Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei
Stracą połączenie kolejowe - Wersja do druku

+- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum)
+-- Dział: News (/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Wieści z mediów... (/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Wątek: Stracą połączenie kolejowe (/showthread.php?tid=4177)

Strony: 1 2

Stracą połączenie kolejowe - Exile - 19-02-2014 09:54

Dzisiejszy DP:
Cytat:Transport. Przewozy Regionalne grożą zawieszeniem linii na odcinku Nowy Sącz – Krynica. Będą zwolnienia pracowników. Związkowcy zapowiadają protest.

Cytat:Liczbę podróżnych korzystających z połączeń kolejowych Przewozów Regionalnych na trasie Tarnów-Nowy Sącz-Krynica obserwuje bacznie Kamil Filipowski, szef sądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei.

– Całego rozkładu na Krynicę chyba nie wytną. W dni powszednie pociągami roboczymi jeżdżą setki ludzi – uważa Filipowski.

Link do artykułu

Rozumiem chęć obrony kolei, ale twierdzenie, że na linii Nowy Sącz-Krynica jeżdżą setki ludzi jest przesadzone. Chyba, że chodziło o wszystkie pociągi do i z Sącza razem - wtedy zgoda, setka się uzbiera.

RE: Stracą połączenie kolejowe - Kryniczanin - 19-02-2014 10:47

Exile zapraszam do pierwszego kibla z Krynicy do Sącza i tego koło 15:30 z Sącza do Krynicy. W Sączu zdarza się około 100 osób na tym kursie.

RE: Stracą połączenie kolejowe - MK_Rabka - 19-02-2014 10:55

Ulotka, którą Mama dostała w pociągu:

[Obrazek: skanowanie0002.jpg]

[Obrazek: skanowanie0001.jpg]

RE: Stracą połączenie kolejowe - Exile - 19-02-2014 12:04

Cytat:Exile zapraszam do pierwszego kibla z Krynicy do Sącza i tego koło 15:30 z Sącza do Krynicy. W Sączu zdarza się około 100 osób na tym kursie.
Tego ok. 15:30 mijałem wczoraj w Piwnicznej - na pokładzie +/- 10 osób. Może te brakujące 90 wysiadło po drodze, nie wiem, chciałbym, żeby tak było.
Porannym kiblem do NS też raz jechałem, w dzień powszedni - towarzyszyli mi sami kolejarze. Może miałem pecha, nie wiem, chciałbym, żeby tak było.

Pociągi są tańsze od busów, oferta przewozowa też się polepszyła - godziny odjazdów nie są złe. Nawet standard pociągów w dużej mierze jest wyższy niż busów (poza EN57 "plastikiem"). Jednak ludzie zwyczajnie odzwyczaili się od kolei i nie myślą o niej jako o środku transportu po Sądecczyźnie. Wystarczyłyby działania promocyjno-informacyjne, niewielki marketing i mogliby się dowiedzieć, ale polityka władz województwa jest inna - trzeba zaorać pociągi i uruchomić kolejkę krakowską po propagandowych liniach wokół stolicy województwa. Reszta mieszkańców niech jeździ Szwagropolem, Voyagerem, Rafatexem i Marcelem. Icon_evil

Poza tym ulotka też kłamie, bo zawieszenie połączeń do Balic i Zakopanego nie jest związane z widzimisie Marszałka, a z remontami tras niezależnymi od niego. Ktoś w ogóle wie na czym miałby polegać zapowiadany protest?

RE: Stracą połączenie kolejowe - Rafel - 19-02-2014 13:14

Teraz nawet gdyby każdym kursem jechało po 100 osób to w Krk już jest przesądzone zapewne bo wykażą frekwencje z kilku miesięcy o ile maja taką. Zawsze mówią że dopłacają w województwie, ale jakby zrobić szlaki (coraz nowe ograniczenia km) to można by było powalczyć z komunikacja autobusową. Czuć na odległość Kolej Małopolską!

RE: Stracą połączenie kolejowe - Elektrowóz - 19-02-2014 16:08

Exile, dzień dniu nie równy. Pamiętaj, że Krynica to tylko połowa. Ja wiem, że sprawa głównie dotyczy tego odcinka (Nowy Sącz - Krynica) ale w stronę Grybowa, Stróż czy Tarnowa też są pociągi. Zapraszam do Nowego Sącza na dworzec krótko po godzinie 6:00 i polecam zaobserwowanie pociągu z Krynicy i Tarnowa po godzinie 6:00, ja wiem że to nieprawdopodobne ale z tych pociągów ludzie naprawdę się wylewają.

Żeby nie było - nie sądzę, że na kolei jest super bo jeden czy dwa pociągi przez cały dzień mają taką frekwencję. Poprostu nie zgadzam się z twierdzeniem, że koleją na Sądecczyźnie NIKT nie jeździ. Przyznam jednak Tobie sto procent racji odnośnie reklamy. Naprawdę mało osób wie, że pociąg do piwnicznej to tylko 4 zł i jedzie niespełna 30 min gdzie bus potrzebuje dwa razy tyle aby przedostać się przez Węgierską po godzinie 15:00. Nawet do Muszyny koszt 6 zł to wcale nie jest dużo, ponieważ bus kosztuje 6,50 i gwarantuję że czas przejazdu będzie taki sam bus/pociąg. Kolega Muszyniak miał przykład gdy jadąc busem z Nowego Sącza dojechał dokładnie w tym samym czasie co pociąg do Muszyny. i było to około godziny 18:00 więc wcale nie w czasie gdy Węgierska jest najbardziej zakorkowana.

RE: Stracą połączenie kolejowe - Kryniczanin - 19-02-2014 16:40

Exile

Nie takie cuda się działy ja mam fotki jak kibel przyjechał 100% do Krynicy. A frekwa taka była od...Muszyny.

RE: Stracą połączenie kolejowe - Exile - 19-02-2014 17:13

Naturalnie, cenowo pociągi są bardzo konkurencyjne przy biletach normalnych, a już bezkonkurencyjne dla biletów uczniowskich i szczególnie studenckich. Rafatex wiezie studenta z Muszyny do NS za 6zł, a PR za 2,94zł - oszczędność przez pół, a czas przejazdu identyczny.

@Kryniczanin, wierzę, że takie coś miało miejsce. W sezonie kible potrafią być wyładowane turystami - studentami, kuracjuszami, czy nawet mieszkańcami regionu, którzy korzystając z pięknego, wolnego dnia jadą z dziećmi na wycieczkę do Krynicy, gdzie atrakcją na równi z deptakiem jest sama jazda pociągiem. Nie wspominam tu już o tym jakim powodzeniem potrafią cieszyć się połączenia dalekobieżne. Chodziło mi bardziej o to, że w przeciętny dzień roboczy nigdy nie spotkałem się z setkami osób oblegającymi połączenia na linii Krynica-NS - może zbyt rzadko jeżdżę Icon_wink

@Elektrowóz, dla ścisłości, to busy z NS do Muszyny nie jeżdżą ul. Węgierską. Tamtędy to nie miałyby najmniejszych szans z pociągiem.

RE: Stracą połączenie kolejowe - Pułtuś - 19-02-2014 19:03

Zaraz zaraz, to będą wkońcu te marcowe cięcia???? Przecież rozkład już jest na rozklad.pkp.pl i wszystko normalnie jeździ, jesli mialyby być cięcia to już powinny figurować w rozkladzie internetowym!

RE: Stracą połączenie kolejowe - Kryniczanin - 19-02-2014 21:08

Obstawiam straszak na PR żeby zwalniać.

RE: Stracą połączenie kolejowe - MK_Rabka - 19-02-2014 21:20

Zakopane to widzimisie, można było puścić Sa109/EN81 Sucha - Zakopane.

RE: Stracą połączenie kolejowe - Lw - 19-02-2014 21:28

Tak nawiasem, podczas zamknięcia są już zaplanowane kursy techniczne jednostek przez Żywiec do Suchej na przeglądy.

RE: Stracą połączenie kolejowe - MK_Rabka - 20-02-2014 10:33

A jednostki z sądeckich obiegów będą raczyły podszlifować szyny na 104? Icon_smile

PS.
Ciekawe jak Cargo i kursy do Nowego Targu.

RE: Stracą połączenie kolejowe - Rafel - 20-02-2014 11:25

A przy okazji jako kursowe z pasażerami Icon_biggrin

RE: Stracą połączenie kolejowe - Muszyniak - 20-02-2014 14:30

Nie wszystko stracone...http://www.rynek-kolejowy.pl/50972/malopolskie_jest_kompromis_wojewodztwo_zwiekszy_dotacje_dla_przewozow_regionalny​ch.html