Odpowiedz 
Tłok w Dunajcu! Jeden Acatus to za mało!
Autor Wiadomość
juvefan Offline
Użytkownik

Liczba postów: 22

Dziś miałem przyjemność podróżować Dunajcem a więc jednocześnie Acatusem. Zaczne od negatywów... jako "zwykła" osoba korzystająca z usług MZPR jestem zażenowany tym co zobaczyłem. Jako student wracając po sesji nie mogę patrzeć jak pociąg wyjeżdża z głównego z frekwencją 250%. Ludzie stali jeden na drugim, nie chce wiedzieć co będzie się działo przy zjeździe do domu w trakcie trwania 2 semestru 1 Acatus to stanowczo za mało!!! Następnie nie wiem czy trafiłem na jakaś niedouczoną osbługe czy co ale dwukrotnie pociąg zatrzymywał się w szczerym polu i maszynista z czoła pociągu biegł na koniec coś włączał żeby znowu ruszyć, co spowodowało w Grybowie +25( do Grybowa nadal duża frekwencja około 60-70%) min przy wysiadaniu.
Teraz o pozytywach jazda Acatusem to przyjemność jest cicho, nie wieje, nie jest zbyt ciepło, fotele są wygodne, przy ruszaniu i hamowaniu nie ma żadnych szarpnięć, ale: wyświetlacze już przestały pokazywać aktualną godzinę, a drzwi do WC otwierają się same mimo tego że są "zamknięte" wydaje mi się, że jak na 3 tygodnie użytkowania to trochę dużo usterek w połączeniu z tym co napisałem na początku to komfort jazdy może jest wysoki ale "atrakcje" zapewniane przez MZPR znacznie psują ten obraz.
11-02-2011 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

No niestety, mamy ewidentnie do czynienia ze zjawskiem, w którym popyt znacznie przewyższa podaż. Oczywiście dotyczy to głównie odcinka newralgicznego Kraków-Tarnów. Myślę, że w tej sytuacji pasażerowie woleliby, żeby jednak jeździło "stare" zestawienie czyli ED72+EN57, bo przynajmniej była znacznie większa pula miejsc.
11-02-2011 21:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Czekamy na komentarz Dominika vel Pica- naszego głownego spin doctora Dunajca na jednej jednostce- przeciez to wystarczy...

Błagam, niech ktos mi powie gdzie i pod jaki adres moge napisac skarge, to napisze, bo Dunajec na solo odstrasza podroznych ! :/ ale chyba MZPR chce dostosować potoki podroznych do nowej zasady- zestawiamy pociagi z jednej jednostki, a nie z dwóch. Rzeszowianin, Dunajec-zawsze byly na dwoch, teraz na jednej. InterRegio tez juz nie są wzmacniane, nawet w okresie swiatecznym, kiedy ludzi jest nie drugie tyle, ale 3-4 razy wiecej. Ja wiem ze to oszczednosc, ale no błagam... nie tędy droga...

Myslenie kolejarzy odbywa sie wedle zasady: a macie Acatusa, jedziecie wygodniejsza jednostka, to sobie stojcie a i tak sie cieszcie. Sorry, ale ja wole dwa EN71 niz jeden EN77, przynajmniej bedzie gdzie usiasc Icon_twisted

@Kolejoman5- popyt przekracza podaż.... No coz, kolejarze odpowiednio dostosuja popyt do podazy- takie rzeczy tylko w Polsce Icon_twisted

I jak kolej ma przyciagac podroznych, skoro dla stałych bywalców nie ma miejsca w składach? Icon_twisted Chcialem namowic siostre w piatek, zeby wracala do Sacza Dunajcem zamiast Szwagropolem- Bogu dzieki że jednak pojechala autobusem Icon_twisted Icon_twisted
12-02-2011 10:11
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,757

Panowie, widzicie taką sytuację? Reagujcie!

Małopolski
Zakład Przewozów Regionalnych
31-154 Kraków, Plac im.Jana Nowaka-Jeziorańskiego 3

email: <!-- e --><a href="mailtoIcon_razzr.krakow@p-r.com.pl">pr.krakow@p-r.com.pl</a><!-- e -->
Reklamacje, skargi, wnioski, jakość usług - tel. 782 556 843

Przekazujcie swoje opinie, niech PR Kraków wie, że musi się liczyć ze zdaniem pasażera!

Ponadto w Nowym Sączu na dworcu jest sekcja PR, jest naczelnik - przekazujcie mu swoje uwagi, to nic nie kosztuje, a jest szansa na poprawę sytuacji.
12-02-2011 10:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792

Przekierować Acatusa za Zakopiankę i będzie po problemie :-P

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
12-02-2011 12:38
pysi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 343

Dopóki nie przyjadą kolejne ciapongi tego typu (czyli ponoć do lata) sytuacja taka pewnie będzie się powtarzać notorycznie. Zresztą podejrzewam, że nawet jak przyjadą pozostałe 3 sztuki to i tak ich nie zepną razem :/ Miałem okazje raz jechać dunajcem zestawionym z ED72 solo i też reweli nie było, zapchany na 200% normy Icon_smile
Problem tkwi też w tym, że MZPR w swojej radosnej twórczości tak obciął ilość połączeń, że jedynym jaki został dla ludzi kończących prace o 15 lub też 16 jest właśnie dunajec Icon_smile Tak więc chcąc nie chcąc czymś do domu wrócić trzeba, a rozwiązanie jest proste. Dołozyć jeden pociąg w relacji Kraków - Tarnów o 16:00, kursujący jako zwykły osobowy do Bochni (tak naprawdę to w Bochni robi się luźniej) a z Bochni jako przyśpieszony z postojem w Brzesku i Tarnowie Mościcach
12-02-2011 12:58
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Pisze skarge dzis wieczorem, jak bede miał czas.

Przez tłok w pociagach odeszło 30% pasazerów IC, czy teraz czas na Dunajca ?
12-02-2011 16:19
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

Pułtuś, chcieliscie Acatusa, to macie... Przecież wiadomo było, że jak pojedzie na Dunajca, to napewno w zestawieniu 1EN77. No ale cóż. Sami go sobie Panowie chcieliscie.. Po za tym, Acatus na Dunajcu to marnowanie taboru. Przyjeżdża rano do Krakowa, i stoi pół dnia, żeby zrobic jeden kurs i dziękuje. A przecież nowy tabor miał jedzić na maxa.. I faktycznie, drugi smiga dużo. Nawet papieski ma bardzo napiety rozkład jazdy. Wiec moja propozycja jest taka: zabrać Acatusa z Dunajca, oddac solowego ED72 (32 miejsca siedzace wiecej od Kaktusa) a w 5 do Sacza i 1 do Krakowa dołożyć EN57 i po sprawie.

pysi, Dunajec jest 16:30, 16:44 jedzie REGIO do Tarnowa, 17:04 jedzie iR, 17:27 jest RZESZOWIANIN, 15 minut przed Dunajcem jedzie TLK, a w dni robocze mamy o 15:45 jeszcze jeden REGIO do Tarnowa. Po co nastepny między nimi? Po muchy..

juvefan, 250% powiadasz... To jakies 450 osób.. 180 siedziało, czyli jakies 270 musiało stać. Kto jechał Acatusem, ten wie że jakos tyle osób tam nie bardzo wejdzie. Chyba że na dachu jechali...
12-02-2011 22:29
Dx3 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 586

Podobno są przymiarki aby w (5) Dunajec jeździł na 2ch EZT'ach. Z tego co wiem to wczoraj na Dunajcu była 893 Icon_mrgreen . Pierwsze problemy PESOwoza Icon_wink . Napisał bym coś więcej ale ugryzę się w język. Ale z tego co wiem to pasażerowie są zadowoleni z Kaktusa Icon_razz

MaSzyna EU07-424 Symulator Polskiej Kolei
13-02-2011 08:26
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Dx3 napisał(a):Ale z tego co wiem to pasażerowie są zadowoleni z Kaktusa Icon_razz
Oczywiście, że są zadowoleni, bo jest to coś nowego i ładnego - czystego, cichego. Ale jeśli ktoś wraca po całym dniu pracy czy szkoły do domu, to ma w dupie czy pojedzie w klimatyzowanym i cichym wozie czy w zwykłej jednostce czy ED72, jeśli ma przez prawie całą drogę stać w tym pierwszym.

pkpic, ja nigdy się z Tobą nie zgodzę, bo Ty masz jakąś chorą taktykę myślową. To śmigajmy dalej na totalnym SYFIE bo coś coś nowego nie może jechać na dwóch jednostkach bo... i to jest tylko moje przypuszczenie: PR chce się pochwalić nowością nie tylko w jednym miejscu.

Poza tym, ACATUS jak narazie jest totalną porażką na pociągi osobowe zatrzymujące się w każdej dziurze. Dlaczego? A dlatego, że ma błąd konstrukcyjny, albo i nie błąd... Procedura zatrzymania. Musi się zatrzymać do prędkości 0, stopnie muszą się wysunąć (a to trwa bardzo długo), drzwi się wtedy otwierają i analogicznie jest z zamknięciem przez co łapie cholernie duże opóźnienia. Na Dunajcu problemu dużego nie ma, bo Dunajec ma rezerwy i w miarę mało postojów. A niektóre z nich są już rozkładowo długie.
13-02-2011 09:40
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792

Fakt, faktem mogliśmy zamówić pojazd z jednym członem więcej.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
13-02-2011 10:14
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

Elektrowóz, Kamil, wszak napisałem, że jeżeli puscimy na Dunajcu 2EN77, to automatycznie, nowe pojazdy sa bardzo mało wykorzystywane. Wydaje mi się, że obecnie lepszym rozwiazaniem byłoby puszczenie EN77 na iR do Wrocławia, albo złaczone Kaktusy wysłac jako kolejne iR do Warszawy via CMK.
13-02-2011 11:43
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

pkpic napisał(a):Wydaje mi się, że obecnie lepszym rozwiazaniem byłoby puszczenie EN77 na iR do Wrocławia, albo złaczone Kaktusy wysłac jako kolejne iR do Warszawy via CMK.
Myślę, że jednak jednostki EN77 zostały zakupione przez woj. małopolskie w celu obsługi połączeń regionalnych bądź aglomaracyjnych (które przecież są dotowane przez samorząd, w przeciwieństwie do połączeń IR).
13-02-2011 11:58
Pułtuś Offline
Członek NSMK

@ PKPic- no i co siejesz propagande? Acatus z Dunajca stoi cały dzien? A guzik, od razu po przyjezdzie z Sacza nawet nie wyjezdza z peronu tylko jedzie jako osobowy do Tarnowa o 9:07 i wraca o 11:40 z Tarnowa.

Poza tym chyba masz małe zaległości- EN77 zgodnie z umową nie moge obslugiwac IR, z tego co slyszalem Icon_wink

@Dx3- aha, to aż trzeba przymiarki robić , by puscic na Dunajcu dodatkową jednostkę, jakby to była jakaś nowość Icon_rolleyes panom z MZPR z Krakowa to chyba juz nic nie pomoże...
13-02-2011 20:36
Dx3 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 586

O to chodzi, wiadomo jak w piątki jest :? ale spokojnie Kaktus już się psuje, bo chyba nie możliwe żeby wczoraj na Dunajcu pojechała 57 z jakiegoś innego powodu...

MaSzyna EU07-424 Symulator Polskiej Kolei
13-02-2011 21:36
Odpowiedz 

Skocz do: