Odpowiedz 
Linia 104 - lata 90.
Autor Wiadomość
gacek Offline
Użytkownik

Liczba postów: 2,210
Linia 104 - lata 90.
Linia Chabówka - Nowy Sącz od (1989) 1994 roku :

--- Męcina jako stacja (posiadała m.in. semafory kształtowe także wjazdowe , czynne zapory "na korbę" na drodze do Kłodnego). Zdegradowana do roli przystanku w 1995r.
--- Pisarzowa jako stacja (5 torów , po 4 semafory wyjazdowe w obie strony). Zdegradowana do roli przystanku rok po Męcinie (pamiętam ten żelazny bałagan).
Pamiętam też krzyżowanie osobowego do Chabówki , którym jechałem , z towarowym do NS na kilka dni przed rozbiórką torów (V 1996r.)
--- Kasina Wielka i semafory kształtowe. Pamiętam krzyżowanie osobowego do NS , którym jechałem , z retro prowadzonym przez Tr12 (lato 1995r.)
Później semafory kształtowe wymieniono na świetlne aby rok lub 2 lata później zdegradowac Kasinę do roli przystanku
--- wagony towarowe w Dobrej (Eaos'y na 1 torze) i w Mszanie Dolnej przy placu przeład.
--- zdezelowany wagon piętrowy oliwkowy typu Bhp w Marcinkowicach (stał kilka lat)
--- wagon roboczy, 2-osiowy , szary , w Tymbarku na 4 torze (od budynku)
--- typowy skład na początku lat 90. : SP42 + 5 Bh (oliwkowe)
Później 4 wagony , jeszcze później 3 aż wreszcie 2 a sporadycznie nawet 1
--- rozkładowy zdawczy pociąg towarowy do Mszany Dolnej (od Chabówki) - zasadniczo kursował w (1),(3),(5) ; jechał po południu , wracał wieczorem
--- rozkładowy zdawczy pociąg towarowy do Dobrej (z NS) - jechał rano , wracał w godzinach południowych. Natomiast towarowy do Limanowej jeździł wieczorem a wracał w godzinach nocnych. Obydwa te pociągi oczywiście nie kursowały codziennie.
--- dodatkowe pociągi do/z Limanowej (codz. w wakacje 1998 i 1999r. - 3 pary , SP42 lub SM42 + 1 Bh). Zdarzało się że trafił się skład osobowo - towarowy (osobiście widziałem taki na przyst. NS Miasto)
--- w wakacyjne soboty i niedziele 1995 i 1996 jedna para to było retro (często jeździłem)
--- w 2. połowie 1997r. niektóre krótkie i lekkie pociągi towarowe kursowały objazdem przez Chabówkę (z powodu usuwania skutków powodzi na jednym torze w okolicy Grybowa
--- w IV 1998r. kursował testowo autobus szynowy SA102
--- 9.08.1998r. - wykolejenie dwóch lokomotyw ET21 w Chabówce - jedna prowadząca towarowy (ok. 3 w nocy) a druga - pospieszny z Poznania (ok.godz. 7)
--- V max. dla poc. pasażer. od km 0.58 do km 37.30 oraz 59.50 - 76.65 wynosiła 50 km/h
--- skład towarowy w Limanowej na torze 5 (licząc od budynku)
--- poczekalnia i kasa biletowa w Limanowej (charakterystyczne kwadratowe żółte bilety)
--- przewóz poczty w wagonie + poczta na dworcu w Chabówce (wózki , paczki , worki ...)
--- zapowiadanie pociągów na przyst.NS Miasto , jeśli odjeżdżał później z "głównego" (sam osobiście słyszałem)
--- dyżurni ruchu na stacjach
--- i inne jak np. czynna poczekalnia i kasa w NS M , zapory "na korbę" , bilety kartonikowe , budynek stacji Rabka Zaryte , czynne bocznice do bazy paliw w Limanowej i składu węglowego w NS przy ul. Asnyka , półzapory na ul. Jagodowej ...
04-12-2009 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792

Dzięki za ten post Icon_smile

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
04-12-2009 22:20
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,756

gacek napisał(a):--- zdezelowany wagon piętrowy oliwkowy typu Bhp w Marcinkowicach (stał kilka lat)
O tego piętrusa to pamiętam - połowa/koniec lat 90.

gacek napisał(a):--- dodatkowe pociągi do/z Limanowej (codz. w wakacje 1998 i 1999r. - 3 pary , SP42 lub SM42 + 1 Bh). Zdarzało się że trafił się skład osobowo - towarowy (osobiście widziałem taki na przyst. NS Miasto)
Pamiętam że nieraz zdarzało się zestawienie: SP42+SM42+Bh+towarowe

gacek napisał(a):--- w wakacyjne soboty i niedziele 1995 i 1996 jedna para to było retro (często jeździłem)
To był świetny patent! W obiegu normalnego składu kursowało retro, szkoda że to było tak słabo rozreklamowane i mało kto o tym wiedział.

gacek napisał(a):--- zapowiadanie pociągów na przyst.NS Miasto , jeśli odjeżdżał później z "głównego" (sam osobiście słyszałem)
Ja pamiętam dróżniczkę wychodzącą na peron i oznajmiającą: "Pociąg do Chabówki jest opóźniony 15 minut"

gacek napisał(a):--- i inne jak np. czynna poczekalnia i kasa w NS M
Kasa była czynna chyba do końca 2002 - czyli do czasu zawieszenia 6 par jeżdżących do Chabówki. Pamiętam że przez Miasto przewalały się zawsze tłumy pasażerów, w sumie to mało kto jechał z/do "Centralnego" - większość podróżnych jechała właśnie z/do Miasta. W poczekalni były złożone zapasowe rogatki, kasa miała dwa okienka z czego czynne było jedno, obsługiwała go chyba dróżniczka. Kasa sprzedawała kartoniki, pamiętam jak kiedyś znalazłem jeden niewykorzystany "Męcina, Tam, 50%" leżący na peronie - mam go do dzisiaj jako w sumie jedyną pamiątkę czegoś co przeminęło już na tej linii bezpowrotnie...
04-12-2009 22:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kicaj7 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 5

Mój pierwszy post, wiec chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.
Z tego co pamiętam z tej linii:

- Zaraz za wyjazdem ze stacji Nowy Sącz była krotka bocznica i chyba jakiś skład węgla, czy cos takiego. Stal tam zawsze taki szary dwuosiowy wagon towarowy.

- Na przystanku Nowy Sącz Miasto były trzy korby do obsługi przejazdów. Przy zaporach były takie fajne dzwonki, które dzwoniły tylko podczas podnoszenia i zamykania rogatek.

- W Marcinkowicach to oczywiście piętrus. Przy wyjeździe ze stacji, w stronę Limanowej, za nastawnią, po prawej stronie pamiętam resztki torów, albo ślady po torach. Wydaje mi się że to nie był jeden tor ale chyba trzy. Zresztą pomiędzy stacją Marcinkowice a Dunajcem do dzisiaj są pozostałości po torach, widziałem tam kiedyś przepust, który wyglądał na kolejowy, budynek który przypomina jednostanowiskową lokomotywownie, a kawałeczek za ruiną nastawni po stronie Sącza jest jakby jakaś mała rampa, do rozładunku kruszywa/ żwiru, tylko jej konstrukcja sugeruje że była przeznaczona najwyżej do wąskotorówek (jakby ktoś chciał to mogę powrzucać fotki tych miejsc). Kawałek ze stacją jest przejazd niestrzeżony, obok niego jest semafor wjazdowy, od tamtego miejsca równolegle do toru szlakowego był ułożony tor do kamieniołomu w Klęczanach. Na wysokości następnego przejazdu, koło mostu na Smolniku tory się rozchodziły, bocznica biegła równolegle do drogi wjazdowej do kamieniołomów. Bocznica miała swój most zaraz koło mostu drogowego, oparty na wspólnych przyczółkach i podporach. Swoją drogą musiał być tam dość stromy podjazd jak na kolej. Jeżeli dokładnie wpatrzyć się w zdjęcia lotnicze dostępne na stronie Wrota Małopolski (szukać pod gminą Chełmiec) to dość dużo było torów w kamieniołomach w Klęczanach. Ma ktoś może zdjęcia, plany albo cokolwiek co pokazuje jak wyglądała stacja Marcinkowice i kamieniołomy w Klęczanach. Z różnych opowieści słyszałem, że było kiedyś coś w rodzaju kolejki linowej łączącej kamieniołom w Kurowie z Marcinkowicami, że wzdłuż Dunajca, w stronę Sącza zbudowana była sieć wąskotorówek zwożących żwir, że swojego czasu był gdzieś na wysokości oczyszczalni tymczasowy most (jakaś blachownica) dla tej kolejki wąskotorowej. Wiem, że w czasie bodowy zapory była kolejka wąskotorowa do Rożnowa, nawet widać fragmenty nasypu (najlepiej na wiosnę z Zamczyska na Białowodzkiej Gorze).

- W Męcinie były trzy tory, ale używany był tylko jeden. Wie może ktoś, kiedy został zlikwidowany czwarty tor?? Pamiętam semafory kształtowe na stacji, co prawda mocno zarośnięte i unieważnione (mam fotkę tych po stronie NS, wstawię), wydaje mi się że pamiętam jeszcze małą kwadratową nastawnie na końcu stacji, po stronie Limanowej. Ktoś pisał ze przejazd na drodze do Kłodnego miał zapory, wie ktoś może skąd były sterowane?? A czy na przejeździe przy końcu stacji, po stronie Limanowej też były zapory?? A i jeszcze na stacji leżały jakieś stalowe belki, nie wiem co to było za mały byłem. Były za budynkiem stacyjnym po strony Limanowej, tam gdzie tory biegną już prosto ale jeszcze są 3 (4), po lewej stronie torów patrząc w stronę Limanowej. Było na pewno bo właziłem na to Icon_smile

- W Pisarzowej były na pewno 4 tory. Pamiętam że były tam semafory świetlne i było ich dość dużo. Teraz wiem, że były to podwójne sygnały powtarzające dla semaforów wyjazdowych w stronę NS. Po tej stronie stacji była też mała kwadratowa nastawnia (już jej nie ma).
- Z Limanowej pamiętam węglarki i cysterny stojące na stacji. I jeszcze taką małą pomarańczową drezynę. Bocznica do byłej rafinerii, chyba zaraz po odbiciu z toru szlakowego był rozjazd krzyżowy, pamiętam latarnie właśnie z tym krzyżykiem.

- Tymbark i Dobra jakoś nie odcisnęły się w mej pamięci.

- Semafory i tarcze ostrzegawcze kształtowe w Kasinie i to czynne. To była dla mnie rewelacja, szkoda że nie mam żadnego zdjęcia…
- W Mszanie, po stronie NS były trzy semafory wyjazdowe, potem zrobiły się już tylko dwa. I na torze przy placu ładunkowym zawsze stały jakieś węglarki.

- Rabka Zaryte – nic mi nie chodzi po głowie.

- Rabka Zdrój - Icon_biggrin w budynku, zaraz koło przejazdu można było kupić pyszne lody z bitą śmietaną. Często zamiast przesiadać się w Chabówce na pociąg do Sącza, jechaliśmy EZT-ą do Rabki, tam kupowaliśmy sobie lody i pałaszowaliśmy je czekając na „strzałę południa”.

Mam trochę zdjęć w domu, postaram się powrzucać je na forum.
09-01-2011 16:37
Lw Offline
Administrator

Cytat:Mój pierwszy post, wiec chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.
Witamy Icon_smile
Cytat:- Zaraz za wyjazdem ze stacji Nowy Sącz była krotka bocznica i chyba jakiś skład węgla, czy cos takiego. Stal tam zawsze taki szary dwuosiowy wagon towarowy.
[Obrazek: 01.pjg]
Tak, wagon zniknął parę lat temu, co ciekawe do niedawna nawet na tą bocznicę były wytrasowane pociągi zdawcze(!) mimo że ostatni skład węglarek zajechał tam ładnych parę lat temu.

Cytat:Przy wyjeździe ze stacji, w stronę Limanowej, za nastawnią, po prawej stronie pamiętam resztki torów, albo ślady po torach. Wydaje mi się że to nie był jeden tor ale chyba trzy
Tor biegł pod nastawnią, do dziś zachowała się sieć trakcyjna biegnąca nad tym torem do pewnego momentu - widać to na tym zdjęciu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://malopolskie.infra.1435mm.net.pl/marcinkowice.foto/05.jpg">http://malopolskie.infra.1435mm.net.pl/ ... oto/05.jpg</a><!-- m --> Niemniej pasuje zorganizować jakąś wizję lokalną w terenie i określić dokładny przebieg dawnej bocznicy kamieniołomu i tych zlikwidowanych torów stacji Marcinkowice.

Cytat:Mam trochę zdjęć w domu, postaram się powrzucać je na forum.
Super, czekamy.
09-01-2011 18:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MK_Rabka Offline
Użytkownik

A lody dalej dobre Icon_smile

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
09-01-2011 23:37
gines Offline
Użytkownik

Liczba postów: 110

Z lat 90 mało pamiętam ale coś pamiętam Icon_biggrin 1990 rok SP42-107+4 bonanzy jeździł też rumun .Rafineria w Limanowej miała małą lokomotywę SM03,jeździły pociągi towarowe z drewnem do ŁPPD łososinskie przedsiębiorstwo przemysłu drzewnego Łososina Górna.Towarowe składy do Tymbarku do tartaku za stacją w stronę Dobrej są tory które były do tartaku.Czwarty tor w Męcinie został zlikwidowany w 1993 albo 1994 sprawdzę to i napisze dokładną datę .Tak jak napisał gacek wakacyjne weekendy pociąg planowy prowadzony parowozem przeważnie Ty2-911 to były czasy jak pociąg staną na stacji w Piekiełku zawsze wsiadałem i jechałem do Limanowej Icon_biggrin Pamiętam wypadek pociągu towarowego który jechał z beczkami do rafinerii .Jak sobie jeszcze coś przypomnę to napisze.
Rok 1999 SM42 + 2 bonanzy czasami jedna Jak była czynna kasa w Piekiełku moja siostra sprzedawała bilety a ja odbieram telefony Icon_biggrin pociąg z Tymbarku właśnie wyjechał a potem telefon do Łososiny dużo ludzi jeździło do Nowego Sącza ,Limanowej,Męciny,Pisarzowej do Dobrej do Mszany zawsze była duża frekwencja .Mijanka składów w Tymbarku ,te czasy już nie wrócą

D29-104 Chabówka - Nowy Sącz
10-01-2011 19:30
gacek Offline
Użytkownik

Liczba postów: 2,210

[Do postu kolegi kicaj7]

Co do Marcinkowic mam podobne domysły jak ty
kicaj7 napisał(a):w czasie bodowy zapory była kolejka wąskotorowa do Rożnowa
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=0fiA9oXDJpE">http://www.youtube.com/watch?v=0fiA9oXDJpE</a><!-- m -->
kicaj7 napisał(a):W Męcinie były trzy tory, ale używany był tylko jeden
A to na krótko przed zamknięciem stacji
kicaj7 napisał(a):kiedy został zlikwidowany czwarty tor??
Możliwe że razem z tymi dwoma ?(mógł tam być mocno zarośnięty i zapadnięty w ziemię ?)
kicaj7 napisał(a):Pamiętam semafory kształtowe na stacji, co prawda mocno zarośnięte i unieważnione
Ja pamiętam czynne
kicaj7 napisał(a):wydaje mi się że pamiętam jeszcze małą kwadratową nastawnie na końcu stacji, po stronie Limanowej
Dobrze ci się wydaje
kicaj7 napisał(a):Ktoś pisał ze przejazd na drodze do Kłodnego miał zapory, wie ktoś może skąd były sterowane??
Najprawdopodobniej z nastawni
kicaj7 napisał(a):A czy na przejeździe przy końcu stacji, po stronie Limanowej też były zapory??
Możliwe
kicaj7 napisał(a):leżały jakieś stalowe belki,(...) były za budynkiem stacyjnym po strony Limanowej, tam gdzie tory biegną już prosto(...) po lewej stronie torów patrząc w stronę Limanowej. Było na pewno bo właziłem na to Icon_smile
Co to dokładnie było to nie wiem ale doskonale to pamiętam
kicaj7 napisał(a):W Pisarzowej były na pewno 4 tory. Pamiętam że były tam semafory świetlne i było ich dość dużo. Teraz wiem, że były to podwójne sygnały powtarzające dla semaforów wyjazdowych w stronę NS.
Zgadza się
kicaj7 napisał(a):Z Limanowej pamiętam(...) pomarańczową drezynę.
No właśnie
kicaj7 napisał(a):Semafory i tarcze ostrzegawcze kształtowe w Kasinie i to czynne.
To były czasy !
kicaj7 napisał(a):W Mszanie, po stronie NS były trzy semafory wyjazdowe, potem zrobiły się już tylko dwa. I na torze przy placu ładunkowym zawsze stały jakieś węglarki.
Potwierdzam

Jeszcze do postu kolegi gines - te towarowe o których napisałeś (ŁPPD , Tymbark tartak) kursowały co najwyżej do początku lat 90.
11-01-2011 11:49
kicaj7 Offline
Użytkownik

Zgodnie z zapowiedzią wrzucam trochę zdjęć. Daty przy zdjęciach, zwłaszcza te sprzed 1998 r należy traktować tak +/- 1 rok.

[Obrazek: pisarzowa98.jpg]
Pisarzowa, wrzesień 1998

[Obrazek: nschelmiec981.jpg]
Nowy Sącz Chełmiec, lato 1998

[Obrazek: ns981.jpg]
Nowy Sącz, lato 1998 - przejście przez tory, na przedłużeniu, chyba ulicy Grodzkiej. (wyżej nad torami jest górka i można tam zjeżdżać na sankach, czy słyszeliście że to miejsce nazywa się Kocie Planty albo Gęsie Planty??)

[Obrazek: mecina982.jpg]
Męcina, wrzesień 1998

[Obrazek: mecina981.jpg]
Męcina, wrzesień 1998

[Obrazek: mecina983.jpg]
Męcina, zima 1998/99

[Obrazek: limanowa981.jpg]
Limanowa, zima 1998/99

[Obrazek: chomranice982.jpg]
Chomranice, zima 1998/99

[Obrazek: chomranice981.jpg]
Chomranice, zima 1998/99

[Obrazek: nsmiasto97.jpg]
Nowy Sącz Miasto, 1997

[Obrazek: limanowa971.jpg]
Limanowa, 1997

[Obrazek: mszana961.jpg]
Mszana Dolna, 1996

[Obrazek: dobra961.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: dobra962.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: ns952.jpg]
Nowy Sącz, 1995

[Obrazek: ns951.jpg]
Nowy Sącz, 1995

c.d.n.
22-01-2011 15:57
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Świetne zdjęcia!

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
22-01-2011 16:33
gines Offline
Użytkownik

Liczba postów: 110

Te zdjęcia są świetne to były super czasy na 104 Icon_wink

D29-104 Chabówka - Nowy Sącz
22-01-2011 22:24
kicaj7 Offline
Użytkownik

Ciąg dalszy zdjęć.

[Obrazek: rabkaz.jpg]
Rabka Zaryte - nie pamiętam kiedy to zdjęcie było robione.

[Obrazek: mszana97.jpg]
Mszana Dolna, 1997

[Obrazek: mszana963.jpg]
Mszana Dolna, 1996

[Obrazek: mszana962.jpg]
Mszana Dolna, 1996

[Obrazek: mecina952.jpg]
Męcina, 1995

[Obrazek: mecina951.jpg]
Męcina, 1995

[Obrazek: dobra983.jpg]
Dobra, 1998

[Obrazek: dobra982.jpg]
Dobra, 1998

[Obrazek: dobra981.jpg]
Dobra, 1998

[Obrazek: dobra973.jpg]
Dobra, 1997

[Obrazek: dobra972.jpg]
Dobra, 1997

[Obrazek: dobra971.jpg]
Dobra, 1997

[Obrazek: dobra968.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: dobra967.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: dobra965.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: dobra964.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: dobra963.jpg]
Dobra, 1996

[Obrazek: rabkaz961.jpg]
Rabka Zaryte, 1996

[Obrazek: ns953.jpg]
Nowy Sącz, 1995
05-02-2011 23:28
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

Ech... wracają wspomnienia Icon_wink Pamiętam jak w Dobrej krzyżowały się pociągi z Chabówki i Sącza z zamianą drużyn... jak pociąg z Sącza przyjechał przed Chabówką to było ją widać jak się składała po łukach przed wjazdem na stację...
To se newrati Icon_sad

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
06-02-2011 01:56
Lw Offline
Administrator

Może nie z lat 90-tych, ale warte obejrzenia... Przejazd specjalny w 2007.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iJS3h47hhGQ/[/youtube]
Pisarzowa

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KqxhD7hM-lA[/youtube]
Tymbark - Dobra

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KguYnEMF3Ac[/youtube]
Limanowa - Łososina Górna

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fq7D63CxGIA[/youtube]
Marcinkowice - Klęczany
13-02-2011 14:27
Lw Offline
Administrator

Kolejny ciekawy film: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=rHgXsH5Xoxg">http://www.youtube.com/watch?v=rHgXsH5Xoxg</a><!-- m -->
21-05-2011 15:39
Odpowiedz 

Skocz do: