Cytat:Czytaj ze zrozumieniem - pociągi jadące z kraju czyli bezpośrednie bez przesiadek np. Przemyślanin Szczecin - Przemyśl jako pociąg osobowy Kraków - Rzeszów a nawet Katowice - Rzeszów jakby była potrzeba. W Listopadzie 2011 Przemyślanin jechał ponad 8h Katowice - Rzeszów, ale jakoś jechał bezpośrednio.
Ok, nie do końca Cię zrozumiałem, mój błąd. Ale mimo wszystko nie chciałbym jechać, nawet bezpośrednim, TLK który wlecze się jak osobowy. Chyba że w nocy, to pół biedy

Potem ktoś pomyśli: eee jak mam jechać TLKą która się wlecze niemiłosiernie to już w życiu nie pojadę ,,pośpiesznym" pociągiem.
Cytat:No właśnie nie dajesz zarobić kolei a prywatnym firmom autobusowym które dzięki tej głupocie mogą się zbroić w zakupy nowego taboru.
Oczywiście, że firma która dostarcza autobusy również na tym zarabia. Ale daję też zarobić PR. Jadąc TLK dałbym zarobić np. PLK, które załatwiły pociągi dalekobieżne w tym rozkładzie w piękny sposób. Jeśli modernizacja będzie udana, a pociągi będą jeździć szybko, to żadna firma nawet z supernowoczesnymi autobusami nie zagrozi kolei.
Cytat:Każdy kto będzie chciał jak pociągi będą jechać bezpośrednio z kraju nawet wtedy Płaszów nie jest grożny.
No właśnie, każdy ma prawo robić co zechce. Dlatego wybieram obecnie szybsze IR Busy, jeśli mam taką możliwość
Cytat:jakbym chciał jechać autobusem to bym poszedł sobie na przystanek autobusowy.
Dlatego jak komuś się nie podoba jazda autobusem- ma prawo jechać wolniejszym w tym momencie pociągiem. Ale skoro PR zadbały o mój czas- to mam do wyboru autobus. Mam znajomego z Rzeszowa, jeśli miał duuużo czasu to jechał (w starym rozkładzie) pociągiem, jeśli mniej- IR Busem. Teraz jeździ IR Busem, bo nie musi się przesiadać w Krakowie.
Cytat:Powiedz mi skoro jest to taki wspaniały sukces czemu wchodzi "Tani Bilet" na IR Bus? 
Może za duże autobusy? Wystarczą busiki.
Tani bilet- bardzo dobrze, ceny zostaną na takim samym poziomie, więc jest konkurencyjność względem TLK i przewoźników drogowych. Busiki nie wystarczą, jednak autobus IR jeździ ładnie zapełniony.
Cytat:Mozesz kupic bilet na REGIO i wsiasc z nim do IR Busa. 50% szansy że takie rozwiazanie przejdzie, ale jak juz napisalem - IR Bus to partyzantka
Kupiłem raz bilet w automacie w Katowicach- nie było problemu z wejściem do autobusu

W przypadku przewoźników autobusowych również nie zawsze jest pewne, czy się pojedzie. Niedawno nawet byłem świadkiem, jak autobus dalekobieżny nie zabrał nikogo z dworca w Tarnowie, bo nie było miejsca (a nie podesłali bisa, a było to po długim weekendzie).
Cytat:No to zadowolony pasażer zostanie sobie trochę na dworcu jak mu miejsca zabraknie, lub...pojedzie innym przewoźnikiem drogowym i w życiu nie pomyśli już o kolei i IR Bus.
A ile razy zdarzyło się, że ludzie nie zmieścili się w pociągu, o tym nikt nie pamięta. Albo jak trzeba do wagonu przez okno wsiadać po większych świętach. To dopiero odstrasza ludzi. Poza tym, sam pisałeś Kryniczanin, że pasażerowie kojarzą bardziej IR Bus z przewoźnikiem autobusowym niż z koleją, więc problemu nie ma

.
Nie mówię że IR Bus jest idealny- bo mogłaby w nim być jakakolwiek rezerwacja. Dla mnie jest przede wszystkim szybszym rozwiązaniem (jechałem w lecie Galicją i pierwszą część podróży jechałem przegrzanym i wlokącym się na dłuższym odcinku kibelkiem, a drugą część klimatyzowanym, płynnie jadącym IR Busem). Tak jak mówię- będzie po modernizacji, pociągi będą jeździć jak przystało, to i pasażerowie wrócą. Jak ktoś nie lubi IR Busa- może jechać TLK lub Regio, przecież nikt nie broni
Burdzio napisał, że w przyszłości pasażerowie IR Busów będą chodzić na dworzec autobusowy. Moim zdaniem, jak się dowiedzą, że pociąg jedzie szybko (100- 160 km/h), to nikt nie będzie jechał autobusem, który w tym momencie, śmigając nawet autostradą, będzie wolniejszy (80-100 km/h).
P.S. Jak tak sobie teraz myślę, to jeszcze 1,5 roku temu w wakacje zdarzyło mi się jechać Regio na całej trasie z Gliwic do Tuchowa (w tym KKA Tarnów- Tuchów)- popołudniowa IR Galicja jechała znacznie opóźniona a ja musiałem być w ten sam dzień w domu (nie powiem, teraz mile wspominam tą podróż ze Śląska do domu pokonaną w całości Regio). Teraz w takim samym czasie jechałbym bezpośrednią TLKą do Tarnowa. Dlatego jak pojawił się IR Bus- to w pewnym sensie poprawiła się oferta, jest szybciej