Odpowiedz 
Zmiany w obiegach małopolskich EZT...
Autor Wiadomość
ŻAQ Offline
Użytkownik

Liczba postów: 226

Lukasz92 napisał(a):A poza tym na Jaworzynie od dobrych kilku dni zamiast EN71 kursują EN57 - wie ktoś może co jest powodem puszczania krótszego składu?

Koniec sezonu oraz racjonalizacja obiegów z uwagi na kolej aglomeracyjną prowincji krakowskiej.

EN71 śmigają głównie na pociągach Kraków - Katowice oraz Kraków - Tarnów (tych mniej obłożonych).
17-09-2009 08:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467

We wtorek jechałem z Krakowa do Tarnowa i jechał EN71, do tej pory zawsze na tym pociągu jeździły SPOTy. Co do Jaworzyny to mam nadzieje że od października będą już puszczać EN71 (albo nawet lepiej 2xEN57).
17-09-2009 08:29
ŻAQ Offline
Użytkownik

Dolmio napisał(a):We wtorek jechałem z Krakowa do Tarnowa i jechał EN71, do tej pory zawsze na tym pociągu jeździły SPOTy. Co do Jaworzyny to mam nadzieje że od października będą już puszczać EN71 (albo nawet lepiej 2xEN57).

Tylko powiedz mi po co 2 EN57 albo 1 EN71?
17-09-2009 09:26
pysi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 343

Ja miałem okazję być w poniedziałek w krk, jechałem 1x spot odjazd z Tarnowa o 14:40, zapełnienie takie sobie, bylo kilka wolnych miejsc siedzących. Powrót z krk we wtorek o 12:45, 2x spot. wypakowany po brzegi Icon_biggrin Także spoty dalej jeżdżą Icon_smile
17-09-2009 11:53
Dolmio Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 467

Dyspozytor, w dni powszednie to jeden EN57 pewnie spokojnie wystarcza, ale ja często jeżdżę w niedziele i w EN71 wszystkie miejsca siedzące są zwykle zajęte już w Stróżach, a na odcinku Tarnów-Kraków podróż odbywa się w warunkach uwłaczających ludzkiej godności. Choć czasami w Tarnowie przypinali drugą jednostkę i wtedy dało się jechać.
17-09-2009 12:07
pkpic Offline
Użytkownik

Liczba postów: 527

Dyspozytor napisał(a):Tylko powiedz mi po co 2 EN57 albo 1 EN71?

Na obecnej Jaworzynie EN71 był wystarczający, gdyż przyjeżdżała ona do Tarnowa pełna ludzi. Miałem okazję ostatnio widzieć EN57 na Jaworce, i nie powiem, żeby ludzie z niej wysiadający byli jakoś specjalnie szczęśliwi.
17-09-2009 16:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jasek
Unregistered

Dyspozytor napisał(a):racjonalizacja obiegów z uwagi na kolej aglomeracyjną prowincji krakowskiej.

Oraz obsluga InterRegio...
BTW widzialem juz w Warszawie EN57-1142 czekam na EN57-001 :-)
BTW2 dzis na Grochowie szykowal sie na popoludniowe IR do krk ED72-011 pomalowany interregiowo...

Pozdro!
17-09-2009 16:06
Odpowiedz cytując ten post
pkpic Offline
Użytkownik

jasek napisał(a):Oraz obsluga InterRegio...

Akuratnie tutaj, nie ma to wielkiego znaczenia, bo większość połączeń interREGIO na magistrali E30 obsługują katowicki i opolski Zakład PR.
17-09-2009 16:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ŻAQ Offline
Użytkownik

Jaworzyna w postaci prawdziwego przyspieszonego (postoje jak pospieszny) w zupełności wystarczy jako EN57. Ja bym poszedł w takie rozwiązanie:

w (D) puścić osobówkę w planie Jaworzyny rel. Kraków - Nowy Sącz
w © puścić przyspieszony (ale z prawdziwego zdarzenia) rel. Kraków - Krynica i skomunikować to z osobowym Muszyna - Plavec, który z kolei w Plavcu będzie skomunikowany z osobowymi w kierunku Presova/Lipan oraz Popradu Tatry, oraz analogicznie na powrót.

Zawsze będę się upierał, że pociągi przyspieszone do miejscowości wypoczynkowych/baz turystycznych/miejsc wypadowych mają dowozić weekendowiczów jak najszybciej do miejsca docelowego, a nie służyć jako ruch aglomeracyjny, podmiejski czy też 'comuterski'

Teraz mnie możecie zlinczować Icon_smile

PS. Czytaliście na stronie PR cze jednostka papieska wchodzi na obiegi IR?
17-09-2009 17:36
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,754

Cytat:w (D) puścić osobówkę w planie Jaworzyny rel. Kraków - Nowy Sącz
w © puścić przyspieszony (ale z prawdziwego zdarzenia) rel. Kraków - Krynica i skomunikować to z osobowym Muszyna - Plavec, który z kolei w Plavcu będzie skomunikowany z osobowymi w kierunku Presova/Lipan oraz Popradu Tatry, oraz analogicznie na powrót.
W tygodniu także jest coś potrzebne do Krynicy około 9:30 z Sącza - z obecnej Jaworzyny korzysta spora liczba wycieczek i turystów (pomijając fakt, że duża ich część korzysta ze sporych zniżek...), dlatego imho ta osobówka w D powinna jechać do samej Krynicy.

Co do papieskiego - może się zwolni chociaż jeden ED72 na "Dunajec"... ehh marzenia...
17-09-2009 19:08
pkpic Offline
Użytkownik

Dyspozytor napisał(a):w (D) puścić osobówkę w planie Jaworzyny rel. Kraków - Nowy Sącz
w © puścić przyspieszony (ale z prawdziwego zdarzenia) rel. Kraków - Krynica...
A ja mam inny pomysł: w ubiegłym RJ było bardzo dobre rozwiązanie:
W godzinach porannych, do Tarnowa przyjeżdżała przyspieszona Jaworzyna o 7:44. 20 min wcześniej przyjeżdżała osobówka z Krakowa kursująca w (D). Dalej można by zrobić tak, że Jaworzyna jedzie sobie jako przyspieszony (bez postoju w wioskach typu Chojnik, Mszalnica itp), a około 10:40-11:00 startuje zwykła osobówka rel. Tarnów - Nowy Smycz (Icon_razz)
Powrót podobnie. Jaworka jedzie z Krynicy godzinie-pótorej pózniej. Jedzie jako przyspieszony. W planie obecnej Jaworzyny startuje z Nowego Smycza osobowy do Tarnowa (opcjonalnie do Krakowa), natomiast Jaworka pojedzie w planie osobowego Rzeszów-Kraków (który zostanie skrócony do Tarnowa, i skomunikowany z Jaworzyna)

Dyspozytor napisał(a):Zawsze będę się upierał, że pociągi przyspieszone do miejscowości wypoczynkowych/baz turystycznych/miejsc wypadowych mają dowozić weekendowiczów jak najszybciej do miejsca docelowego, a nie służyć jako ruch aglomeracyjny, podmiejski czy też 'comuterski'
Dokładnie. MZPR popełnił wielki błąd w tym rozkładzie jazdy. Degradacja Jaworzyny do roli osobowego, zamiana wygodnego ED72 na krakowskiego parcha, a teraz na EN57... Generalnie te zmiany są in minus dla MZPR..

Dyspozytor napisał(a):PS. Czytaliście na stronie PR cze jednostka papieska wchodzi na obiegi IR?
Już sobie wyobrażam zadowolone miny pasażerów, którzy zamiast jechać do Warszawy wygodnym ED72 (w trakcji podwójnej) pojadą sobie 14WE, który delikatnie mówiąc jest kiepskim wyrobem... O ilości miejsc nie wspomnę... I ciekawe czy MZPR będzie emitowało filmy w 14WE Icon_smile
17-09-2009 19:13
Kacpergron Offline
Użytkownik

Liczba postów: 37

jasek napisał(a):BTW widzialem juz w Warszawie EN57-1142...

A to ciekawa rzecz Icon_smile EN57-1142 w Warszawie Icon_smile
Tu prezentuję swój filmik dla osób, które nie wiedzą jak wygląda EN57-1142 Icon_smile
http://www.youtube.com/watch?v=jtYkQrY7h...annel_page

Proszę ciąć cytaty..
/dyż. ruchu
18-09-2009 19:49
Odpowiedz 

Skocz do: