Odpowiedz 
Kolej wróci do łask
Autor Wiadomość
gines Offline
Użytkownik

Liczba postów: 110
Kolej wróci do łask
Cytat:Już za dwa lata między Nowym Sączem a Limanową mają kursować szynobusy. To pomysł, który ma znacznie ułatwić komunikację między dwoma miastami.

- Podpowiadamy rewitalizację tego odcinka, ponieważ połączenia osobowe na tej linii byłyby pewnym rozwiązaniem problemu korków, które tworzą się na moście heleńskim – tłumaczy Włodzimierz Zembol, dyrektor Zakładu Linii Kolejowych w Nowym Sączu.

Pomysł jest alternatywą dla linii Nowy Sącz-Chabówka, której realizacja okazała się zbyt kosztowna. W jego wcielenie w życie włączył się poseł Andrzej Czerwiński.

- Konieczna jest modernizacja torów i elektryki. Trzeba tam też będzie wprowadzić rozwiązania, dzięki którym pociągi nie będą blokowały przejazdów kolejowych na drogach i wykonać inne prace – mówi poseł.

W sprawie połączenia kolejowego Nowy Sącz-Limanowa odbyły się już pierwsze spotkania z samorządowcami.

- Mamy pomysł i przygotowujemy koncepcję, jak go zrealizować, ale tutaj potrzebne jest też zaangażowanie władz obu miast i powiatów. Jeśli będą przychylni i zdecydują się wesprzeć inwestycję, we wrześniu przyszłego roku zapadną ostateczne, wiążące decyzje – tłumaczy wicemarszałek województwa małopolskiego Roman Ciepiela.

- O ile nic nie stanie na przeszkodzie, połączenia osobowe z Nowego Sącza do Limanowej zostaną uruchomione za dwa lata – dodaje poseł Czerwiński.

Obecnie z lini kolejowej Nowy Sącz - Chabówka korzystają tylko pociągi na przejazdy techniczne.

Źródło:Limanowa.in

D29-104 Chabówka - Nowy Sącz
20-08-2011 21:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792

Z przyzwoitości, by chociaż nadziei nie robili.
Tej linii może pomóc tylko Unia.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
21-08-2011 00:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Cytat:Trzeba tam też będzie wprowadzić rozwiązania, dzięki którym pociągi nie będą blokowały przejazdów kolejowych na drogach

Drogi rządzą i wszystko jasne!

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
21-08-2011 11:50
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Ale bzdury, mowia jakby nigdy tamtedy pociagi nie jezdzily- takie wrazenie mozna by odniesc czytajac to bajdurzenie Icon_twisted A skoro chca uruchamiac pociagi, to wiadomo chyba ze jest to alternatywa dla aut- a skoro chca przede wszystkim zadbac o to, zeby pociagi nie tamowaly ruchu ulicznego, to niech sie zastanowia, czy serio chca tych pociagow, skoro priorytetem jest nie-przeszkadzanie samochodzikom.
21-08-2011 22:20
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Problem dotyczy w zasadzie tylko Chełmca, tu trzeba by zbudować skrzyżowanie bezkolizyjne. Korków by nie było, a i jeden posterunek mniej do obsadzenia. To by była jedyna większa inwestycja w tej dziedzinie. Ach rozmarzyłem się.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
22-08-2011 00:16
Muszyniak Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 243

A na kogo trzeba zagłosować ???
22-08-2011 06:15
malizna Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 127

Patrząc na to wszystko to NA NIKOGO!!! Widać że sie pchają do koryta więc obiecują Icon_lol
A unia ma to gdzieś...
23-08-2011 18:23
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

Kiedy ludzie zrozumieja ze takie deklaracje pojawiaja sie TYLKO przed wyborami ? Czy mamy az tak glupie spoleczenstwo?

Puszczenie w obecnych warunkach 3 par szynobusow do Limanowej to bylaby partyzantka i skonczyloby sie to jak Nowy Sącz Miasto. Ja bym sie zastanowił nad 3 parami pociagow sezonowych- pod turystow, a nie pod codziennie dojezdzajacych.
23-08-2011 18:50
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Jeden bezpośredni z Chabówki do Sącza mi się marzy, tak by rano można było pojechać, po południu wrócić. Uważam też, że przy niewielkim remoncie odcinek Rabka-Mszana mógłby wygenerować frekwencją na coś w stylu Sa107. Busy z Rabki do Mszany jeżdżą pełne. A Inspekcja ostatnio była i wyrzucała "nadmiarowych" pasażerów. Grzechem naszej linii jest nie tylko zły stan torów, ale też brak peronów (kto będzie chciał wsiadać prosto z błota np. w Limanowej czy Tymbarku) oraz duża pracochłonność. Limanowa - 3 nastawnie, Mszana dwie, Zaryte dwie, kilka przejazdów jest z dróżnikiem. By uruchomić normalny ruch trzeba by sterować wykonawczymi zdalnie, bo inaczej na pensje nie zarobimy.
Przystanki są daleko od miasta. (Tymbark, Dobra, Skrzydlna, Męcina, Pisarzowa etc)
Dajmy na to, że dostaliśmy na tą linię dotację, to gdzie by jeszcze dobudować nowy przystanek poza Limanową Sowliny i jeszcze jednym w Sączu pomiędzy Miastem, a Centralnym?
Poza tym koniecznie trzeba by było przebudować przejazd w Chełmcu.

Cytat:A unia ma to gdzieś...
Jakby obrotni burmistrzowie z silnym lobby się dogadali ... Unia daje tylko trzeba umieć prosić o to, widać to na przykładzie dynamicznie rozwijającej się Mszany.

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
24-08-2011 10:15
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

MK_Rabka napisał(a):
Cytat:A unia ma to gdzieś...
Unia daje tylko trzeba umieć prosić o to, widać to na przykładzie dynamicznie rozwijającej się Mszany.
Zgadza się. To nie Unia jest be, tylko ci, którzy na nią zwalają. Unia jest skora do pomocy i dofinansowania, ale większość włodarzy [ od samiuśkiej góry do samiuśkiego dołu ] nie potrafią, a może nie chcą brać od unii i innych jej podobnych. Prosty przykład euro 2012 - mogliśmy tyle wyremontować i zrobić za kasę unijną i uefowską i co ?
Niestety, ale głównie winnymi tego są ci, którzy potrafią tylko nadawać, że unia nic nie daje....

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
24-08-2011 16:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dróżnik_PLK Offline
Użytkownik

Liczba postów: 79

Głosujcie na Komitet Nowej Prawicy. Oni na pewno nie będą tak uciekać jak sena tor Kogut.
A co do uruchomienia połączeń to ja uważam że szklanka jest do połowy pusta, czyli guzik z tego. Nie łudził bym się na otwarcie znów tego odcinka. To moje zdanie. A UE ma nas gdzieś więcej wpłacamy niż dostajemy. Takie jest moje zdanie. Ja nie głosuje już na Koguta dałem mu 2 szanse już mu 3 nie dam.

Galeria zdjęć
<!-- m -->http://picasaweb.google.com/droznik.plk<!-- m -->
11-09-2011 09:54
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

dróżnik_PLK napisał(a):Głosujcie na Komitet Nowej Prawicy. Oni na pewno nie będą tak uciekać jak sena tor Kogut..
Rozumiem, że masz na myśli Kongres Nowej Prawicy. Dlatego chyba sam nie wiesz, co piszesz. Liderem tej partii jest zdaje się Janusz Korwin-Mikke. Niedawno kwestionował on np. sens istnienia linii kolejowej z Krakowa do Zakopanego. Opowiadał się też za likwidacją... tramwajów na rzecz transportu drogowego.
Oto jeden z cytatów Pana Mikke:
"4 stycznia na po raz kolejny postulowałem likwidację kolei – na przykładzie linii do Zakopca. I będę uparcie ciągnął ten temat. Od wynalezienia samochodu minęło już ponad 100 lat – a koleje nadal istnieją!!! Co więcej: poszczególne rządy topią ogromne pieniądze w sztuczne podtrzymywanie tego zabytkowego środka transportu"
11-09-2011 10:04
Odpowiedz 

Skocz do: