Odpowiedz 
Traxxy na interREGIO?
Autor Wiadomość
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

Elektrowóz napisał(a):Kolego ISDR, pamiętaj że PRy tylko leasingują te lokomotywy a IC zakupiło Husarze. Widzisz różnicę...?

Widzę taka różnicę, że na naszym forum mamy większosc użytkowników którzy sa po stronie starego betonu "Grupy PKP"... Elektrowóz, jasek: boli was to, że PR uwalnia się od betonu PKP, tworzy nowe promocje ("może nie tak kolorowe" jak to było w prezentacji PR), poprawia RJ, i przedewszystkim powoli poprawia jakosc usług...

Niestety, tak to jest jak się patrzy przez pryzmat "Miłosci do IC bo dali nam jeden nocny TLK"... pożyjemy, zobaczymy..
01-12-2009 17:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jasek
Unregistered

ISDR napisał(a):Widzę taka różnicę, że na naszym forum mamy większosc użytkowników którzy sa po stronie starego betonu "Grupy PKP"...

Wydaje Ci sie. Ja nie jestem po zadnej stronie w przeciwienstwie do Ciebie. Moze inaczej - nie jestem zwolennikiem/sympatykiem/fanatykiem zadnej ze spolek. I smiesza mnie Twoje wypowiedzi w stylu jakie to IC jest bleeeee a PR och i ach.

ISDR napisał(a):Elektrowóz, jasek: boli was to, że PR uwalnia się od betonu PKP, tworzy nowe promocje ("może nie tak kolorowe" jak to było w prezentacji PR), poprawia RJ, i przedewszystkim powoli poprawia jakosc usług...

Mnie nic nie boli. Bardzo dobrze, ze cos sie zmienia. I zycze jak najlepiej. Oby do przodu.

ISDR napisał(a):Niestety, tak to jest jak się patrzy przez pryzmat "Miłosci do IC bo dali nam jeden nocny TLK"... pożyjemy, zobaczymy..

Dowaliles Icon_smile Milosci <rotfl> No ale faktycznie na co ten TLK lepiej trzeba bylo go wyciac.
Zycze wiecej luzu ISDR Icon_smile Pozdro
01-12-2009 19:31
Odpowiedz cytując ten post
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Podtrzymuję to co piszę jasek. Ja nie "kocham" żadnej spółki. Próbowałem Ci tylko wytłumaczyć dlaczego PR tak szybko dostało maszyny a IC nie. Bierz pod uwagę sam fakt, że Traxy są już dopuszczone do ruchu, a Taurusy nie były I tak jak napisałem wyżej... Leasing a Kupno to całkiem co innego.

Dosyć dyskusji....
01-12-2009 21:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Jasek ma 100% racje. Dzieki niemu nie musze pisac dlugiego posta, bo w zasadzie Jasek napisal wszystko Icon_razz drogi PICu, my jestesmy milosnikami kolei, a nie milosnikami PR, czy spolki IC. To że pochwalamy decyzje jakiejś spolki, nie znaczy od razu ze darzymy ją miloscia Icon_mrgreen

Cytat:Widzę taka różnicę, że na naszym forum mamy większosc użytkowników którzy sa po stronie starego betonu "Grupy PKP"

Powiem, ze dyskusja zaczyna mnie drażnić- pomału przybiera to postac dziecinady.

Cytat:Niestety, tak to jest jak się patrzy przez pryzmat "Miłosci do IC bo dali nam jeden nocny TLK"...

Ten tekst po prostu nie wymaga komentarza Icon_mrgreen Dominik, wrzuć na luz no Icon_wink

EOT
02-12-2009 11:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pkpic Offline
Użytkownik

Pułtuś napisał(a):Dominik, wrzuć na luz no Icon_wink

Pułtus, z największa przyjemnoscia, tylko wkurza mnie to, że niektórzy twierdza, że np. jazda ED72 do Szczecina to głupota itp.. Jak się komus nie podoba, to proszę bardzo, zapłac sobie za prestiżowy pociag, w 8 miejscowym przedziale, który standardem nie wiele odbiega od ED72...

PozdroIcon_smile

EOT
02-12-2009 16:20
jasek
Unregistered

ISDR napisał(a):Pułtus, z największa przyjemnoscia, tylko wkurza mnie to, że niektórzy twierdza, że np. jazda ED72 do Szczecina to głupota itp.. Jak się komus nie podoba, to proszę bardzo, zapłac sobie za prestiżowy pociag, w 8 miejscowym przedziale, który standardem nie wiele odbiega od ED72...

Widze, ze pijesz do mnie...
"Elektryczny Zespol Trakcyjny serii ED72 przeznaczony jest do obslugi ruchu pasazerskiego na normalnotorowych zelektryfikowanych liniach na dystansach do 200 km" za TTS nr 1/1995. Co do miejsc siedzacych ED72 w przedzialach klasy 1 i 2:
policzylem sobie i tak:
1 klasa - 4 miejsca (przedzial sluzbowy), 9 miejsc i 16 miejsc. Razem 29 miejsc siedzacych,
2 klasa - ogolnie 208 miejsc siedzacych - po tzw cztery "czworki"
Niestety nie wyszczegolniono w parametrach tech-eksploatacyjnych tzw miejsc stojacych, ktorych podejrzewam ze nie planowano skoro EZT byl przewidziany do ruchu dalekobieznego a nie regionalnego/podmiejskiego. Juz nie bede sie rozpisywac na temat wibracji i poziomu halasu. Nie wiem moze jestem jakis inny ale sorry interRegio Krakow-Szczecin na ED72 to pomylka. Zreszta Dyspozytor pisal, ze i tak nie byl planowany na EZT tylko na wagonach, to samo iR Rzeszow-Wawa. Pozdro
02-12-2009 17:26
ŻAQ Offline
Użytkownik

Liczba postów: 226

Jasek,
Oba pociągi IR, o których piszesz powyżej są planowane do uruchomienia na składach wagonowych ale - jak powiedział mi kolega mający wtyki w PR - Cargo nie chce (czyt. ma nie chcieć) wynajmować lokomotyw na pociągi PKP PR (ponoć prikaz Wacha). Zobaczymy co to będzie - mają jeszcze trochę czasu by się dogadać.

Dobra wiadomość jest taka, że od nowego rozkładu Traxx pojawi się na obiegu Toruń -> Bydgoszcz -> Toruń -> Wawa -> Rzeszów -> Wawa -> Toruń z IR Wawa-Rzeszów-Wawa, prowadząc skład wagonów piętrowych.
02-12-2009 17:37
pkpic Offline
Użytkownik

jasek, ED72 sa wygodniejsze napewno, niż większosc wagonów, z jakich IC zestawia swoje pospieszne.. a po za tym, jak w wakacje na pospiesznych jechały Bmnopux (d. Bdhpumn) to jakos tak nie podnosiłes krzyku że nie wygodne itp...

PIĘTROWY WAGON OSOBOWY "Bmnopux (d.Bdhpumn)"
Wnętrze wagonu było projektowane z myślą o podróżach na krótkich dystansach, stąd mniej uwagi poświęcono wygodzie - zdecydowanie ważniejsze było możliwie najlepsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni oraz uzyskanie dużej pojemności. Założenia te udało się spełnić, wagony typu Bdhpumn są najbardziej pojemnym taborem na PKP - posiadają aż 132 miejsca siedzące oraz 208 stojących. Siedzenia znajdują się w głównych przedziałach pasażerskich oraz na półpiętrach. W celu poprawienia komfortu podróży, pierwotna tapicerka z czerwonego skaju jest systematycznie wymieniana na tapicerkę półmiękką.

Z mojej strony EOT..
02-12-2009 18:18
jasek
Unregistered

Dyspozytor napisał(a):Dobra wiadomość jest taka, że od nowego rozkładu Traxx pojawi się na obiegu Toruń -> Bydgoszcz -> Toruń -> Wawa -> Rzeszów -> Wawa -> Toruń z IR Wawa-Rzeszów-Wawa, prowadząc skład wagonów piętrowych.

Ładny obieg ma. No i po CMK pojedzie. Szkoda , że bohuny maja V=120 (wózki były przystosowane do 160) i „niedasie” podnieść V do 140 km/h, to byłby hit interRegio za 40 zeta i śmigający 140 oraz IC za stówkę z EU07 turlający się 125 km/h Icon_smile

ISDR napisał(a):a po za tym, jak w wakacje na pospiesznych jechały Bmnopux (d. Bdhpumn) to jakos tak nie podnosiłes krzyku że nie wygodne itp...

A tam, bardziej wkurzający był fakt, że skracano zestawienia składów albo połowa wagonów była niedostępna dla podróżnych (rezerwacja dla kolonii, pielgrzymek, kółek gospodyń wiejskich i innych zorganizowanych grup Icon_smile ). Pozdro
03-12-2009 11:36
ŻAQ Offline
Użytkownik

Liczba postów: 226

PR ma modernizować bohuny do 140
04-12-2009 22:02
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

Traxx PR na IR "Galicja" w Dębicy:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=sGR5nrTSY5U">http://www.youtube.com/watch?v=sGR5nrTSY5U</a><!-- m -->
29-01-2010 16:44
Odpowiedz 

Skocz do: