MODERNIZACJA FORUM - Wersja do druku +- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum) +-- Dział: Forum Techniczne (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Dział: Sprawy Organizacyjne Forum (/forumdisplay.php?fid=49) +--- Wątek: MODERNIZACJA FORUM (/showthread.php?tid=3804) |
MODERNIZACJA FORUM - Lw - 21-01-2013 23:56 UWAGA! Ze względu na prowadzone prace modernizacyjne część funkcji forum może nie działać prawidłowo! W razie problemów z logowaniem proszę skorzystać z funkcji przypomnienia hasła! Za utrudnienia przepraszamy, Administracja Forum. RE: MODERNIZACJA FORUM - Semus - 23-01-2013 17:15 Jeśli znajdziecie jakieś błędy, lub macie propozycje co do działania forum / wyglądu, proszę pisać na PW, lub w shoutboxie. Skrypt jest bardzo przyjemny, wystarczy dać mu szansę i przyzwyczaić się. Poprzedni był bardzo ociężały, wolny i w każdej chwili mógł zostać zaatakowany i hasła mogły być bez problemu złamane. RE: MODERNIZACJA FORUM - Pułtuś - 23-01-2013 22:33 Szanowny Kolego, Doceniam trud i zaangażowanie w proces modernizacji naszego Forum i jestem za nie bardzo wdzięczny. Jednak myślę, że piszę te słowa nie tylko w imieniu własnym ale także sporej części Forumowiczów. Forum działa już od kilku ładnych lat, to kawał historii. Myślę, że wszyscy przyzwyczailiśmy się do tego jak wygląda. Nowy layout jest ładny i nowoczesny, ale obawiam się że problemy techniczne oraz fakt, że wygląd forum jest nieintuicyjny, negatywnie wpływają na jego poczytność. Nawet jeśli uda się pokonać obecne problemy techniczne, to jego nowy charakter, zrywający ze starym, negatywnie wpłynie na frekwencję (liczbę postów, odwiedzin). Dlatego apeluję do powrotu do starej wersji. Jeszcze raz dziękuje Ci za zaangażowanie w ten projekt, jednak przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka ;-) Polubiliśmy tamten wygląd forum, a ten nowy wydaje się nam nieprzyjazny, nieintuicyjny. Lepsze jest wrogiem dobrego! Liczę na zrozumienie i powrót do starej wersji, pozdrawiam, Pułtuś RE: MODERNIZACJA FORUM - Semus - 23-01-2013 23:11 Witam. Dziękuje za miłe słowa oraz ogólną opinię. Rozumiem, że forum działa od dłuższego czasu, jednakże jeśli chodzi o bezpieczeństwo w sieci to niestety wymaga pewnych wyrzeczeń. Stary skrypt powstał w 2003 roku, jest dziurawy, tworzony przez jednego człowieka, który raz się zajmuje ogromnymi dziurami, a raz pozostawia je i tylko czekać, aż wszystkie hasła, emaile dostaną się w ręce hakerów. Samo phpbb2 zostało oficjalnie wyłączone przez firmę ponad 5 lat temu. Można powiedzieć "Tyle forum już istnieje, a nic się nie stało" - lepiej jednak dmuchać na zimne, niż potem cierpieć. Forum na nowym skrypcie działa 2 dni, to wg mnie zbyt mało czasu na wydanie opinii. Przyzwyczajenie można zmienić, bardzo szybko, wiele zależy od nastawienia. Większość problemów technicznych już nie ma, wszystko zostało zażegnane. Co do funkcjonalności jest cały czas udoskonalane - na prośbę dodane zostało "zobacz nieprzeczytane posty". Wygląd również przy pomocy Lw jest dostosowywany do tego, aby jak najbardziej przypominało stare forum. Zachęcam do przyjrzeniu się temu z innej strony, aby dać trochę czasu, a każdy wkrótce przekona się, jakie to proste i intuicyjne. Zachęcam również do dawania propozycji, wskazywania błędów, to naprawdę pomaga. Mimo wszystko nie chciałbym wracać do tego co stare i dziurawe, jednakże, oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba, to z ciężkim sercem postaram się zwrócić starą formę forum, jednak apeluję z troski o bezpieczeństwo, jako osoba, która walczyła wiele razy z masowymi atakami botów oraz włamaniami na starym skrypcie o spojrzenie na to z innej perspektywy. P.S. Problem z logowaniem wyniknął z tego, że przemo używa przestarzałej formy zabezpieczania haseł, z której żaden skrypt już nie korzysta. Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość, opinię oraz propozycje, Santex. RE: MODERNIZACJA FORUM - Exile - 24-01-2013 20:39 Też na początku nie podobała mi się ta zmiana (przyzwyczajenie do starego, poczciwego phpBB2), ale sam prowadziłem kiedyś parę for i wiem, co znaczą np. ataki spambotów, dlatego tą modernizację popieram Do nowego wyglądu każdy się z czasem przyzwyczai. Może, żeby forum nabrało bardziej "swojskiego" charakteru warto by je jakoś "ocieplić"? Na początku np. poprzez powiększenie logo z topu? RE: MODERNIZACJA FORUM - Semus - 24-01-2013 21:02 Exile, dziękuję za udzielone poparcie, a co do logo, to odpowiedź znajdziesz z tematem w propozycjach Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Santex |