![]() |
|
Niepewna przyszłość ET21 na kryniczance (2) - Wersja do druku +- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum) +-- Dział: Kolej w Nowym Sączu (/forumdisplay.php?fid=32) +--- Dział: Tabor (/forumdisplay.php?fid=38) +--- Wątek: Niepewna przyszłość ET21 na kryniczance (2) (/showthread.php?tid=3157) |
Niepewna przyszłość ET21 na kryniczance (2) - mojżesz - 20-01-2011 12:48 Pamiętacie jaka dyskusja wybuchła na temat tego co będzie kursować na kryniczance zaraz po opuszczeniu EM10? Przypominam spór pomiędzy ET41: Cytat:ET41 nie może być stosowany jako popych z powodu zbyt dużej mocy.ET21: Cytat:Kanty są chyba dopuszczone do ruchu do roku 2010, może przedłuża ten okres o 2.-3 lataET22 zmodernizowanego: Cytat:Panowie pewne jest że będzie zmodernizowanych 50 lokomotyw (dokładnie to 47- przypomnienie) ET22, bo tyle loków ma zmodernizować NEWAG (...) Czyli będziemy się mogli spodziewać ET22 na Sądecczyźnie? To że wózki robią to można też się domyślać, że byki się również pojawią.Do którego i ja byłem początkowo nastawiony oraz Eu07: Cytat:Obstawiałbym jednak EU07 niż byka.I moje potwierdzenie w sprawie EU07 na podstawie dokumentu "Koncentracja elektrycznych i spalinowych pojazdów trakcyjnych w PKP Cargo S.A -2009": Cytat:Całkowite wycofanie z eksploatacji lokomotyw serii ET21 po utracie ważności świadectwa sprawności technicznej (okres wycofywania 2-3 lata). Zastąpienie lokomotyw serii ET21 na liniach ,,górskich" lokomotywami serii EU07(dot. popychów).Który postawił jednoznacznie na EU07. Tyle jeśli chodzi o historię. Przejdę teraz do wątku o którym nie było mowy. Mianowicie szukałem w sieci daty (dzień, miesiąc, rok) ET40. Nie znalazłem. Za to znalazłem ET42: 05.03.2009 po raz ostatni Cytat:ET42 z krótkim składem na szlaku Łódź Widzew - Łódź Olechów.. I właśnie o tą serię mi chodzi. Szukając dokładniej znalazłem tam taką wypowiedź jagody z 29.12.2008: Cytat:Jeżeli chodzi o ET42 to nie odchodzą. Dalej będą naprawiane w Karsznicach. Propozycja jest tylko wysłania ich w góry w podmiane za ET21.Czyli była brana pod uwagę możliwość przysłania nam nie EU07 a ET42 na popychy? Nie wiem czy mogą być stosowane do tego, ale tu niech się wypowiedzą znawcy. Ps: Wypowiedzi pochodzą z tematu " Seria ET42 odchodzi..." na stronie: <!-- m --><a class="postlink" href="http://eu07.pl/forum/index.php/topic,10118.90.html">http://eu07.pl/forum/index.php/topic,10118.90.html</a><!-- m --> Lw będzie wiedział o co chodzi. Jeszcze w sprawie byków. Modernizację ich robiono na dwa etapy od 2000- 2028, oraz od 2029-2047. Podobno po tej modernizacji mają się zabrać za EU07. Więcej na ten temat zamieszczę wkrótce. - pysi - 20-01-2011 17:28 Skoro ET41 nie można stosować na popychach to tym bardziej nie można stosować ET42. Specem nie jestem ale ET42 to chyba najsilniejsza lokomotywa na polskich szlakach (sorry, była). Co do ET21, pewnie wyjeżdża km i palnik, za plus można uznać to, że dzięki przerwie w ruchu na kryniczance zyskaliśmy jakieś pół roku. Ale mniejsza z tym. Ja mam inne pytanko odnośnie ET21, jakiś czas temu po likwidacji Małopolskiego Zakładu Cargo, pozostałe w Krakowie sputniki pojechały do Wrocławia i słuch po nich zaginął, ma ktoś o nich jakieś info? Re: Niepewna przyszłość ET21 na kryniczance (2) - Dolmio - 20-01-2011 18:57 mojżesz napisał(a):Jeżeli chodzi o ET42 to nie odchodzą. Dalej będą naprawiane w Karsznicach. Propozycja jest tylko wysłania ich w góry w podmiane za ET21.Pewnie chodziło o to że ET42 ma dość mocy żeby sobie poradzić bez popychu. Ale raczej wątpię czy kiedykolwiek przywrócą je do służby. To jednak krótka seria pojazdów i do tego konstrukcja zagraniczna i zdobycie części zamiennych jest trudniejsze i bardziej kosztowne. - Elektrowóz - 20-01-2011 19:50 Dolmio napisał(a):Pewnie chodziło o to że ET42 ma dość mocy żeby sobie poradzić bez popychu.Ale nie jestem pewien czy aby sprzęgi dałyby radę przy większym tonażu. - hds.147 - 20-01-2011 21:28 Elektrowóz napisał(a):Ale nie jestem pewien czy aby sprzęgi dałyby radę przy większym tonażu.Maks pod Ptaszkową bez popychu to chyba 1130 t... A co to zastępowania kantów to chyba najopłacalniej wyszłoby zastąpienie ich bykami... trzy byki w rozkładzie z 2002 miały wpisane maksymalne obciążenie 2400 t. - jasek - 21-01-2011 11:54 pysi napisał(a):Ja mam inne pytanko odnośnie ET21, jakiś czas temu po likwidacji Małopolskiego Zakładu Cargo, pozostałe w Krakowie sputniki pojechały do Wrocławia i słuch po nich zaginął, ma ktoś o nich jakieś info?Z tego, co wiem to wszystkie (cztery) - 21-98, 261, 351, 469 są odstawione do zapasu, stoją w Jeleniej Górze. Natomiast 21-57 jest w Chabówce (Skansen). Pozdro! - hódy - 22-01-2011 11:38 jasek napisał(a):Natomiast 21-57 jest w Chabówce (Skansen). Pozdro! Wpisany na stan CT Śląsko-Dąbrowski jak i wszystkie parowozy ze skansenu. - gn - 01-02-2011 13:10 Elektrowóz napisał(a):Dolmio napisał(a):Pewnie chodziło o to że ET42 ma dość mocy żeby sobie poradzić bez popychu.Ale nie jestem pewien czy aby sprzęgi dałyby radę przy większym tonażu. Norma dla odcinka Stróże - NS dla składów bez popychu to 1300t ze względu na wytrzymałośc sprzegów. Tym czasem mamy tam sklady o masie nawet 2000t GN - jasek - 02-02-2011 14:02 gn napisał(a):Norma dla odcinka Stróże - NS dla składów bez popychu to 1300t ze względu na wytrzymałośc sprzegów.Grzesiu, a nie czasem 1130 t ? Wie ktoś może jak są rozpisane popychy pod EU07 ? |