Odpowiedz 
Modernizacja linii w Małopolsce - samorząd pomoże
Autor Wiadomość
kuba_s16 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 67
Modernizacja linii w Małopolsce - samorząd pomoże
Cytat:Modernizacja linii w Małopolsce - samorząd pomoże

Samorząd województwa małopolskiego zamierza dofinansować remonty dwóch linii kolejowych w regionie: nr 96 Tarnów - Leluchów i nr 94 Kraków Płaszów - Oświęcim. Przedsięwzięcie ma zapewnione unijne wsparcie w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego w wysokości 15 mln euro.

Jak zapowiedział w środę wicemarszałek województwa Roman Ciepiela, dzięki modernizacji poprawi się przejazd do jedynego w Małopolsce połączenia kolejowego ze Słowacją w Leluchowie oraz skróci czas przejazdu pociągów między Tarnowem i Nowym Sączem o co najmniej 20 minut.

Według wicemarszałka, modernizację tych linii przygotowuje spółka PKP Polskie Linie Kolejowe, ale - z powodu braku własnych środków - ma ona problemy z pozyskaniem tzw. wkładu krajowego dla inwestycji. Dlatego zarząd województwa małopolskiego zdecydował, że dofinansowanie modernizacji ze środków unijnych zostanie zwiększone z 70 do 85 proc.
źródło: rynek-kolejowy.pl
30-04-2009 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

No i fajnie, linie wyremontują i będą się cieszyć wszyscy...
Tylko zadajmy sobie pytanie: Co dalej??
No bo skoro już zmodernizują kryniczankę, to pasuje dać jakiś lepszy tabor, a nie poczciwego EN57. Nowe EZT (zapewne ED74) pójdą na Kraków - Tarnów i Kraków - Katowice, no a pozostałe linie będą się musiały wozić tym co obecnie. Owszem jest szansa, że trafi się SPOT, ale jak już te linie zmodernizują, to będą one w stanie podobnym do wielu EN57 bez modernizacji.

Sprawa druga to rozkład...
Jeżeli ma on wyglądać tak jak obecnie jest układany przez MZPR, to ja dziękuję za taki interes... Pociągi Tarnów - Krynica/Plavec w takcie 2 godzinnym (no i jeszcze Jaworzyna, Dunajec i 66120/66131). Do tego, pociagi (Kraków) - Tarnów - Jasło/Gorlice i Tarnów - Marcinkowice (w szczycie, a po za nim, to Marcinkowice - Nowy Sącz).
Wtedy można było by pomyśleć też nad tym, żeby wysłać ze 2-3 EN81 do Nowego Sącza do obsługi poc. do Marcinkowic, i sukces gotowy.
30-04-2009 19:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

pkpic napisał(a):tedy można było by pomyśleć też nad tym, żeby wysłać ze 2-3 EN81 do Nowego Sącza do obsługi poc. do Marcinkowic, i sukces gotowy.

Mowisz powaznie Icon_question Zdecydowanie rozsądniej dać EN81 na najmniej oblegane pociagi Krynica-Tarnow, albo po prostu Nowy Sacz-Krynica, niz na "linie" do Marcinkowic...

Co do remontu- byłoby miło, ale czy jest on niezbędny ? Mysle ze predkosci w granicach 80-90 są do przyjęcia- Kryniczanka nie potrzebuje remontu, Kryniczanka potrzebuje więcej połączeń osobowych w normalnej taryfie w normalnych godzinach kursowania...
30-04-2009 20:04
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Pułtuś napisał(a):Kryniczanka nie potrzebuje remontu
Jaja sobie robisz? Połączenia połączeniami ale czas przejazdu też jest ważny. Jak by już o te 20 min skrócili to był by wielki sukces. Jeśli czas się skróci to i więcej ludzi się zainteresuje, potem można coś działać ze zwiększaniem połączeń. Co do taboru to jest sprawa trzeciorzędna ale co nie oznacza że nieważna - estetyka też się liczy. Jeśli by spoty zaczęli puszczać na kryniczankę to by było bardzo przyjemnie. Oczywiście wtedy stanowcze NIE dla plastikowych jednostek.
30-04-2009 20:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pkpic Offline
Użytkownik

Elektrowóz napisał(a):Oczywiście wtedy stanowcze NIE dla plastikowych jednostek.

Plastiki są fajne :D
Ja tam lubie sobie nimi jezdzić :)
30-04-2009 20:22
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

dyż. ruchu pkpic napisał(a):Plastiki są fajne Icon_biggrin
Ja tam lubie sobie nimi jezdzić Icon_smile
Nie denerwuj mnie, bo jak kiedyś jechałem plastikiem na Jaworzynie to myślałem że mnie krew zaleje... Co jeszcze kilka tygodni temu jechałem EDytą (było to w zimie) Icon_wink
30-04-2009 20:36
pkpic Offline
Użytkownik

Elektrowóz napisał(a):
dyż. ruchu pkpic napisał(a):Plastiki są fajne :D
Ja tam lubie sobie nimi jezdzić :)
Nie denerwuj mnie, bo jak kiedyś jechałem plastikiem na Jaworzynie to myślałem że mnie krew zaleje... Co jeszcze kilka tygodni temu jechałem EDytą (było to w zimie) ;)

To takie pytanie: wolisz jechać na plastiku w EN57 czy na taborecie w ED74??
30-04-2009 20:40
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Elektrowoz napisał(a):Jaja sobie robisz? Połączenia połączeniami ale czas przejazdu też jest ważny. Jak by już o te 20 min skrócili to był by wielki sukces.

Wiem doskonale o tym wiem, ale w kontekscie obnizenia szlakowej na E30 120--> 100 mysle ze to jest pilniejszy wydatek.
30-04-2009 20:48
pkpic Offline
Użytkownik

Pułtuś napisał(a):
Elektrowoz napisał(a):Jaja sobie robisz? Połączenia połączeniami ale czas przejazdu też jest ważny. Jak by już o te 20 min skrócili to był by wielki sukces.

Wiem doskonale o tym wiem, ale w kontekscie obnizenia szlakowej na E30 120--> 100 mysle ze to jest pilniejszy wydatek.

Tylko E30 jest ujęta w jakimś tam programie modernizacji (TEN-T się ten projekt nazywa czy jakoś tak), a Kryniczanka została pominięta, więc lepiej żeby samorząd ją wyremontował i wpuścił tu Arrive albo innego prywatnego przewoznika.
30-04-2009 21:11
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

dyż. ruchu pkpic napisał(a):TEN-T się ten projekt nazywa czy jakoś tak),
TEN-T czyli Trans-European Network-Transport.
30-04-2009 21:45
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Jest jedna kwestia dodatkowa. Czy mozna nazwac -20 min czau przejazdu modernizacja? Pieniny 1992 rok Nowy Sacz - Tarnow z postojem minutowym w Strozach 1h24 min rok 2009 1h36min czyli faktycznie 8 minut zysku reszta to odtworzenie stanu sprzed lat + modernizacja fragmentow. I co dalej z kierunkiem Muszyna-Krynica/Plavec bo tam tez czasy stare sa jak na gorska linie bardzo dobre. Np. Pospieszny Karpaty rozklad z 1994 bez postojow 49 minut. Ale kazda taka wiadomosc cieszy. Oby sie sprawdzila a ostatnio byly wpisy o tym ze bedzie v max 40km/h na Kryniczance.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
01-05-2009 09:52
kemi73 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 136

Mnie bardziej martwi to że UM da kasę PLK na remont, a potem PLK będzie ściągać haracz za użytkowanie linii. Jeśli UM wyłoży kasę to PKP PR powinno płacić mniejsze stawki za dostęp do linii od PKP IC.

Pozdrawiam Cie gorąco [you]
05-05-2009 09:10
Pułtuś Offline
Członek NSMK

kemi73 napisał(a):Mnie bardziej martwi to że UM da kasę PLK na remont, a potem PLK będzie ściągać haracz za użytkowanie linii.

Bedzie brało kasę od PRów, czyli od samorządu, czyli od tego kto dał kase na remont Icon_smile
może dziwne ale inaczej sie nie da- jakby PLKa miała kase to by sama zrobila remont. Nie ma kasy- czyli nie moze sobie pozwolic tez na to, zeby PRy nie placily za dostep do torow, bo linia sie posypie bez nakladow na jej utrzymanie. Racja?
05-05-2009 17:10
kemi73 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 136

Nie bo w takiej sytuacji lepiej przekazać linie samorządom a nie utrzymywać bezsensownie całą biurwę PLK.

Pozdrawiam Cie gorąco [you]
06-05-2009 08:31
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467

A czy z tej linii korzystają tylko pociągi samorządowe? Samorządom można oddawać linie regionalne po których kursują tylko pociągi osobowe, lub linie wyłączone z ruchu. Kryniczanka jest ważną linią prowadzącą na Słowację i na pewno nie może zostać nikomu oddana, są więc dwie opcje:
- samorząd czeka aż PLK zdecyduje się na remont linii za kilka lat, w tym czasie stopniowo rośnie czas przejazdu - pociągi stają się coraz mniej konkurencyjne - jeździ nimi coraz mniej ludzi - wpływy są coraz mniejsze - samorząd wycina połączenia lub dopłaca coraz więcej,
- samorząd wykłada część pieniędzy na remont, PLK dokłada swoją część + pozyskuje fundusze unijne - parametry linii poprawiają się - pociągi są konkurencyjne - jeździ nimi więcej ludzi - samorząd mniej dopłaca.
Samorządowi opłaca się więc zainwestować aby czerpać zyski w przyszłości.

CBDU
06-05-2009 13:42
Odpowiedz 

Skocz do: