinformowani o powodach zakonczenia kursow IR Busow, zacheceni takze do podrozy pociagami o lepszym czasie przejazdu. Juz teraz IR Busy nie sa wcale szybsze niz pociagi, a bedzie przeciez lepiej.

Cytat: Wbrew mikolskiemu poglądowi IR bus to hodowla stałego wiernego pasażera nie PR a autobusów.

Teraz to pojechałeś po bandzie. Mikole to płaczą, że nie ma pociagow bo pociagow to oni potrzebują do kóleczkowania, nabijania kilometrów i cykania fotek. Teraz to juz zaklinasz rzeczywistosc - pieniadze ktore płyną z biletow do PR to korzysc sama w sobie, namacalna, rzeczywista, realna. A to co piszesz o jakiejs hodowli i wychowywaniu pasazerow, to co prawda wazne, ale odlegle wydarzenie. Wazniejsze są pieniadze tu i teraz, a nie strach, ze za 3 lata podrozni beda szukac autobusu, bo zatęsknia za iR Busem.
02-01-2013 10:10
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Pułtuś napisał(a):Jesli 2 godziny 15 minut z Krakowa do Katowic albo brak mozliwosci bezposredniego dojazdu pociagiem z Przemysla/Rzeszowa/Tarnowa do Gliwic/Katowic nazywasz sensownym dojazdem to ja nie mam pytań.... Porób troche w informacji na KG, zobaczysz jak ludzie klną na ten PLKowski wymysł o podzieleniu relacji i jak wzburzeni są brakiem bezposrednich polaczen. Duza czesc pasazerow kierujac sie wyborem srodka transportu wybiera to polaczenie, ktore jest bezposrednie. Dlatego IR Busy cieszą sie tak duzym zainteresowaniem.

A myślisz że ja nie klnę? PR powinno zniknąć z Kraków - Rzeszów a TLK jechać z dodatkową dotacją samorządową i we wszystkich relacjach z kraju. Tylko PR-owe mikolsto by darło się w niebiosa zdrada, hańba PLK faworyzuje IC i tak dalej.

Cytat:Chyba raczysz żartować. Po modernizacji i czasie przejazdu 1:40 z Krakowa do Rzeszowa żaden przewoznik nie bedzie zainteresowany puszczaniem autobusow do Rzeszowa. Chyba że jak Szwagropol z kursami do Grybowa ktorymi nikt nie jezdzi - tylko po to żeby zrobic kolei na złość O klientele po modernizacji sie nie martw, ludzie nie są aż tak głupi.

...1h40min ha ha ha no nie mogę kto Ci tych bzdur naopowiadał. 2h20min to będzie bardzo dobry czas nawet po zakończeniu prac na Rudzice - Rzeszów. A dla części pociągów 3h może pęknąć...A czemu? No właśnie zaraz po zakończeniu obecnych prac szykują się prace na Kraków - Podłęże. Wiesz co to znaczy? Wiele relacji z Płaszowa, przesiadki na Główny na Płaszowie i właśnie rezerwy do granic możliwości. Plus jazda przez Nową Hutę w wielu przypadkach a w takim to 2h50min do Rzeszowa to będzie dobry czas. Kraków już to przerabiał przez kilka lat dwie dekady temu. Wesoło nie było. Np. Łódź - Zakopane od Batowic przez Nową Hutę (postój handlowy), Płaszów. Pociągi do Krynicy z pominięciem Głównego, relacja wschód - zachód też z pominięciem głównego. I nie myśl że 19 km Główny - Podłęże rok i po problemie. Z tego co czytałem to mówi się o 4 latach 2016-20

Pułtuś napisał(a):W ostatnich dniach kursowania iR Busow podrozni zostana zaopatrzeni w rozklady jazdy pociagow i poinformowani o powodach zakonczenia kursow IR Busow, zacheceni takze do podrozy pociagami o lepszym czasie przejazdu. Juz teraz IR Busy nie sa wcale szybsze niz pociagi, a bedzie przeciez lepiej.

Wiesz to z centrali czy może z własnych przypuszczeń. W ostatnich dniach kursowania Nikifora do Wawy była śliczna reklama meczu Futbolu Amerykańskiego na basenie narodowym w ED72 z...1 września.

Pułtuś napisał(a):Teraz to pojechałeś po bandzie. Mikole to płaczą, że nie ma pociagow bo pociagow to oni potrzebują do kóleczkowania, nabijania kilometrów i cykania fotek. Teraz to juz zaklinasz rzeczywistosc - pieniadze ktore płyną z biletow do PR to korzysc sama w sobie, namacalna, rzeczywista, realna. A to co piszesz o jakiejs hodowli i wychowywaniu pasazerow, to co prawda wazne, ale odlegle wydarzenie. Wazniejsze są pieniadze tu i teraz, a nie strach, ze za 3 lata podrozni beda szukac autobusu, bo zatęsknia za iR Busem.

Czy korzyścią dla Ciebie jest to że IR Bus na zawsze odgoni ludzi od kolei?

Przychodzi pasażer X na dworzec w Rzeszowie i chce jechać do Krakowa podchodzi do kasy i pyta się od pociąg - na peronie stoi np. EN57 i ED74 do Krakowa. Ładnie wyświetlone na klapkach dworcowych, już chce kupić bilet tylko że w ostatniej chwili dostaję informację z kasy że dużo szybciej będzie autobusem i w tym momencie w jego głowie pojawia się mętlik - pociągi są? Są więc jadą, ale czemu namawiają mnie na autobus kolejowy? Czy ta kolej już jest tak totalnie chu*owa że rozbija się autobusami? Ile % ludzi wie że jest modernizacja okazyjnie jadących? Niewielki, czy wszyscy zapytają się obsługi? Wątpliwe zresztą drużyny lubią różne bajki opowiadać - że taniej i tak dalej. Liczy się pierwsze wrażenie jak je przegrasz to po tobie.

Kolej jest ch*jowa w PL, ale nie ma nic gorszego niż pokazanie same od siebie że nic nie potrafimy w miarę dobrze bez autobusów.

02-01-2013 12:03
misiek2010 Offline
Użytkownik

Cytat:PR powinno zniknąć z Kraków - Rzeszów a TLK jechać z dodatkową dotacją samorządową i we wszystkich relacjach z kraju.
I co TLK miałaby jechać jako Regio? Zatrzymanie takiego składu na każdym przystanku to dodatkowe koszty. Poza tym kto by pojechał TLK, w założeniu, że jedzie ze Szczecina czy innego miasta i w Krakowie musi się przesiąść na TLK, który w dodatku jedzie jak osobowy. W pewien sposób postąpiono właściwe- skoro mamy ograniczoną przepustowość, to zostawiamy PR z Regio (dojazd z małych wiosek) i TLK jako pociągi przewoźnika dalekobieżnego.
I teraz PR albo likwiduje IR na czas modernizacji, albo mamy IR Busy. Wybrano to drugie rozwiązanie. Dzięki temu na odcinku Katowice - Tarnów (a jeżdżę często) mam do wyboru - albo TLK z przesiadką w Krakowie z czasem jazdy grubo ponad 4 h (a bez przesiadki czas jazdy 5 h 40 min), albo IR Bus z czasem jazdy 3 h (zdarzyło się i to nie raz że Katowice- Tarnów przejechałem w 2 h 30 min.) . I wiem, że jadąc IR Busem- daję zarobić również kolei.
Cytat:No właśnie zaraz po zakończeniu obecnych prac szykują się prace na Kraków - Podłęże. Wiesz co to znaczy? Wiele relacji z Płaszowa, przesiadki na Główny na Płaszowie i właśnie rezerwy do granic możliwości. Plus jazda przez Nową Hutę w wielu przypadkach a w takim to 2h50min do Rzeszowa to będzie dobry czas.
I w tym wypadku IR Bus to też porażka? Kto pojedzie pociągiem w takim zamieszaniu ? Ale po co ma jeździć IR Bus, jest przecież Marcel. PR jest od puszczania tylko i wyłącznie pociągów, a jakie przy tym odniesie zyski - mało ważne. Ma być pociąg. Sorki, ale nie podoba mi się takie myślenie.
Cytat:Czy korzyścią dla Ciebie jest to że IR Bus na zawsze odgoni ludzi od kolei?
Nie bój się, nie odgoni. Pasażer głupi nie jest- przecież widzi, że w autobusie jedzie konduktor, płaci jak za bilet kolejowy - więc chyba wie, że jakiś związek z koleją ten autobus ma.
Cytat:Przychodzi pasażer X na dworzec w Rzeszowie i chce jechać do Krakowa podchodzi do kasy i pyta się od pociąg - na peronie stoi np. EN57 i ED74 do Krakowa. Ładnie wyświetlone na klapkach dworcowych, już chce kupić bilet tylko że w ostatniej chwili dostaję informację z kasy że dużo szybciej będzie autobusem i w tym momencie w jego głowie pojawia się mętlik - pociągi są? Są więc jadą, ale czemu namawiają mnie na autobus kolejowy? Czy ta kolej już jest tak totalnie chu*owa że rozbija się autobusami?
Stoi pociąg na stacji, który odjedzie jako Regio do Krakowa (a dajmy nawet TLK), ale pani w kasie poleca mi szybszy autobus PR- o kurde- pani w kasie coś wie, umie polecić, a ja dzięki temu dojadę szybciej za cenę biletu mimo wszystko kolejowego. Więc widzę, że kolej coś robi, by o mnie zadbać. A kto chce - to pojedzie TLK/ regio i tak.
Na początku wakacji gdy ogłosili IR Busy- wszyscy mówili że to ble itd. A ja jak zobaczyłem, w jakim czasie mogę zajechać do/z Katowic to się tylko ucieszyłem i pomyślałem nie, że idę szukać jeszcze czegoś innego na dworzec autobusowy, nie że nie pojedzie pociąg- co to w ogóle ma znaczyć? Przekonałem się, że kolej w jakiś sposób chce o mnie zadbać, że będzie szybciej za tę samą cenę. Jak będzie po modernizacji i pociąg będzie miał dobry czas- to nikt nie będzie szukał na siłę autobusu- pojedzie tym, co szybsze (obecnie autobus, w przyszłości pociąg). Ludzie nie są głupi, potrafią sprawdzić przed podróżą co się bardziej opłaci (bo kto jedzie w dalszą podróż, wcześniej sprawdzi rozkład.
W obecnej sytuacji PR mogłyby jeszcze bardziej zwiększyć liczbę IR Busów na odcinku Kraków - Brzesko - Tarnów (ponoć bardziej opłaca sie zjeżdżać z autostrady w Brzesku bo w Tarnowie korki, zresztą dzięki temu można podebrać liczbę pasażerów wsiadających do autobusów w cenrum Brzeska i w ten sposób na przyszłość zareklamować PR,a przejazd przez to miasto nie zajmuje dużo czasu).
Dzięki temu można coś zdziałać w ofensywie przed przewoźnikami autobusowymi.
02-01-2013 17:14
Kryniczanin Offline
Użytkownik

misiek2010 napisał(a):I co TLK miałaby jechać jako Regio? Zatrzymanie takiego składu na każdym przystanku to dodatkowe koszty

Pisałem przecież że z dodatkową dotacją zabraną PR więc żadnych kosztów by nie było więcej.

misiek2010 napisał(a):Poza tym kto by pojechał TLK, w założeniu, że jedzie ze Szczecina czy innego miasta i w Krakowie musi się przesiąść na TLK, który w dodatku jedzie jak osobowy.

Czytaj ze zrozumieniem - pociągi jadące z kraju czyli bezpośrednie bez przesiadek np. Przemyślanin Szczecin - Przemyśl jako pociąg osobowy Kraków - Rzeszów a nawet Katowice - Rzeszów jakby była potrzeba. W Listopadzie 2011 Przemyślanin jechał ponad 8h Katowice - Rzeszów, ale jakoś jechał bezpośrednio.

misiek2010 napisał(a):Wybrano to drugie rozwiązanie. Dzięki temu na odcinku Katowice - Tarnów (a jeżdżę często) mam do wyboru - albo TLK z przesiadką w Krakowie z czasem jazdy grubo ponad 4 h (a bez przesiadki czas jazdy 5 h 40 min), albo IR Bus z czasem jazdy 3 h (zdarzyło się i to nie raz że Katowice- Tarnów przejechałem w 2 h 30 min.) . I wiem, że jadąc IR Busem- daję zarobić również kolei.

No właśnie nie dajesz zarobić kolei a prywatnym firmom autobusowym które dzięki tej głupocie mogą się zbroić w zakupy nowego taboru. Tak samo KKA daje zarobić busiarzowi a nie kolei. Cała Twoja teoria by miała ręce i nogi gdyby autobusy na IR Bus kursowały autobusy będące własnością PR.

Cytat:I w tym wypadku IR Bus to też porażka? Kto pojedzie pociągiem w takim zamieszaniu ?

Każdy kto będzie chciał jak pociągi będą jechać bezpośrednio z kraju nawet wtedy Płaszów nie jest grożny.

Cytat:PR jest od puszczania tylko i wyłącznie pociągów, a jakie przy tym odniesie zyski - mało ważne. Ma być pociąg. Sorki, ale nie podoba mi się takie myślenie.

Kolejny raz powtarzam PR może sobie uruchamiać najlepiej swoje autobusy tam gdzie naprawdę musi i są mile widziane np. autobus PR do Szczawnicy choćby z Nowego Targu.

Kod:
Nie bój się, nie odgoni. Pasażer głupi nie jest- przecież widzi, że w autobusie jedzie konduktor, płaci jak za bilet kolejowy - więc chyba wie, że jakiś związek z koleją ten autobus ma.

No właśnie powie...pier**** takie coś jakbym chciał jechać autobusem to bym poszedł sobie na przystanek autobusowy.

Kod:
W obecnej sytuacji PR mogłyby jeszcze bardziej zwiększyć liczbę IR Busów na odcinku Kraków - Brzesko - Tarnów (ponoć bardziej opłaca sie zjeżdżać z autostrady w Brzesku bo w Tarnowie korki, zresztą dzięki temu można podebrać liczbę pasażerów wsiadających do autobusów w cenrum Brzeska i w ten sposób na przyszłość zareklamować PR,a przejazd przez to miasto nie zajmuje dużo czasu).

Powiedz mi skoro jest to taki wspaniały sukces czemu wchodzi "Tani Bilet" na IR Bus? Icon_mrgreen

Może za duże autobusy? Wystarczą busiki. Icon_lol

02-01-2013 17:40
Burdzio Offline
Użytkownik

Liczba postów: 190

Pułtuś napisał(a):Chyba raczysz żartować. Po modernizacji i czasie przejazdu 1:40 z Krakowa do Rzeszowa żaden przewoznik nie bedzie zainteresowany puszczaniem autobusow do Rzeszowa. Chyba że jak Szwagropol z kursami do Grybowa ktorymi nikt nie jezdzi - tylko po to żeby zrobic kolei na złość Icon_razz
Nie wiem cos sie tak uczepil tych kursow do Grybowa ktore Ci co najmniej 2 razy tlumaczylem, ze sa utworzone ze wzgledu na walke z Voyagerem. Ktorys ze Szwagrow w wywiadzie majowym ladnie podkreslil jaka role pelni kolej jako konkurent Icon_smile

Co do wyzej wspomnianej pani w kasie. Czy mozna kupic bilety na IR Busa w automacie w Galerii Krakowskiej? Czy automat mi powie ze moge isc na dworzec? Icon_razz

Pomysl IRBusow jest dobry ale wykonany okropnie. Do tego wieczne opoznienia.

PKSem: 2009 - 15535 km, 2010 - 14231 km, 2011 - ~15000 km, 2012 - ~8000 km
02-01-2013 17:46
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Cytat:Pomysl IRBusow jest dobry ale wykonany okropnie. Do tego wieczne opoznienia.

Bo to troche jest partyzantka, chociazby ze wzgledu na problem z biletami - nie jest to jasno okreslone, czy mozna kupic bilet w kasie na IR Busa (niektore kasjerki sprzedaja, inne mowia, ze tylko mozna kupic w autobusie). Ogolnie zdanie pasazerow o produkcie jest bardzo dobre. Podrozny ma wybor - pociag albo autobus, a pieniadze ida do przewoznika kolejowego.

Cytat:Ktorys ze Szwagrow w wywiadzie majowym ladnie podkreslil jaka role pelni kolej jako konkurent

Powiedz cos wiecej Icon_smile2

Cytat: No właśnie powie...pier**** takie coś jakbym chciał jechać autobusem to bym poszedł sobie na przystanek autobusowy.

Jak mu sie nie podoba autobus, to niech jedzie pociagiem, przeciez nikt takiego podroznego do jazdy autobusem nie zmusza wiec nie wiem w czym problem...

Cytat:Czy mozna kupic bilety na IR Busa w automacie w Galerii Krakowskiej?

Mozesz kupic bilet na REGIO i wsiasc z nim do IR Busa. 50% szansy że takie rozwiazanie przejdzie, ale jak juz napisalem - IR Bus to partyzantka Icon_cool Generalnie chodzi o to, żeby nie bylo sytuacji, że kasa sprzedaje bilet a podrozny nie mieści sie w autobusie pomimo posiadania biletu. Dlatego zalecenie jest takie, zeby odsyłać do konduktora w autobusie.
02-01-2013 18:10
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Pułtuś napisał(a):Generalnie chodzi o to, żeby nie bylo sytuacji, że kasa sprzedaje bilet a podrozny nie mieści sie w autobusie pomimo posiadania biletu. Dlatego zalecenie jest takie, zeby odsyłać do konduktora w autobusie.

No to zadowolony pasażer zostanie sobie trochę na dworcu jak mu miejsca zabraknie, lub...pojedzie innym przewoźnikiem drogowym i w życiu nie pomyśli już o kolei i IR Bus.

02-01-2013 18:15
Burdzio Offline
Użytkownik

Liczba postów: 190

Pułtuś napisał(a):
Cytat:Ktorys ze Szwagrow w wywiadzie majowym ladnie podkreslil jaka role pelni kolej jako konkurent

Powiedz cos wiecej Icon_smile2
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosci/8154/Sadecczyzna-kolej-przegrywa-z-autobusami.html">http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... usami.html</a><!-- m -->

Jednak sie pomylilem i kolej sama siebie podsumowala Icon_razz

Wydaje mi sie, ze Kryniczanin ma duzo racji. Ktos jezdzil koleja - w kasie mowia mu ze szybciej ma autobus. IRBusy przestana jezdzic to pojedzie Marcelem, Avanti czy jakimkolwiek innym przewoznikiem.

PKSem: 2009 - 15535 km, 2010 - 14231 km, 2011 - ~15000 km, 2012 - ~8000 km
02-01-2013 18:21
misiek2010 Offline
Użytkownik

Cytat:Czytaj ze zrozumieniem - pociągi jadące z kraju czyli bezpośrednie bez przesiadek np. Przemyślanin Szczecin - Przemyśl jako pociąg osobowy Kraków - Rzeszów a nawet Katowice - Rzeszów jakby była potrzeba. W Listopadzie 2011 Przemyślanin jechał ponad 8h Katowice - Rzeszów, ale jakoś jechał bezpośrednio.
Ok, nie do końca Cię zrozumiałem, mój błąd. Ale mimo wszystko nie chciałbym jechać, nawet bezpośrednim, TLK który wlecze się jak osobowy. Chyba że w nocy, to pół biedy Icon_biggrin Potem ktoś pomyśli: eee jak mam jechać TLKą która się wlecze niemiłosiernie to już w życiu nie pojadę ,,pośpiesznym" pociągiem.
Cytat:No właśnie nie dajesz zarobić kolei a prywatnym firmom autobusowym które dzięki tej głupocie mogą się zbroić w zakupy nowego taboru.
Oczywiście, że firma która dostarcza autobusy również na tym zarabia. Ale daję też zarobić PR. Jadąc TLK dałbym zarobić np. PLK, które załatwiły pociągi dalekobieżne w tym rozkładzie w piękny sposób. Jeśli modernizacja będzie udana, a pociągi będą jeździć szybko, to żadna firma nawet z supernowoczesnymi autobusami nie zagrozi kolei.
Cytat:Każdy kto będzie chciał jak pociągi będą jechać bezpośrednio z kraju nawet wtedy Płaszów nie jest grożny.
No właśnie, każdy ma prawo robić co zechce. Dlatego wybieram obecnie szybsze IR Busy, jeśli mam taką możliwość Icon_smile
Cytat:jakbym chciał jechać autobusem to bym poszedł sobie na przystanek autobusowy.
Dlatego jak komuś się nie podoba jazda autobusem- ma prawo jechać wolniejszym w tym momencie pociągiem. Ale skoro PR zadbały o mój czas- to mam do wyboru autobus. Mam znajomego z Rzeszowa, jeśli miał duuużo czasu to jechał (w starym rozkładzie) pociągiem, jeśli mniej- IR Busem. Teraz jeździ IR Busem, bo nie musi się przesiadać w Krakowie.
Cytat:Powiedz mi skoro jest to taki wspaniały sukces czemu wchodzi "Tani Bilet" na IR Bus? Icon_mrgreen
Może za duże autobusy? Wystarczą busiki.
Tani bilet- bardzo dobrze, ceny zostaną na takim samym poziomie, więc jest konkurencyjność względem TLK i przewoźników drogowych. Busiki nie wystarczą, jednak autobus IR jeździ ładnie zapełniony.
Cytat:Mozesz kupic bilet na REGIO i wsiasc z nim do IR Busa. 50% szansy że takie rozwiazanie przejdzie, ale jak juz napisalem - IR Bus to partyzantka
Kupiłem raz bilet w automacie w Katowicach- nie było problemu z wejściem do autobusu Icon_smile W przypadku przewoźników autobusowych również nie zawsze jest pewne, czy się pojedzie. Niedawno nawet byłem świadkiem, jak autobus dalekobieżny nie zabrał nikogo z dworca w Tarnowie, bo nie było miejsca (a nie podesłali bisa, a było to po długim weekendzie).
Cytat:No to zadowolony pasażer zostanie sobie trochę na dworcu jak mu miejsca zabraknie, lub...pojedzie innym przewoźnikiem drogowym i w życiu nie pomyśli już o kolei i IR Bus.
A ile razy zdarzyło się, że ludzie nie zmieścili się w pociągu, o tym nikt nie pamięta. Albo jak trzeba do wagonu przez okno wsiadać po większych świętach. To dopiero odstrasza ludzi. Poza tym, sam pisałeś Kryniczanin, że pasażerowie kojarzą bardziej IR Bus z przewoźnikiem autobusowym niż z koleją, więc problemu nie ma Icon_smile.
Nie mówię że IR Bus jest idealny- bo mogłaby w nim być jakakolwiek rezerwacja. Dla mnie jest przede wszystkim szybszym rozwiązaniem (jechałem w lecie Galicją i pierwszą część podróży jechałem przegrzanym i wlokącym się na dłuższym odcinku kibelkiem, a drugą część klimatyzowanym, płynnie jadącym IR Busem). Tak jak mówię- będzie po modernizacji, pociągi będą jeździć jak przystało, to i pasażerowie wrócą. Jak ktoś nie lubi IR Busa- może jechać TLK lub Regio, przecież nikt nie broni Icon_smile

Burdzio napisał, że w przyszłości pasażerowie IR Busów będą chodzić na dworzec autobusowy. Moim zdaniem, jak się dowiedzą, że pociąg jedzie szybko (100- 160 km/h), to nikt nie będzie jechał autobusem, który w tym momencie, śmigając nawet autostradą, będzie wolniejszy (80-100 km/h).
P.S. Jak tak sobie teraz myślę, to jeszcze 1,5 roku temu w wakacje zdarzyło mi się jechać Regio na całej trasie z Gliwic do Tuchowa (w tym KKA Tarnów- Tuchów)- popołudniowa IR Galicja jechała znacznie opóźniona a ja musiałem być w ten sam dzień w domu (nie powiem, teraz mile wspominam tą podróż ze Śląska do domu pokonaną w całości Regio). Teraz w takim samym czasie jechałbym bezpośrednią TLKą do Tarnowa. Dlatego jak pojawił się IR Bus- to w pewnym sensie poprawiła się oferta, jest szybciejIcon_biggrin
02-01-2013 19:12
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

1h40 Kraków-Rzeszów?
Chciałbym w to wierzyć...
Chciałbym, żeby tak było...
Ale nie ma najmniejszych przesłanek ku temu.
Kompromitacja z modernizacją E-30 (głównie Kraków-Katowice), kompromitacją można również nazwać tempo modernizacji CMK. Oczywiście, żeby nie było. Były i plusy w postaci np. rewitalizacji Bydgoszcz-Tczew.
Ja chciałbym tylko jednego-normalności.
02-01-2013 19:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do: