Odpowiedz 
Fabryka parowozów 1:25
Autor Wiadomość
Lw Offline
Administrator

Liczba postów: 1,757
Fabryka parowozów 1:25
Już kiedyś miałem zaprezentować, ale troszkę z tym zeszło.

Pod koniec czerwca 2013 rozpoczęła się budowa kartonowego parowozu Ol49 w skali 1:25, na bazie wycinanki firmy MODELIK. Zeszyt wielkości A3 zawiera około 30 stron z większością potrzebnych elementów oraz planów konstrukcji. Model ten był pierwszą tego typu konstrukcją na polskim rynku. Wydanie II z 2007 roku posiada niestety sporo błędów i wymaga dużo uwagi podczas sklejania. Na pewno nie jest to dobry model na początek.

Model można wykonać w dwóch wariantach - jako numer 3 lub 61, z czarną budką lub z zieloną budką. Ja wybrałem Ol49-3 z zieloną budką + tender 25D49-3 - przydział Lok. Ełk, dyr. Warszawa. Oryginał był sprawny do 2001 roku, po czym został odstawiony a następnie sprzedany województwu Kujawsko - Pomorskiemu i aktualnie oczekuje na naprawę główną w Toruniu.

Model skończyłem w grudniu 2013 po ok. 7 miesiącach nieregularnej pracy. Przy regularnej, codziennej pracy myślę, że idzie go ukończyć w 1,5 - 2 miesiące. Jest to mój pierwszy tak skomplikowany model kartonowy.

Model ma prawie metr długości. Zastosowałem w nim elementy cięte laserowo oraz grawerowane tabliczki. Dodatkowo, dorobiłem parę brakujących szczegółów i ulepszyłem m.in. reflektory, wiatrownice, poręcze, sprężarkę, układ rur i przewodów na kotle, przebudowałem połączenie parowozu z tendrem. Model był w całości malowany oraz lakierowany. Docelowo, trafi do Izby Tradycji Węzła Nowosądeckiego. Niebawem ruszy budowa drugiego modelu - OKz32 w tej samej skali.

Zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć zrobionych kalkulatorem: Icon_twisted

19-01-2014 15:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
malizna Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 127
RE: Fabryka parowozów 1:25
Pięknie mnie zaskoczyłeś Łukaszu, a model zacny. Mi od roku zalega w planach Ty2 Angrafu. Muszę kiedyś się za niego zabrać.
20-01-2014 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lw Offline
Administrator

Ty2 będzie chyba moim następnym w kolejce Icon_biggrin Szkoda, że w handlu jest tylko wersja z tendrem na sztywnej ramie 30D42, a nie z klasycznym beczkowym.

Tymczasem, na stanowisko montażowe wjechał OKz32, efekty prac będą już za kilka miesięcy... Icon_twisted
21-01-2014 21:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
malizna Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 127
Szczęśliwie posiadam z beczkowym, ale ze sztywniakiem też nabędę. Miłej zabawy życzę
23-01-2014 20:54
Lw Offline
Administrator

Po prawie roku od poprzedniej prezentacji, najwyższy czas na następną.

Tym razem OKz32-2 z parowozowni Sucha Beskidzka. Maszyna wyprodukowana w 1934 roku jako 5-ty egzemplarz (jako OKz32-5) z serii 25 sztuk lokomotyw przeznaczonych do pracy na górskich liniach Kraków - Zakopane i Tarnów - Krynica. W czasie niemieckiej okupacji oznaczona jako 91 303. Po wojnie otrzymała numer OKz32-2. Do 1974 roku w normalnej służbie, głównie na trasie Kraków - Zakopane. Do 1992 roku zimny eksponat, jako jedyna zachowana sztuka. Od 1992 roku czynny eksponat skansenu w Chabówce.

Model zbudowany w oparciu o wydawnictwo ANSWER. Model odzwierciedla stan z lat normalnej eksploatacji, zaraz po wyjeździe z ZNTK (bez brudzenia). Kocioł, budka, skrzynie wodne i węglowe oliwkowe - typowo dla parowozów pasażerskich. Ostoja czerwona. 60 cm długości. W modelu wykonano większość śrub i nitów. Odtworzyłem instalację hamulcową, smarowania, piaskowania i zasilania kotła. Model malowany farbami akrylowymi i lakierowany w celu zabezpieczenia.

Prezentuje się całkiem zgrabnie, jak przystało na przedwojenną elegantkę Icon_smile

Prawa strona: widoczny turbogenerator i prasa smarna.

Od tyłu: w skrzyni węglowej widać węgiel

Zbliżenie czołownicy:

Koła napędowe:

Najlepiej jednak wygląda na żywo. Do obejrzenia już niebawem w izbie tradycji.

Po świętach, na warsztat wjedzie kolejny ciekawy okaz Icon_smile
21-12-2014 13:29
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 792
Ślicznaaaaa Icon_smile Jak żywa Icon_smile

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
21-12-2014 13:39
Elektrowóz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 1,521
Gratuluję! Piękna robota! Icon_smile
21-12-2014 13:49
klint Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Witam.
Jestem nowym na tym forum mam na imie Piotr. Ogladam Twoja OKz-etke, jest to bardzo fajny model. Faktem jest ze ma od groma felerow (wycinanka) Widze ze Ty wykonales ten model zgodnie z wycinanka i bez wielkiej walorki.
Szkoda ze malo szczegolowych fotek tego modelu. Kola z ANSWERU tez sa uproszczone (lasery). Ogolnie model wyglada spoko, ale skrzynia weglowa, karton mocno pofalowany. Poswiec wiecej czasu modelowi a efekt brdzie o niebo lepszy. Sam od jakiegos czasu walcze z tym modelem. Ale ogolnie to respekt ze doprowadziles budowe do konca.

Pozdrawiam Piotr.
15-02-2015 16:35
Odpowiedz 

Skocz do: