Odpowiedz 
Wracają Ekspresy
Autor Wiadomość
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792
Wracają Ekspresy
Cytat:PKP Intercity najpierw wycofały ekspresy, teraz je przywracają
Wczoraj, 5 kwietnia (16:05)

PKP Intercity od czerwca wycofa prawie 75 proc. swoich pociągów najwyższej kategorii, czyli Express Intercity - dowiedział się reporter RMF FM Paweł Świąder. Z 62 pociągów zostanie zaledwie 18. Spółka zastąpi je... ekspresami, które niedawno zlikwidowała.

/Archiwum RMF FM
Zobacz również:
Ponad tysiąc wagonów PKP Intercity do naprawy
Gigantyczne straty PKP Intercity
Przewoźnik zapewnia, że podniesie standard tych, które zostały. Jednak według naszych informacji spółce brakuje wagonów o najwyższej jakości i dlatego została zmuszona do przywrócenia ekspresów.

Czym będą się różniły ekspresy od intercity? To tajemnica, ale pasażerowie na pewno zauważą zmianę. Będziemy trzymać również wysoki standard w pociągach kategorii ekspres. Więcej informacji na ten temat podamy do końca kwietnia - przyznała Małgorzata Sitkowska. Rzeczniczka PKP Intercity nie chciała też zdradzić, czy chodzi o np. bezprzewodowy internet, czy coś innego. Nie wiadomo też czy w związku z tym nowe intercity będą jeszcze droższe, ani czy powracające ekspresy tańsze.

Ekspert kolejowy Jakub Majewski zmiany odczytuje inaczej. Jego zdaniem spółce brakuje najnowszych wagonów z klimatyzacją. Wprowadzamy z powrotem kategorię ekspresową, czyli weźmiemy większe pieniądze za pociąg pośpieszny - tłumaczy.

Kilka miesięcy temu likwidowano ekspresy, tłumacząc to uproszczeniem i ujednoliceniem oferty. Tym razem ma być ona jeszcze lepsza. Ciekawe tylko dla kogo?
Raport: Porażki Kolei Polskich
Paweł Świąder

RMF FM

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rmf24.pl/raport-pkp/pociag-porazek/news-pkp-intercity-najpierw-wycofaly-ekspresy-teraz-je,nId,333221">http://www.rmf24.pl/raport-pkp/pociag-p ... nId,333221</a><!-- m -->

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
06-04-2011 08:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

Różnica między pociągami ekspresowymi a Intercity dotyczyła (w kwestii cenowej) opłaty rezerwacyjnej (miejscówki). Początkowo opłata rezerwacyjna w Ex wynosiła 10 zł, póżniej została podniesiona do 15 zł. W IC opłata wahała się między 18 a 25 zł (obecnie 12,50 zł, z wyjątkiem EC Polonia,Praha,Sobieski i Wawel, gdzie cena wynosi 6,10 zł).
9 par pociągów ma pozostać w kat. EIC. Typuję:
Chrobry,Krakus, Lech, Fredro, Górnik,Kaszub, Kościuszko,Odra,Ondraszek.
06-04-2011 08:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

kolejoman5, 9 ich zostanie w kategorii InterCity, reszta do Ex.
Moje typy:
ONDRASZEK (Bielsko - Warszawa)
LAJKONIK (Kraków - Gdynia)
ŚLĘŻA (Wrocław - Warszawa via Katowice)
LECH (Poznań - Warszawa)
FREDRO (Wrocław - Warszawa via Poznań)
CHROBRY (Szczecin - Warszawa)
KASZUB (Gdynia - Kraków)
PANORAMA (Wrocław - Warszawa via Poznań)
KOŚCIUSZKO (Kraków - Warszawa)
06-04-2011 18:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Co nowy prezes to inna koncepcja. Niewykluczone że i nazwy TLK wrócą. Panowie, IC ogłosiło też kolejny etap tworzenia rozkładu- na maila można słać propozycje rozkładowe. Zachęcam do wysyłania swoich propozycji- zwłaszcza męczcie spółkę o TLK Sacz-Warszawa, albo chociaż o wagony do Przemysl-Warszawa właczane w Tarnowie.

Ja bym część TLK przeistoczył w Expresy, nie podnosząc ceny. Nazwa ekspres zachęca. Czemu nie wykorzystac jej do poprawy wizerunku fatalnej marki TLK ?
06-04-2011 19:38
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

"Ślęża" ma słaby skład i nie jestem przekonany, czy pozostanie w kat. IC (choć pewnie mogę się mylić). Druga sprawa to wolałbym, żeby faktycznie było IC a nie EIC.
Łukasz- myślę, że przydałoby się zbudowanie nowej taryfy pośredniej. Powiedzmy:
-taryfa Intercity (na poc. IC i EC)
-taryfa ekspresowa (Ex)
-taryfa pospieszna (TLK)
Ewentualnie można powiązać taryfę Ex z Pospieszną (na Ex jednak oczywiście rezerwacja obligatoryjna).
Dlatego tak, jak pisałem: różnice między Ex a IC były głównie w cenie rezerwacji oraz w standardzie składu,choć nie zawsze. Dlatego czasem jechało się kiepskim ekspresem (np. sławny Opolanin rel. Opole-Gdynia-Opole) i płaciło się niewiele mniej niż za sztandarowy IC np. Kaszub.
06-04-2011 19:41
cezary Offline
Użytkownik

Liczba postów: 15

uważam, że dla mieszkańca Małopolski legendą połączeń kwalifikowanych winien być " Krakus" , a nie " Górnik ".
06-04-2011 20:58
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

cezary napisał(a):uważam, że dla mieszkańca Małopolski legendą połączeń kwalifikowanych winien być " Krakus" , a nie " Górnik ".
Po pierwsze: mam dylemat pomiędzy tymi dwoma składami. Obydwa są w czołówce moich ulubionych składów.
Po drugie: szanuję twoje zdanie na ten temat, chociaż uważam, iż komentarz w tym wypadku jest zbyteczny. Być może jednak masz rację i rozwiąże swój dylemat na korzyść Krakusa.
06-04-2011 21:15
cezary Offline
Użytkownik

Liczba postów: 15

Przepraszam jeśli uraziłem, ale pamiętam czasy gdy nikomu nie śniło się o różnych Ickach i na całej sieci PKP kursowało parę pociągów które zasługiwało na miano ekspresów w zasadzie w relacjach z Warszawy:
do Krakowa - Krakus przez Radom ( SN 81 ) i Tatry przez Koluszki ( sezon Zakopane przez Spytkowice z dwoma SP 42 na końcach składu)
do Gliwic - Górnik i Chemik ( nazwa zapomniana ),
do Poznania - Lech i Warta ( zapomniany),
do Gdyni - Neptun ( sezon Hel ) i Kaszub,
do Bydgoszczy - Kujawiak,
do Wrocławia - Odra,
do Opola - Opolanin,
sezonowo Błękitna Fala do Swinoujścia ( też SN 81 ),
i chyba później Warmia do Olsztyna, Bystrzyca do Lublina i Pogoń do Białegostoku.
06-04-2011 21:40
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Nie uraziłeś, nie mam zamiaru się gniewać, zresztą zmodyfikowałem swój post i nie jest on już "gniewny". Zawsze miałem dylematy- raz ulubionym składem był Górnik, raz Krakus, raz nawet Neptun. Jednak w sumie doszedłem do wniosku, że... masz rację. Skoro mam dylematy, to powinienem wybrać skład oczywiście z małopolskiego. I dlaczego "Krakusa"? Ponieważ "Krakus" i "Górnik" były pierwszymi ekspresami na CMK. Dzisiaj zresztą prezentują wysoki standard (zwłaszcza "Krakus").
06-04-2011 21:52
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

pkpic napisał(a):ONDRASZEK (Bielsko - Warszawa)

Kolega z PLK Tychy widzi "standard" tego składu. On jest pierwszy do odstrzału i nie na EX a TLK.

[ Dodano: 2011-04-07, 06:38 ]
Jak już tak krzyczycie o legendach Małopolski to was przebiję

Największą legendą Historycznej Małopolski jest...EX "Małopolska" Kraków Główny - Przemyśl Główny rozkład 1988/89 Jedyny skład EX Kursujący tylko i wyłącznie w Małopolsce. Stacja początkowa i końcowa była w tej historycznej krainie. Krakus to"odszczepieniec" jeżdzący głównie poza Małopolską.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
07-04-2011 05:30
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Nie ukrywam, że moje zdanie jest subiektywne. Dlatego dla mnie największą legendą jest i będzie "Krakus". Co do "Małopolski". No cóż, nazwa zobowiązuje . Icon_biggrin
07-04-2011 05:47
MK_Rabka Offline
Użytkownik

"Tatry" też się na ogół jako tako trzymają.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
07-04-2011 17:12
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

W rozkładzie 1975/1976 "Tatry" prowadziły grupę wagonową rel. Warszawa Wschodnia-Chabówka (Krynica). Od Chabówki obsługę trakcyjną "Tatr" stanowiły parowozy Tkt48 bądź też Ty2 (a eksperymentalnie także "spalinówki" SP45). Równie ciekawą relację (trasę) miały "Tatry" np. w rozkładzie 1972/1973, kiedy kursowały w rel. Warszawa Wschodnia-Zakopane/Kraków Główny. Dzielenie składu odbywało się prawdopodobnie na st. Trzebinia Siersza (tak wynika z rozkłady jazdy z edycji 1972/1973). Dzisiaj "Tatry" prezentują dobry poziom (pod względem standardu).
07-04-2011 19:40
MK_Rabka Offline
Użytkownik

kolejoman5 napisał(a):Od Chabówki obsługę trakcyjną "Tatr" stanowiły parowozy Tkt48 bądź też Ty2 (a eksperymentalnie także "spalinówki" SP45).
W 1987? było tak: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=1184&okno=galeria&&zakres=-1&photoid=39026">http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... toid=39026</a><!-- m -->
(Rabka Zdrój - "Tatry")
ST43+EU07

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
07-04-2011 20:12
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Ekstra fotka. Mam tylko wątpliwości co do roku. W latach 1987-1992 "Tatry" owszem, prowadziły grupę "Krynicką", ale prawdopodobnie kursowała ona przez Tarnów (st. wyłącząca/włączająca Kraków Płaszów). Natomiast w książce "Kolej Transwersalna" jest zdjęcie Tekatki z "Tatrami" na 104 z 1976 roku.
07-04-2011 20:16
Odpowiedz 

Skocz do: