Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei
16.12.24 - Wersja do druku

+- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum)
+-- Dział: News (/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Wieści z terenu... (/forumdisplay.php?fid=50)
+--- Wątek: 16.12.24 (/showthread.php?tid=5779)

16.12.24 - gacek - 16-12-2024 11:37

Pierwszy roboczo - szkolny dzień nowego rozkładu jazdy.
A więc "pierwsze koty za płoty" Icon_wink , mianowicie : regio Piwniczna - Stróże [NS o. 8:48] na EN57 spot , wysiadło 42 pasażerów a wsiadł 1 (jadący do Stróż). Pociąg z NS odjechał wizualnie pusty. Ponadto stojący skład "beczek" z ET41 w kierunku Muszyny. Na kolejnym torze trwa wymiana podkładów (pomarańczowi panowie , koparki , sprzęty itp.). Tablice działają prawidłowo wg nowego rozkładu (oczywiście Stróże już wpisane).
Wg mnie te nowe pociągi wydłużone do Stróż będą (może bynajmniej na razie...) wozić tzw. powietrze. Wydaje mi się że (póki co) frekwencja będzie w większości jednocyfrowa. Czy te nowe pociągi mają bardziej "rozkręcić" odcinek NS - Stróże ? Czy faktycznie jest (albo ktoś zgłasza) zapotrzebowanie na te pociągi... Czy to po prostu obiegi składów na to pozwalają i dlatego się pojawiły...
Tak czy inaczej wg mnie dobrze że są. Ceny są niższe niż u przewoźników drogowych , do tego czas podróży też "robi swoje". Ponadto jest istotnie lepsza dostępność do pociągu na ww. odcinku
Dodatek : na stronach miasto ns czy Twój Sącz jest zamieszczony plakatowy rozkład jazdy dla stacji NS (odjazdy)

RE: 16.12.24 - Exile - 16-12-2024 14:41

Dobrze, że są, bo będzie je łatwiej wydłużyć do Limanowej po przebudowie P-P.

RE: 16.12.24 - gacek - 16-12-2024 23:19

Już jest namiastka kolei -powiedzmy- "aglomeracyjnej".
Ok. 13:30 "wysyp" towarowych , najpierw jadący skład wagonów słowackich w kierunku Stróż , za chwilę od strony Stróż wjechał skład brązowych węglarek z 131 , zaraz po nim odjechał w kierunku Muszyny skład cystern + stojący skład wagonów słowackich.