Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei
Zapomniane sądeckie bocznice - Wersja do druku

+- Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (http://www.nsmk.pl/forum)
+-- Dział: Kolej w Nowym Sączu (/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Dział: Historia (/forumdisplay.php?fid=37)
+--- Wątek: Zapomniane sądeckie bocznice (/showthread.php?tid=2826)

Strony: 1 2

Zapomniane sądeckie bocznice - gacek - 20-02-2010 15:31

Do tematu który założył Administrator w poprzednim forum :

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.spk.eev.pl/viewtopic.php?t=146">http://www.spk.eev.pl/viewtopic.php?t=146</a><!-- m -->

Chcę się wypowiedzieć w sprawie gorzkowskich bocznic (to co pamiętam od połowy lat 90.)
-- bocznica MPEC - w połowie lat 90. wiosną/latem przez ok. 3 miesiące na obu torach stały wagony towarowe - węglarki przeznaczone do kasacji (wagony te stanowiły miejsce zabaw dla dzieci a także miejsce do wypicia "flaszki")
Za przejazdem na Traugutta bocznica szła równolegle do torów i miała 3 rozwidlenia :
1) Gorzków - CPN - czynna jeszcze na początku obecnego wieku. Wiele razy jadąc pociągiem widziałem stojące tam cysterny. Pamiętam z przejazdu na Traugutta przejeżdżającą SM42 z cysterną z bazy do stacji (marzec 1997)
2) rejon ul. Magazynowej - przez ul. Magazynową przechodziły 3 tory i rozjazd. Na przejeździe droga wyłożona była kostką a przejazdu strzegły zapory obsługiwane ręcznie. Po lewej stronie (patrząc w kierunku d. Nomi) tory były już rozebrane. Po prawej znajdowały się resztki torów i rozjazdów oraz wskaźnik Wz5...8 (któryś z nich)
3) bocznica z tyłu Hali Gorzkowskiej : były tam 2 tory oraz rozjazd umożliwiający zmianę czoła lokomotywy po przyprowadzeniu składu. Pamiętam stojące wagony przy rampie m.in. Gbs-y (ok.1995r) oraz znak drogowy "krzyż św. Andrzeja" z tyłu zakładu.

- Lw - 02-10-2012 19:51

W temacie bocznic: jakoś ze dwa tygodnie temu rozebrano pozostały kikut toru do EXPOLu wraz ze zwrotnicą w torze szlakowym linii 96. Jadąc od strony Muszyny już nie ma tego stukania na zwrotnicy, które nieraz budziło ze snu w sam raz przed wysiadką w Nowym Sączu Icon_smile . Tak oto kolejna bocznica przeszła do historii.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Lw - 12-05-2013 22:03

A i właśnie - przypomniało mi się jedno. Rozebrano zwrotnice 201/202 - wjazdowe na bocznicę pod ciepłownią.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Dolmio - 16-05-2013 14:54

(12-05-2013 22:03)Lw napisał(a):  A i właśnie - przypomniało mi się jedno. Rozebrano zwrotnice 201/202 - wjazdowe na bocznicę pod ciepłownią.
Już ładny kawałek czasu temuIcon_razz

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - salio - 14-06-2015 17:44

[attachment=9]Panowie miłośnicy idąc na stawy do Starego Sącza przez most kolejowy zobaczyłem takie coś .
Czy to przypadkiem ślad po jakimś rozjeździe na planowaną bądz istniejącą bocznice?

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Dolmio - 14-06-2015 19:51

Pokaż trochę większe zdjęcie bo z tego znaczka pocztowego nic się nie da zobaczyć.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - salio - 14-06-2015 20:43

to miejsce jest siedemdziesiąt metrów od przejazdu na ul. elektrodowej

sorry nie potrafie wstawić zdjęcia inaczej

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - hds.147 - 14-06-2015 21:43

To rozjazd na stacji Nowy Sącz Biegonice. Nie wiem jaka była historia stacji, ale obstawiam, że to jakiś ślepy tor stacyjny mógł być.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - salio - 15-06-2015 04:32

Zagadka tkwi w tym że układ terenu to wyklucza, brak nasypu po którym ten tor by mógł biec

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Dolmio - 16-06-2015 19:39

To było żeberko ochronne coby wagony z bocznicy nie sturlały się na tor stacyjny:

http://semaforek.tk/wiki/index.php/Nowy_S%C4%85cz_Biegonice

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Elektrowóz - 16-06-2015 20:59

Jesteś tego pewien? Układ podkładów świadczy o tym, że zwrotnica była ustawiona w ten sposób, że jadąc od strony Starego Sącza można było jechać na wprost oraz w kierunku zwrotnym.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - hds.147 - 16-06-2015 21:29

Dolmio, te podkłady są od str. Starego Sącza. Ukształtowanie terenu raczej potwierdza moją teorię, że mógł to być ślepy tor, w stronę budynku stacyjnego.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Dolmio - 17-06-2015 11:54

Mówiłem już że na tej miniaturowej fotce nic nie widać. Może w weekend się tam wybiorę na rowerze i w terenie rozpatrzę co i jak Icon_wink

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - Elektrowóz - 17-06-2015 13:45

Proszz...

[Obrazek: 9zvlaf.jpg]

Widać, że jest to wyjazd w stronę Starego Sącza.

RE: Zapomniane sądeckie bocznice - salio - 10-07-2016 21:52

Panowie co to za bocznice były na stacji w Andrzejówce naliczyłem aż cztery kozły oporowe , a przecież nie ma w tym miejscu żadnych zakładów przemysłowych którym mogły by być dedykowane?