Odpowiedz 
Książka "Kolej Transwersalna"
Autor Wiadomość
jasek
Unregistered

Bryndza napisał(a):czy oferta DOTYCZACA KSIAZKI DALEJ JEST AKTUALNA?Icon_smile

Ja wlasnie sobie sprezentowalem. Niestety czuje pewien niedosyt - spodziewalem sie, ze ksiazka, a wlasciwe archiwalne fotografie w niej zamieszczone powala mnie totalnie. A tu brakuje fotek np. z przed elektryfikacji kryniczanki m.in. brutta na parowozach albo na 2xST43, nie ma nic nt. ST44 w Saczu. Tylko jedna (MEGA) fota brutta na CH-NS ta z ST43-385 pod Mecina, autorstwa D. Brodowskiego. Brakuje rysunkow dawnych ukladow stacyjnych wazniejszych stacji. Ponadto jest troche literowek i pomylki w numerach sadeckich ET21 przy fotografiach autorstwa G. Nycza m.in. "ET21-579" i "ET21-458". Moja ogolna ocena: dosc dobra Icon_smile Pozdro!
14-12-2009 17:13
Odpowiedz cytując ten post
gn Offline
Użytkownik

Liczba postów: 29

jasek napisał(a):
Lukasz92 napisał(a):ET22 z bipą w Jaśle na planowym pociągu!)

>ET22 w Jasle to nic nadzwyczajnego. Na Wetlinie (Krakow-Zagorz) zagladaly swego czasu
Na tym pociągu pojawiały sie nawet EP09

>oraz na Towarowa na obtoczke.

Tu pojawiały sie jeszcze na długo przed elektryfikacja linii do jasła. Ale ET22 z planową osobówką to niezwykła rzadkosc

GN
02-02-2010 23:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jasek
Unregistered

gn napisał(a):Na tym pociągu pojawiały sie nawet EP09
Pamiętam. Szkoda, że brak dokumentacji fotograficznej.
gn napisał(a):Tu pojawiały sie jeszcze na długo przed elektryfikacja linii do jasła.

Podsyłane linią rzeszowską...
gn napisał(a):Ale ET22 z planową osobówką to niezwykła rzadkosc
Owszem, a i fota bardzo przyjemna.
Pozdro!
05-02-2010 11:40
kolejoman5 Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 659

jasek napisał(a):Co z tym opracowaniem "Kryniczanka" linia kolejowa 96 Tarnow-Leluchow tez byla zapowiadana, ukazala sie juz??
Pozdro
Nareszcie się ukazała.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://kmd.pl/">http://kmd.pl/</a><!-- m -->
12-02-2010 18:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jasek
Unregistered

kolejoman5 napisał(a):Nareszcie się ukazała. <!-- m --><a class="postlink" href="http://kmd.pl/">http://kmd.pl/</a><!-- m -->
Super, jutro odwiedze księgarnię. Dzięki za info.
12-02-2010 20:20
malizna Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 127

Warto było poczekać na ''KRYNICZANKE''do mnie już dotarła i oglądnąwszy ją po łebkach jestem zadowolony Icon_biggrin Trzeba poczekać na jakąś następną perełke. Icon_lol

[ Dodano: 2010-02-13, 13:08 ]
Wieści z ostatniej chwili; ma się ukazać druga część ''Kryniczanki'' a w niej linia 105 Muszyna -Krynica oraz dzieje parowozowni Nowy Sącz i dzieje warsztatów. Planowany zeszyt drugi jest na przełomie 2010/2011. To co czekamy? Icon_biggrin
13-02-2010 10:58
TM Offline
Użytkownik

Liczba postów: 173

Gdy patrzę na zdjęcie na okładce oraz na nazwisko jednego z autorów mam poważne obawy, czy ta "kryniczanka" jest cokolwiek warta. Czy to jest dostępne w jakichś księgarniach, żeby można było najpierw obejrzeć, a potem kupić?
13-02-2010 14:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
malizna Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 127

Z tego co wiem to chyba tylko tak; <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kmd.pl/kontakt.php">http://www.kmd.pl/kontakt.php</a><!-- m -->
14-02-2010 19:20
jasek
Unregistered

TM napisał(a):Gdy patrzę na zdjęcie na okładce oraz na nazwisko jednego z autorów mam poważne obawy, czy ta "kryniczanka" jest cokolwiek warta. Czy to jest dostępne w jakichś księgarniach, żeby można było najpierw obejrzeć, a potem kupić?
W Jaśle nie wiem. W KRK zapytaj na Stradomskiej albo na Łobzowskiej - sklep z kolejkami. Ja zakupiłem (39 zł) dopiero na Metro Świętokrzyska w "Parowoziku" bo gdzie indziej nie było i jest OK. Są schematy stacyjne, na które czekałem oraz sporo info z dawnych czasów - foty kopciuchów z Andrzejówki, EP05 w NS. Masa fotek starych jak i nowszych. Niestety jest parę literówek i nieścisłości ale do przeżycia. Ale na fotki z 80's ORWO full kolor z 2xTy2 z pętli grybowskiej no może kiedyś się doczekam, no chyba że Ty zbierzesz materiały i ładnie opiszesz w swojej książce. Duże podziękowania dla Autorów, że "się chciało".
malizna napisał(a):Wieści z ostatniej chwili; ma się ukazać druga część ''Kryniczanki'' a w niej linia 105 Muszyna -Krynica oraz dzieje parowozowni Nowy Sącz i dzieje warsztatów. Planowany zeszyt drugi jest na przełomie 2010/2011. To co czekamy?

Oby, nie wyszło tak jak z II-gą częścią artykułu Pana Zbigniewa Sułkowskiego, na temat linii CH-NS, na który też czekam...
15-02-2010 17:54
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,753

W Empiku w Sączu numer powinien się pojawić w okolicach środy-czwartku.
15-02-2010 19:20
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797

W którym ? Bo od jakiegoś czasu w żadnym nie mogę znaleźć nic o tej tematyce....

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
15-02-2010 21:11
mojżesz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 885

Właśnie sobie kupiłem w Empiku w Rynku. Był jeden egzemplarz. Z pobieżnego przeglądu brakuje fotki EM10, jest ciekawe malowanie ET41-091, niektóre zdjęcia są z WRP.
PS:Na WRP skasowali konta dla gości. :/
17-02-2010 19:06
gn Offline
Użytkownik

Liczba postów: 29

malizna napisał(a):Wieści z ostatniej chwili; ma się ukazać druga część ''Kryniczanki'' a w niej linia 105 Muszyna -Krynica oraz dzieje parowozowni Nowy Sącz i dzieje warsztatów. Planowany zeszyt drugi jest na przełomie 2010/2011. To co czekamy?

Oby, nie wyszło tak jak z II-gą częścią artykułu Pana Zbigniewa Sułkowskiego, na temat linii CH-NS, na który też czekam...[/quote]

Niestety książka zawiera dużo błędów merytorycznych. taka np. tabelka z obsługą trakcyjną pociągów to mysle ze lepszą by wróżka z fusów wywróżyła, brakuje tez fotek z czasów bezducia na tej linii, a wiem skądinnąd, że ludzie takie fotki posiadają (np starsi MK z Krakowa)

GN
09-03-2010 23:39
jasek
Unregistered

gn napisał(a):Niestety książka zawiera dużo błędów merytorycznych. taka np. tabelka z obsługą trakcyjną pociągów to mysle ze lepszą by wróżka z fusów wywróżyła,
A co jest nie tak?
gn napisał(a):brakuje tez fotek z czasów bezducia na tej linii, a wiem skądinnąd, że ludzie takie fotki posiadają (np starsi MK z Krakowa)
Grzesiu, to jest tzw. "szuflandia" wszystko do szuflady i na kluczyk. Nie chodzi tu o możliwość pozyskania tych materiałów i wrzucanie do netu ale właśnie o "fachowe" publikacje w artykułach lub książkach. Pozdro!
15-04-2010 19:51
TM Offline
Użytkownik

Liczba postów: 173

jasek napisał(a):
gn napisał(a):Niestety książka zawiera dużo błędów merytorycznych. taka np. tabelka z obsługą trakcyjną pociągów to mysle ze lepszą by wróżka z fusów wywróżyła,
A co jest nie tak?

Po pierwsze błędy czysto merytoryczne, np.
- str. 250, tabela - most na Wisłoku w Besku jadąc od Jasła znajduje się za przystankiem, nie przed.
- str. 255 - łącznica do stacji towarowej w Jaśle na pewno jest dłuższa niż 1km, ma ich bodajże 3.
- str. 264 - w Jaśle nie ma mostu na Wisłoku, a na Wisłoce.
- nie mam zapisanej strony, ale gdzieś w tekście autorzy twierdzą, że granica między Polską a ZSRR była na jednym z mostów między Olszanicą a Ustianową, co jest nieprawdą.

Po drugie cała masa literówek, np.
- str. 238 - Skołyszyn a nie Skołoszyn
- str. 256 - Rostoki Kopalnia a nie Kopania itd.

Po trzecie, wyjątkowo kiepsko napisany tekst np.
- str. 221 - 20 grudnia 1985r. zelektryfikowano odcinek Stróże – Grybów - co najwyżej oddano do użytku po elektryfikacji, odcinka nie elektryfikuje się w jeden dzień.
- str. 263 - Pod Gorlicami zginęło 49 000 żołnierzy - policzyli co do osoby? Jakim cudem? Zginęło około 49 tys., ewentualnie ponad 49 tys.
- str. 254 - We wrześniu 1939r. zawiadowcą stacji został Niemiec - chodzi o Niemca, obywatela III Rzeszy (mogło tak być), czy o Polaka nazwiskiem Niemiec (tak też mogło być, nazwisko to do dziś w Jaśle i okolicach jest popularne)?

No i po czwarte, najbardziej wkurzające - pominięto całą masę mniej lub bardziej istotnych informacji, które z powodzeniem można było w książce podać. Czemu nie napisano o tym, że przystanek w Szalowej "wychodził" tuż po wojnie tamtejszy ksiądz proboszcz? Czemu nie ma ani słowa o bocznicach do CPN w Libuszy ani ZPRE w Jedliczu? Czemu nie napisano nic o tym skąd się wzięły nazwy Iwonicz i Rymanów dla Targowisk i Wróblika (nie każdy musi wiedzieć, że te dwa miasta to uzdrowiska)? Czemu nie ma ani słowem wspomniane, że jeździł tymi liniami pociąg Rzeszów - Koszyce? Albo że swój epizod miały SU45? Nie ma też żadnej szerszej wzmianki o ruchu towarowym - gdzie jeżdżą, co wożą, czym obsługują. I tak można w kółko. Generalnie miałem wrażenie, że książkę napisał facet, który nigdy tymi liniami nie jechał, bazował jedynie na encyklopedycznych faktach i kompletnie nie czuł tutejszego klimatu.
15-04-2010 20:49
Odpowiedz 

Skocz do: