Linia 104 - lata 90.
Linia Chabówka - Nowy Sącz od (1989) 1994 roku :
--- Męcina jako stacja (posiadała m.in. semafory kształtowe także wjazdowe , czynne zapory "na korbę" na drodze do Kłodnego). Zdegradowana do roli przystanku w 1995r.
--- Pisarzowa jako stacja (5 torów , po 4 semafory wyjazdowe w obie strony). Zdegradowana do roli przystanku rok po Męcinie (pamiętam ten żelazny bałagan).
Pamiętam też krzyżowanie osobowego do Chabówki , którym jechałem , z towarowym do NS na kilka dni przed rozbiórką torów (V 1996r.)
--- Kasina Wielka i semafory kształtowe. Pamiętam krzyżowanie osobowego do NS , którym jechałem , z retro prowadzonym przez Tr12 (lato 1995r.)
Później semafory kształtowe wymieniono na świetlne aby rok lub 2 lata później zdegradowac Kasinę do roli przystanku
--- wagony towarowe w Dobrej (Eaos'y na 1 torze) i w Mszanie Dolnej przy placu przeład.
--- zdezelowany wagon piętrowy oliwkowy typu Bhp w Marcinkowicach (stał kilka lat)
--- wagon roboczy, 2-osiowy , szary , w Tymbarku na 4 torze (od budynku)
--- typowy skład na początku lat 90. : SP42 + 5 Bh (oliwkowe)
Później 4 wagony , jeszcze później 3 aż wreszcie 2 a sporadycznie nawet 1
--- rozkładowy zdawczy pociąg towarowy do Mszany Dolnej (od Chabówki) - zasadniczo kursował w (1),(3),(5) ; jechał po południu , wracał wieczorem
--- rozkładowy zdawczy pociąg towarowy do Dobrej (z NS) - jechał rano , wracał w godzinach południowych. Natomiast towarowy do Limanowej jeździł wieczorem a wracał w godzinach nocnych. Obydwa te pociągi oczywiście nie kursowały codziennie.
--- dodatkowe pociągi do/z Limanowej (codz. w wakacje 1998 i 1999r. - 3 pary , SP42 lub SM42 + 1 Bh). Zdarzało się że trafił się skład osobowo - towarowy (osobiście widziałem taki na przyst. NS Miasto)
--- w wakacyjne soboty i niedziele 1995 i 1996 jedna para to było retro (często jeździłem)
--- w 2. połowie 1997r. niektóre krótkie i lekkie pociągi towarowe kursowały objazdem przez Chabówkę (z powodu usuwania skutków powodzi na jednym torze w okolicy Grybowa
--- w IV 1998r. kursował testowo autobus szynowy SA102
--- 9.08.1998r. - wykolejenie dwóch lokomotyw ET21 w Chabówce - jedna prowadząca towarowy (ok. 3 w nocy) a druga - pospieszny z Poznania (ok.godz. 7)
--- V max. dla poc. pasażer. od km 0.58 do km 37.30 oraz 59.50 - 76.65 wynosiła 50 km/h
--- skład towarowy w Limanowej na torze 5 (licząc od budynku)
--- poczekalnia i kasa biletowa w Limanowej (charakterystyczne kwadratowe żółte bilety)
--- przewóz poczty w wagonie + poczta na dworcu w Chabówce (wózki , paczki , worki ...)
--- zapowiadanie pociągów na przyst.NS Miasto , jeśli odjeżdżał później z "głównego" (sam osobiście słyszałem)
--- dyżurni ruchu na stacjach
--- i inne jak np. czynna poczekalnia i kasa w NS M , zapory "na korbę" , bilety kartonikowe , budynek stacji Rabka Zaryte , czynne bocznice do bazy paliw w Limanowej i składu węglowego w NS przy ul. Asnyka , półzapory na ul. Jagodowej ...
|