Odpowiedz 
Wakacje bez Kryniczanki
Autor Wiadomość
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 959

Pułtuś napisał(a):Będzie KKA za TLKi czy skrócone do Krakowa?

Osobiście stawiam na pociąg do Krakowa a od Krakowa KKA do Krynicy z pominięciem Tarnowa, Stróż, Grybowa powód - brak bazy IC w Tarnowie trzeba PR płacić a w wydłużenie do Przemyśla nie wierzę.

Pułtuś napisał(a):No przecież w wakacje dojeżdżały Tatry do Nowego Sącza i jakoś to działało z tą KKA

W wakacje nic nie dojeżdzało wszystko skrócone było do Krakowa. Dojazd był w grudniu i styczniu.

Elektrowóz napisał(a):Ale ile wagonów miały tatry i ile nimi ludzi jechało
Cztery wagony ale ciężko frekwe wybadać średnią bo w Krynicy sięgała 60% na starcie mam fotki ale to był okres szczytowy lepszy niż lato.

Pytaniem jest czy ten zysk czasowy 7 minut dotyczy regio czy wyższej kategorii jak Regio to super jak innych to trochę gorzej.

<!-- m -->http://kolejowe-sprawy.pl<!-- m -->
16-04-2011 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,497

@Kryniczanin- a jakich innych ? Przeciez poza pociagami REGIO nic kryniczanka nie jezdzi i dlugo nie pojezdzi... ogryzków nie liczę. Co do KKA Krakow-Sacz to nie mozna tak robic, takie praktyki nie są stosowane- zawsze autobus jedzie wzdłuż trasy pociągu a nie na skróty przez Brzesko, Czchów- nie widzę tego!
16-04-2011 14:13
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

Jestem całym sercem za remontem, ale zamykanie szlaku na wakacje kiedy jest największy ruch pasażerski, celem zyskania 7 minut to jakaś paranoja... tym bardziej, że większość ludzi ma zegarki ustawione +/- 5 min. Poza tym co z remontu i zaoszczędzonych 7 minut jeśli przez trzy miesiące rozpanoszy się busiarstwo i pksowstwo ? Za trzy miesiące jeszcze mniej ludzi będzie korzystać z pociągów...
Pułtuś nie jaraj się tak tymi 7 minutami... zamknięcie całej linii na kwartał sugerowałoby gruntowną modernizację i skrócenie czasu o 30 - 60 minut. Może włącz sobie kanały typu Discowery i popatrz jak w cywilizowanych krajach przeprowadza się remonty i modernizacje linii i jakie są tego efekty... 7 minut - śmiech na sali.
Zamiast pomyśleć i rozłożyć taką operację na mniejsze i działać bez straty na przewozach mamy typowo pkp'owskie działanie... Nie chcę być czarnowidzem, ale u nas w Polsce już kilkukrotnie zamykano linie, które były całkiem świeżo po remoncie....

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
16-04-2011 14:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Pułtuś napisał(a):Co do KKA Krakow-Sacz to nie mozna tak robic, takie praktyki nie są stosowane- zawsze autobus jedzie wzdłuż trasy pociągu

To jest normalna od zawsze stosowana praktyka. Oznaczenie < i jedzie inną drogą tyle. Patrz wjazd do Muszyny głównej stacji i Piwnicznej stacji KKA od Nowego Sącza w tamtym roku. Nie było tych przystanków.

hds.147 napisał(a):zamknięcie całej linii na kwartał sugerowałoby gruntowną modernizację i skrócenie czasu o 30 - 60 minut

Ale co ty chcesz tutaj zrobić bez prostowania linii? Jedynie przywrócenie rekordowego czasu Tarnów - Stróże bez postoju 51min wchodzi w rachubę a nie żadne pół godziny. ALe fakt moderna powinna być robiona teraz i po wakacjach dokończenie.

16-04-2011 14:24
Pułtuś Offline
Członek NSMK

@Hds.147- jestem realistą i staram się uzyskać cokolwiek zdając sobie sprawę z naszych realiów i mozliwości, a nie bujam w obłokach. Wiadomo że każdy może powiedzieć- zróbmy dziesięc estakad, dwutor, tunele i zróbmy 160 z Sacza do Stroz. Ale wszyscy też wiemy że to nierealne ! Jeszcze raz powtarzam Ci, że nie chodzi o powtarzane po raz kolejny siedem minut, a o 15, o którą to liczbę minut pogorszy sie czas przejazdu bez remontu. Zdaję sobie sprawę z katastrofy, jaka jest zawieszenie ruchu na wakacje. Ale zdaje sobie sprawe z tego co nastapi, jesli remontu nie bedzie. Krytykujesz pkp'owskie działanie: no to co my mamy zrobic ? Jestesmy w POLSCE, ja wiem ze tu wszystko stoi na glowie a zwłaszcza inwestycje kolejowe, ale czy musze po raz setny słyszeć to, w dodatku od Miłośnika Kolei, który jak najbardziej powinien zdawać sobie z tego sprawę?

Ja wiem że to jest patologia ale... no co my poradzimy ? Możemy teraz tylko szukać pozytywów, zamiast krytykować wszystko co się dzieje...

Równie dobrze mogło nie był ani Acatusów, ani remontu linii, to wszystko są prezenty od samorządu. Przynajmniej nie byłoby problemów. Tylko czy brak zmian nie wyjdzie nam kiedys na złe? Remont trzeba zrobić.

@Kryniczanin- Muszyna czy Piwniczna to tak, ale zawsze to jest trasa równoległa do torów. A jazda z dala od torów, zupełnie inna trasa? Były takie praktyki juz?
16-04-2011 15:27
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Cytat:Muszyna czy Piwniczna to tak, ale zawsze to jest trasa równoległa do torów. A jazda z dala od torów, zupełnie inna trasa? Były takie praktyki juz?

Od zawsze były takie praktyki przy KKA. Nie zawsze była to trasa jak tory przystanki znikały.

16-04-2011 16:08
Exile Offline
Użytkownik

Liczba postów: 536

Akurat na trasie Tarnów-NS droga pokrywa się z linią kolejową, więc nie sądzę, by uruchomiono ZKA przez Czchów. Poza tym wtedy pomija się "najważniejszą" stację w Małopolsce - Stróże Icon_lol

Pułtuś, wg Ciebie ma być tak, że mamy bić pokłony samorządom i PLK, za to, że cokolwiek łaskawie robią? Okres ferii letnich i zimowych jest na Sądecczyźnie święty, dla wielu ludzi ten czas to jedyna okazja do zarobku, a tu proszę - zamknięcie linii i murowany odpływ turystów czyt. pieniędzy
16-04-2011 16:08
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Podczas zamknięcia i tak wydłuży się znacznie czas przejazdu KKA z racji, że w tym okresie także będzie zamknięty któryś z mostów na trasie drogowej z Tarnowa do Stróż. Przez co trzeba i tak będzie jechać potężnym objazdem.
16-04-2011 16:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kryniczanin Offline
Użytkownik

Tu jest wykaz terminu prac

Cytat:435 96 Tarnów Filia - Kłokowa - Łowczówek Pleśna 1 4,000 10,500 01.06.11 23.08.11
436 96 Kłokowa - Tuchów 1 8,400 21,000 04.06.11 08.06.11
437 96 Łowczówek Pleśna - Tuchów 1 8,400 20,578 0106.11 23.08.11
438 96 Tuchów - Gromnik 1 25,398 26,677 01.06.11 10.06.11
439 96 Gromnik - Bogoniowice Ciężkowice 1 31,319 32,694 13.06.11 22.06.11
440 96 Bogoniowice Ciężkowice - Bobowa 1 38,313 41,783 02.07.11 30.08.11
441 96 Gromnik - Bogoniowice Ciężkowice 1 32,000 36,000 07.06.11 09.06.11
442 96 Bogoniowice Ciężkowice - Bobowa 1 39,778 40,738 04.07.11 13.07.11
443 96 Bogoniowice Ciężkowice - Bobowa 1 36,500 47,950 10.06.11 15.06.11
444 96 Bobowa - Stróże 1 47,950 57,000 16.06.11 22.06.11
445 96 Bobowa - Stróże 1 53,086 54,426 18.07.11 27.07.11

No i niby z Stróż można jeżdzić normalnie do Sącza/Krynicy, z Bobowej normalnie poza 2 tygodniami. Bo KKA z Stróż do Sącza to 1h jak nie lepiej z wjazdami wszędzie. A odcinek Nowy Sącz - Krynicy też nie jest pusty w wakacje - grupy, wycieczki.

16-04-2011 16:21
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

Kryniczanin... to była metafora Icon_wink Ale z drugiej strony trzy miesiące to mało, żeby wyprostować parę zakrętów ?
Pułtuś... przestań patrzeć przez pryzmat siebie. Wszyscy wiemy, że po remoncie będziesz sobie jeździł pociągiem do Krakowa te 7 minut krócej... jeśli jeszcze pociągi wrócą na kryniczankę.
Co do samego remontu, przestań się jarać jak małolat lizakiem... zrozum, że takie modernizacje [ usunięcie kilku sierżantów, itp - żeby nie wydłużać czasu i może trochę go skrócić ] można wykonać bez zamykania linii na tak długi czas... już wielokrotnie tak było

Ze swojej strony dodam, że słyszałem, iż zamknięcie ma dotyczyć tylko odcinka Tarnów - Stróże... jeśli pr i ic wykaże trochę rozsądku i pomysłowości, to mogłoby nie być tragicznie, ale jak znam życie to pewnie i tak będzie

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
16-04-2011 16:25
Kryniczanin Offline
Użytkownik

hds.147, Tak dokładnie jest Tarnów - Stróże potem mają niby grzebać na Stróże - Grybów chyba z tym przepustem i sierżantem ale tam mamy luxus dwóch torów!
hds.147 napisał(a):jeśli jeszcze pociągi wrócą na kryniczankę

Wrócą na jesień wszak wybory więc po co tracić elektorat a wiadomo kto rządzi w województwie. Ale na jak długo wrócą to drugie pytanie.

hds.147 napisał(a):żeby wyprostować parę zakrętów

O ile wiem to już wchodzi w nową budowę a więc masa i stado papierów plus koszty

hds.147 napisał(a):jeśli pr i ic wykaże trochę rozsądku i pomysłowości, to mogłoby nie być tragicznie, ale jak znam życie to pewnie i tak będzie

Jak rozmawiałem z ludzmi z kolei to różne rzeczy słyszałem jedne zaprzeczające drugim że szkoda je cytować. Icon_mrgreen

Ale Krynica - Nowy Sącz - Stróże/Bobowa pociągi PR i tu przesiadka a IC...Obecnie jeżdzimy Gdynia - Krynica przez Iławę, Warszawę, Bełchów, Koluszki, Częstochowę, Katowice dość podobny czas miałby taki wynalazek ale tylko jeden pociąg żeby koszt nie był zbyt wysoki Gdynia - Bydgoszcz - Toruń - Kutno - Warszawa - Lublin - Stalowa Wola - Rzeszów - Jasło - Krynica miałby czas dość podobny do obecnego wynalazku z Warszawy nawet szybszy niż obecny wynalazek żeby jechać dieslem z Stalowej do Rzeszowa bez zmiany czoła przez Łańcut.

16-04-2011 16:44
Pułtuś Offline
Członek NSMK

Exile napisał(a):Pułtuś, wg Ciebie ma być tak, że mamy bić pokłony samorządom i PLK, za to, że cokolwiek łaskawie robią? Okres ferii letnich i zimowych jest na Sądecczyźnie święty, dla wielu ludzi ten czas to jedyna okazja do zarobku, a tu proszę - zamknięcie linii i murowany odpływ turystów czyt. pieniędzy

Nic w przyrodzie nie ginie- zreszta ostatnie wakacje pokazały, jak wypełnia się luka w polaczeniach do Krynicy i pojawiły się u nas PKS Łódź i inne cuda...

@Hds.147- prosze Cie, nie przeginaj Icon_exclaim Ze ja niby mysle o sobie??? Dla twojej informacji- do Sacza jeżdże teraz raz na miesiac, a w wakacje chętnie bym pojeździł bo jest wolne- więc w moim interesie też by było fajnie, gdyby w wakacje linia była przejezdna. Mam nadzieje ze tym argumentem zbiłem twój argument o mysleniu o sobie... Co do tego, ze gdzie indziej takie modernizacje nie robia problemow- u nas jest JEDNOTOR, nie ma jak objechac zdjetych szyn czy zdjetych podkładów Icon_exclaim nieprzejezdnosc szlaku swiadczy tylko o tym, że to będzie poważny remont a nie podsypanie toru- jeśli nie ma na szlaku problemów, to znaczy że w zasadzie nic nie robia. Amen. Tworzysz sobie przed oczami obraz złego PLK, które nic nie robi tylko czyha jak tu na złość zrobić wszystkim... Icon_rolleyes Jeśli remont ma trwać tak długo, to widocznie są powody ku temu, to nie jest niczyj spisek...
16-04-2011 17:15
Burdzio Offline
Użytkownik

Liczba postów: 190

Pułtuś napisał(a):Nic w przyrodzie nie ginie- zreszta ostatnie wakacje pokazały, jak wypełnia się luka w polaczeniach do Krynicy i pojawiły się u nas PKS Łódź i inne cuda...
Kurs Krynica-Łódź został uruchomiony w 1978 roku więc się niezbyt tak nagle pojawił Icon_smile

W tym wieku z nowych kursów to się pojawiło tylko:
-Szczawnica-Warszawa (2005 rok);
- Krynica - Warszawa nocny (2006 rok)
- Krynica - Koszalin (2007 rok),
więc trudno mówić co by ktoś tu jakąś lukę zapełniał Icon_smile

PKSem: 2009 - 15535 km, 2010 - 14231 km, 2011 - ~15000 km, 2012 - ~8000 km
16-04-2011 19:44
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467

Nie ma to jak mikolskie narzekanie...

Biadolącym nad KKA przypominam zeszłoroczny czerwiec, odcinek Tarnów - Stróże nieprzejezdny po powodzi, most na Popradzie leży w rzece, a nieśmiertelne pociągi Stróże - Nowy Sącz kursują rozkładowo. Jestem pewny że na czas tegorocznych zamknięć PR uruchomi KKA na odcinku Tarnów - Stróże (lub krótszym, np. do Bobowej), a na odcinku Stróże - Krynica ruch będzie prowadzony normalnie. Co do IC to trudno przewidywać, ale gdyby chcieli mogliby się umówić z PR na przewóz podróżnych ich pociągami.

Co do terminu prac to jaki by on nie był i tak ktoś by narzekał. Rozebranie mostu czy przepustu i postawienie nowego musi potrwać i nie wiem jak wyobrażacie sobie "rozpoczęcie prac teraz i dokończenie po wakacjach".

Na sam koniec przypominam podstawowy fakt którego jakoś nie chcecie przyjąć do wiadomości: KRYNICZANKA TO LINIA TOWAROWA. To na przewozach towarowych ta linia na siebie zarabia i to tylko i wyłącznie dla towarów odbudowano zniszczony most. A ponieważ szczyt przewozów towarowych przypada na wiosnę i jesień remont kryniczanki jest prowadzony w wakacje i jest to najbardziej rozsądne rozwiązanie. CBDU
16-04-2011 20:37
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521

Nie ważne kto będzie cokolwiek mówić, i tak jestem za remontem. I podpisuję się pod postami Dolmia i Pułtusia. Remont ma być przeprowadzony by nie dopuścić do wprowadzania kolejnych ograniczeń na przepustach oraz by linia była w dobrym stanie technicznych. A to że czas wzrośnie o 7 min? To jest tylko gratis co oczywiście jest dobre. Po co w samochodzie naprawiać jedno uszkodzone koło jeśli jeszcze trzy są dobre, a choćby po to by nie wystąpiły inne usterki mniej lub bardziej niebezpieczne.
Brak remontu doprowadzi do jeszcze większego wydłużenia czasu.

Poza tym, uważam że termin jest właśnie bardzo dobry z racji tego, że (jak można wyczytać w Rynku Kolejowym) głównie z linii korzystają pasażerowie, którzy jeżdżą Przewozami Regionalnymi do szkoły czy w mniejszym stopniu do pracy. Bo oni mają najwięcej zniżek (uczniowie). Nie ma co się oszukiwać. Gdyby nie to, że naszą linią jeżdżą brutta, mielibyśmy to samo co na Sucha - Żywiec. Tak jak pisze Dolmio. Nasza linia jest typową linią towarową.
16-04-2011 22:27
Odpowiedz 

Skocz do: