![]() |
|
Praca na PKP - Wersja do druku +- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum) +-- Dział: Kolej w Nowym Sączu (/forumdisplay.php?fid=32) +--- Dział: Inne (/forumdisplay.php?fid=40) +--- Wątek: Praca na PKP (/showthread.php?tid=2440) |
Praca na PKP - Elektrowóz - 18-02-2009 21:39 To co TM pisze: TM napisał(a):Za pisanie takich rzeczy masz zagwarantowane ignorowanie przez pracowników z Tarnowa, z Sącza i skądkolwiek bądź. Wiadomości o kablowaniu przez miłośników w internecie rozchodzą się po zakładach szybciej niż Ci się wydaje.to jest 100% racja. Mógł przecież nie wiedzieć, że mieliśmy pozwolenia od dyrekcji. TM napisał(a):Co nie zmienia faktu, że wszędzie może znaleźć się jakaś menda, do której niekoniecznie argumenty muszą trafiać. Jeśli nie ma potrzeby nie polecam chwalenia się tego typu rzeczami.Racja. Ale dostaliśmy to jako przyszli mechanicy. Coś na wzór praktyk - Dx3 - 19-02-2009 08:37 Elektrowóz napisał(a):Ale dostaliśmy to jako przyszli mechanicy Jako, że pytanie czysto z ciekawości to w jakiej spółce chciałbyś pracować ja to PKP PR - Elektrowóz - 19-02-2009 08:57 Dominik333 napisał(a):Jako, że pytanie czysto z ciekawości to w jakiej spółce chciałbyś pracować ja to PKP PRPKP Cargo, i myślę, że jeśli się jakoś Cargo utrzyma, a za 5-6 lat (wtedy kiedy będę się starał o pracę mechanika) odejdzie prawie połowa na emerytury, będzie miejsce dla mnie - Burdzio - 19-02-2009 09:16 A to nie trzeba pierw 5 czy ileś lat na warsztacie siedzieć? Bo na imprezie ktoś wspominał o tym... - Elektrowóz - 19-02-2009 09:20 Cytat:A to nie trzeba pierw 5 czy ileś lat na warsztacie siedzieć? Bo na imprezie ktoś wspominał o tym...To źle ktoś wspominał na imprezie. W przepisach pisze, że wymagane jest co najmniej 3 miesiące praktyki przy utrzymaniu taboru. Czyli szopa-wagonownia-hajtz - Dx3 - 19-02-2009 09:26 potem to jeszcze przez ileś tam trzeba być pracownikiem szkoleniowym, a potem jescze pomocnikiem maszynisty PS. Kamil nie będzie Ci szkoda EDytki ? Re: Praca na PKP - Górolik - 19-02-2009 10:10 Elektrowóz napisał(a):To co TM pisze:TM napisał(a):Za pisanie takich rzeczy masz zagwarantowane ignorowanie przez pracowników z Tarnowa, z Sącza i skądkolwiek bądź. Wiadomości o kablowaniu przez miłośników w internecie rozchodzą się po zakładach szybciej niż Ci się wydaje.to jest 100% racja. Mógł przecież nie wiedzieć, że mieliśmy pozwolenia od dyrekcji. Mogłem nie wiedzieć, ale wiedziałem o tym. - Elektrowóz - 19-02-2009 10:42 Górolik napisał(a):Mogłem nie wiedzieć, ale wiedziałem o tym.Akurat nie chodziło mi o Twoja osobę tylko o TM'a. - pysi - 19-02-2009 12:41 Panowie naprawdę nie jest tak prosto się dostać na mechanika - Elektrowóz - 19-02-2009 13:01 Cytat:Panowie naprawdę nie jest tak prosto się dostać na mechanikaCo Ty myślisz że masz z dzieckiem z podstawówki odczynienia co chce być strażakiem bo mu się podobają sikawki? Ja wiem, że nie jest tak łatwo się dostać na mechanika. Teraz w ZT Nowy Sącz jest to nawet nie możliwe, bo nie organizują kursów ani nie przyjmują, bo mają nadwyżkę pracowników. Ale biorąc przykładowo moją osobę, to przynajmniej minie 5 lat zanim będę mógł zacząć pracę mechanika. Szkoła, praktyki, kursy. A wtedy będą masowo odchodzić maszyniści na emerytury. Taki przykład; wczoraj i przedwczoraj jechaliśmy z prawie dziewięcioma maszynistami i żaden nie miał poniżej 50-tki, a jednemu nawet zostały jeszcze tylko dwa lata pracy. Nie ma chyba mechanika u nas, który był by młodszy niż 40 lat... I co będzie wtedy? Prawdopodobnie będą szukać ludzi do roboty, bo nie będzie komu pracować. Wiadomo pierwsze kogo będą brali to już wykwalifikowanych pracowników. Czyli osoby po kursach, dlatego ja nie zamierzam czekać i jak zdobędę tytuł technika, zatrudnię się na szopie. Może będzie taka możliwość, a potem kursy na pomocnika i maszynistę, ale nie w CARGO, tylko w prywatnych firmach zajmujących się tego typu szkoleniami, a jest ich kilka. Tak więc jeśli będę się starać o pracę mechanika to nie wcześniej jak 5-6 lat. LO mam jeszcze prawie dwa lata, potem dwa studium policealne (technikum), praca na szopie (staż) - wiadomo, że odrazu też jej nie dostanę, tak więc liczę niecały rok i potem kursy liczę kolejny rok... A po tych ostatnich dniach widzę, że naprawdę to kocham i chce właśnie to robić w życiu. I choć by mnie miało poskręcać to będę dążył do celu. Taka refleksja na koniec - Spełniacie swoje marzenia bo naprawdę warto! - Dx3 - 19-02-2009 13:48 A mi tata mówi, żeby iść tylko do Technikum , bo wtedy gdy ja tę szkołę skończę (6 lat= niecałe 2 lata gimnazjum + 4 Technikum) wtedy mogą zacząć się przyjęcia na kolej więc tak jak Kamil za wszelką cenę będę chciał pracować na kolei - pysi - 19-02-2009 17:00 Praca na pkp moim zdaniem jest średnio dobrym pomysłem, zwłaszcza jako mechanik. Pamiętajmy o tym, że nie przyniesiemy do domu kokosów a sama praca bynajmniej lekka nie jest, do tego samo odstanie się tam proste nie jest i wątpię by kiedykolwiek było, oczywiście dla chcącego nic trudnego - Dx3 - 19-02-2009 17:05 ok.300-500 złotych mniej a nawiązując do twojej wypowiedzi pysi to fakt kokosów nie przyniesiesz ale jeśli się tym interesujesz i kręcenie nastawnikiem sprawia ci radość to łączysz przyjemne(bo to lubisz) z pożytecznym (zawsze tam jakiś grosz ci wpadnie) - pysi - 19-02-2009 17:14 Praca ciężka a płatna pewnie średnio, też bym chciał pracować na kolei ale moim zdaniem jest tam więcej - niż + i nawet fakt, że jestem mk tego nie zmieni - Elektrowóz - 19-02-2009 17:49 pysi napisał(a):Tak z ciekawości zapytam czy wie ktoś ile zarabia mech a ile osoba pracująca na warsztacie?Akurat się nawiązała rozmowa podczas jazdy między mechanikami i z wypowiedzi wywnioskowałem, że maszynista w Cargo zarabia około 2200-2500zł na rękę. Tyle przynajmniej mówił maszynista, że bierze. Ale u prywaciarze to nawet i do 4000zł zarobisz. Co do osoby na warsztacie to nie wiem, ale na 100% o wiele mniej. |