Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei
[Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Wersja do druku

+- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum)
+-- Dział: News (/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Wieści z mediów... (/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Wątek: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji (/showthread.php?tid=3849)

[Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Pułtuś - 16-02-2013 12:37

Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji

- Obecnie całkowicie wyremontowano tylko linię nr 109 Kraków Bieżanów – Wieliczka Rynek Kopalnia, a trwa modernizacja linii E30. Potrzeby są jednak znacznie większe - ocenia utrzymanie linii kolejowych na terenie woj. małopolskiego wicemarszałek Roman Ciepiela.

- Każda linia w Województwie Małopolskim, z uwagi na ich stan techniczny, powodujący wprowadzanie licznych ograniczeń prędkości dla pociągów wymaga przeprowadzenia przynajmniej remontu, a jeżeli to możliwe – modernizacji – mówi Roman Ciepiela.
Marszałek podkreśla, że prawidłowe utrzymanie torów kolejowych powinno pozwalać na prowadzenie po nich ruchu pociągów z prędkością maksymalną dla jakiej dana linia została wybudowana. - W województwie małopolskim niestety nie jest to obecnie możliwe na żadnej linii kolejowej poza ostatnio zmodernizowaną linią nr 109 Kraków Bieżanów –Wieliczka Rynek Kopalnia –podkreśla Ciepiela.

Remonty i modernizacje linii kolejowych na terenie województwa prowadzi ich właściciel i zarządca tj. spółka PKP Polskie Linie Kolejowe SA. Podmiot ten, jako inwestor odpowiada za planowanie, organizację i terminowość założonych prac. - Z informacji, które posiada UMWM wynika, że w bieżącym roku żadna z linii kolejowych w regionie nie zostanie w całości wyremontowana, ani zmodernizowana – informuje polityk.

- Każde prowadzenie robót torowych powodujące obniżenie przepustowości szlaków stanowi utrudnienie dla pasażerów oraz przewoźników. Następuje istotne pogorszenie warunków prowadzenia ruchu i punktualności pociągów, a przewoźnik nie może właściwie realizować zamówionej przez samorząd usługi – podkreśla Ciepiela. - Jeżeli w założonym harmonogramie powstaje opóźnienie, do tego szlak jest zamknięty i nie są tam prowadzone żadne prace, to taka sytuacja, szczególnie na linii magistralnej na odc. Kraków – Katowice jest szczególnie niepokojąca – dodaje wicemarszałek.

Zrodlo: Rynek Kolejowy

Komentarz: Cieszy, że marszałek zauważa takie rzeczy. Juz dawno powinien dojsc do wniosku, że lepszy stan linii to wiecej pasazerow i mniejsza dopłata. Pociagi i tak musi dotowac, bez wplywu czy jada pełne po dach czy pustawe.

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Kryniczanin - 16-02-2013 12:41

W Małopolsce zmodernizowana linia idzie do zamknięcia.

Kalwaria Zebrzydowska Lanckorona - Wadowice

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Pułtuś - 16-02-2013 12:51

I do piachu pójdzie piątkowy "studenciak" Krakow-Bielsko Biala na dwóch jednostkach ze 100% obłożeniem. Wadowice dolączy do Gorlic, Limanowej i innych duzych miast odciętych od kolei w tym parszywym wojewodztwie. No ale przeciez "zamkniecie linii nie oznacza ich likwidacji" co nie?

A i przy okazji odetnie sie Slask od Zakopanego, bo Sucha-Zywiec tez do piachu.

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - pp - 18-09-2014 21:44

Od kilku lat prowadzę korespondencję z UMWM w sprwach kolejowych. Efektów żadnych, jak grochem o ścianę.

Niedawno przeczytałem na Rynku Kolejowym artykuł na temat woj. Podlaskiego i kolejowej dziadowni tam panujacej.
Był tam taki oto cytat wysmażony przez CZT, który mnie szczególnie zaintrygował, pnieważ idealnie pasuje do krakówka:

"W związku z tym uważamy, że jeżeli województwo podlaskie nie chce realizować polityki Unii Europejskiej, to nie powinno również korzystać z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej."

Ponieważ jestem osobąprywatną, która nie ma żadnej siły przebicia, to chciałbym zap[ytać forumowiczów, co sądzą o pomyśle napisania przez SSMK podobnego w tonie pisma do UMWM wsprawie małopolskiego RPO, kóre kolej olewa (o czym tutaj)?
Jeśli to nie przyniesie skutku, mogę zredagować odpowiednie pismo do Komisji Europejskiej (już z nimi korespondowałem).
Wiem, że ręce opadają, ale co jeszcze mozan zrobić?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie i pomysły.

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Exile - 18-09-2014 23:12

Dać sobie spokój z pismami, szkoda czasu. Jedyne, co może odmienić sytuację na kolei w Małopolsce to zmiana mentalności decydentów, czyt. przepędzenie betonu zapatrzonego w busy i własne samochody. Problem w tym, że alternatyw brak...

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Kryniczanin - 19-09-2014 05:54

Czekać cierpliwie. Czekać na zakręcenie wschodnich kurków z ropą i gazem. K**** ile ja bym dał żeby zobaczyć te BMW 7 "biednych dopłatorolników" z kartkami na paliwo limit 20 litrów miesięcznie.

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - pp - 19-09-2014 08:16

No to napisać bezpośrednio do KE. Sądzę że oni nie mają bladego pojęcia, co się tutaj dzieje. Kreatywna księgowosć rządzących wiele potrafi zamydlić.

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - MK_Rabka - 19-09-2014 12:58

Raz pisałem do UM, nie odpisali.
Za to: UM + media, oj to ma siłę, trzeba tylko dobrze napisać i wiedzieć gdzie słać.
Efekt? Żaden, ale rozgłos sprawy też się liczy.

RE: [Rynek Kolejowy] Ciepiela: W woj. małopolskim większość linii wymaga modernizacji - Lw - 19-09-2014 22:04

Potwierdzam słowa kolegi Maćka, korespondencja z UMWM to jak rzut grochem o ścianę. Być może większą siłę przebicia faktycznie miałby głos do KE podparty wsparciem mediów, ale konieczne tu jest dobre rozeznanie tematu i merytoryczne uzasadnienie argumentów przeciwko władzom
województwa.

Jeżeli jest ktoś chętny podjąć się współpracy z nami w zakresie przygotowania takiego pisma wraz z poparciem tezy, to zapraszam na pw lub klubowy mail.